Czujnik napełnienia szamba

YoMan

dobo wrote: Wed Feb 15, 2023 5:33 pm
Czujnik trochę rozbebeszyłem i zaiwaniłem Muskowi jeden z jego silników i dałem czujnikowi ultradźwiękowemu nowe ubranko - czytaj obudowę :)
A do czego ten "silnik"?
YoMan

Ano aby wilgoć z nieczystości skraplająca się na czujniku go nie blokowała, a spływała sobie po ściance. Myślałem też, że ograniczy problem z odbijaniem ultradźwięków i chwilowymi zmianami odległości. Teraz mam dystans 1,35 m ale co jakiś czas wskoczy 41, 40, 42, 46 cm. Mam w planach przebudować jeszcze silnik Muska jak się sprawdzi to może opylę mu patent :D
YoMan

dobo wrote: Wed Feb 15, 2023 8:28 pm Ano aby wilgoć z nieczystości skraplająca się na czujniku go nie blokowała, a spływała sobie po ściance. Myślałem też, że ograniczy problem z odbijaniem ultradźwięków i chwilowymi zmianami odległości. Teraz mam dystans 1,35 m ale co jakiś czas wskoczy 41, 40, 42, 46 cm. Mam w planach przebudować jeszcze silnik Muska jak się sprawdzi to może opylę mu patent :D
w sensie to coś naklejasz na czujnik? Na razie u siebie nie zauważyłem tego problemu. U mnie jeszcze pojawiają się małe wariacje przy bardzo niskim stanie (puste szambo) i przychodzi jedno miejsce w ok. 110cm (przy max 160cm) że skacze pomiędzy np. 114 a 125. Po następnych 2cm się uspokaja.

Jak przetestujesz obudowę z sukcesem to się uśmiechnę do ciebie ;)
YoMan

U mnie wcześniej efekt skraplania się oparów z szamba występował do czasu uwalenia PCB czujnika zobaczymy jak będzie teraz może to od czegoś zależy pora roku, temperatura za dużo fasolki :D
Jak mi czujnik przestał działać nie miałem czasu się tym zająć, ale w miedzy czasie zamówiłem czujnik jak na zdjęciu poniżej bo ma dwa osobne sensory i może skraplające się opary nie będą go blokowały ale zanim go wstawię daję jeszcze raz szansę temu pojedynczemu.

Choć można by zastosować też inne rozwiązanie problemów z niepożądanymi odbiciami, było już chyba o tym na forum aby dla tego czujnika ustawić częstotliwość odczytu np 1 odczyt co minutę wtedy nie powinien występować efekt nakładania się ultradźwięków i w efekcie od czasu do czasu pokazywania głupot.
Myślę, że przy zastosowaniu tego czujnika i jemu podobnych do odczytu pelletu, wody, soli w zmiękczaczu czy nieczystości w szambie nie ma potrzeby tak częstego generowania ultradźwięków co innego gdy czujnik ma być wykorzystany np. w garażu do parkowania i pokazuje odległość pojazdu od ściany garażu tam pomiar raz na minutę lub 10 minut spowodował by przestawienie ściany garażu ;)

Ale do tego trzeba byłoby przekonać @krycha88

.
1676548722988.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Co do częstotliwości pomiaru to specyfikacja podaje 40kHz czyli by wynikało, że 400000/s wysyła sygnał i mierzy czas powrotu.
Jeśli tak to każdy sygnał pomiarowy jest wysyłany co 0,000025s. W zbiorniku o głębokości 1,5m sygnał leci i wraca w przybliżeniu w czasie ok. 0,0088s (prędkość dźwięku w powietrzu 340m/s) - liczymy 3 m "w te i z powrotem". Z tego wynika, że wystarczyłoby zmniejszyć próbkowanie do około 100Hz, żeby sygnał się nie nakładał, dla pewności 80Hz dla zbiornika 2m głębokości
Tyle teorii, a teraz czy ktoś czuje się na siłach, żeby to sprawdzić od strony programowej?

A to widziałeś: https://pl.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2pol
YoMan

YoMan wrote: Thu Feb 16, 2023 12:53 pm Co do częstotliwości pomiaru to specyfikacja podaje 40kHz
40 kHz, to częstotliwość nadawanego dźwięku, a nie jak często są pomiary robione.
Jeśli GG używa tutaj standardowych rozwiązań z supla-device, to domyślnie pomiar jest co 100 ms. W bibliotece można to zmienić wołając:

Code: Select all

distanceSensor->setReadIntervalMs(timeMs);
Przy czym minimalna wartość to 10 ms.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
dobo

Tak jak @klew pisze tu nie chodzi o zmianę częstotliwości przetwornika 40kHz tj. ultradźwięku tylko zmiana częstotliwości dokonywania pomiaru.
A jaka jest maksymalna?

Może przy tym czujniku warto by dodać opcję ręcznego podawania wartości setReadIntervalMs.
klew

dobo wrote: Thu Feb 16, 2023 1:35 pm Tak jak @klew pisze tu nie chodzi o zmianę częstotliwości przetwornika 40kHz tj. ultradźwięku tylko zmiana częstotliwości dokonywania pomiaru.
A jaka jest maksymalna?

Może przy tym czujniku warto by dodać opcję ręcznego podawania wartości setReadIntervalMs.
Maks to coś w okolicy 2^32 ms.;)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
dobo

(2 do 32) milisekundy = 49,7102696 dnia całkiem sporo :D
YoMan

klew wrote: Thu Feb 16, 2023 1:05 pm
YoMan wrote: Thu Feb 16, 2023 12:53 pm Co do częstotliwości pomiaru to specyfikacja podaje 40kHz
40 kHz, to częstotliwość nadawanego dźwięku, a nie jak często są pomiary robione.
tu mnie zmyliły opisy typu "Częstotliwość pracy: 40 kHz", poszperałem i faktycznie znalazłem "TTL impulsu powyżej 10uS"
klew wrote: Thu Feb 16, 2023 1:05 pm Jeśli GG używa tutaj standardowych rozwiązań z supla-device, to domyślnie pomiar jest co 100 ms. W bibliotece można to zmienić wołając:

Code: Select all

distanceSensor->setReadIntervalMs(timeMs);
Przy czym minimalna wartość to 10 ms.
no to chyba zależy nam na wydłużeniu tego interwału a nie skróceniu czyli np. 500ms
No ale moje rozważania legły, ponieważ 100ms to 10Hz a do zapobiegnięcia nakładaniu się impulsów powinno wystarczyć 80Hz. Czy znowu coś pomieszałem?
YoMan

Return to “Projekty użytkowników”