A do czego ten "silnik"?dobo wrote: Wed Feb 15, 2023 5:33 pm
Czujnik trochę rozbebeszyłem i zaiwaniłem Muskowi jeden z jego silników i dałem czujnikowi ultradźwiękowemu nowe ubranko - czytaj obudowę
Czujnik napełnienia szamba
-
YoMan
-
Ano aby wilgoć z nieczystości skraplająca się na czujniku go nie blokowała, a spływała sobie po ściance. Myślałem też, że ograniczy problem z odbijaniem ultradźwięków i chwilowymi zmianami odległości. Teraz mam dystans 1,35 m ale co jakiś czas wskoczy 41, 40, 42, 46 cm. Mam w planach przebudować jeszcze silnik Muska jak się sprawdzi to może opylę mu patent
-
w sensie to coś naklejasz na czujnik? Na razie u siebie nie zauważyłem tego problemu. U mnie jeszcze pojawiają się małe wariacje przy bardzo niskim stanie (puste szambo) i przychodzi jedno miejsce w ok. 110cm (przy max 160cm) że skacze pomiędzy np. 114 a 125. Po następnych 2cm się uspokaja.dobo wrote: Wed Feb 15, 2023 8:28 pm Ano aby wilgoć z nieczystości skraplająca się na czujniku go nie blokowała, a spływała sobie po ściance. Myślałem też, że ograniczy problem z odbijaniem ultradźwięków i chwilowymi zmianami odległości. Teraz mam dystans 1,35 m ale co jakiś czas wskoczy 41, 40, 42, 46 cm. Mam w planach przebudować jeszcze silnik Muska jak się sprawdzi to może opylę mu patent
Jak przetestujesz obudowę z sukcesem to się uśmiechnę do ciebie
YoMan
-
U mnie wcześniej efekt skraplania się oparów z szamba występował do czasu uwalenia PCB czujnika zobaczymy jak będzie teraz może to od czegoś zależy pora roku, temperatura za dużo fasolki
Jak mi czujnik przestał działać nie miałem czasu się tym zająć, ale w miedzy czasie zamówiłem czujnik jak na zdjęciu poniżej bo ma dwa osobne sensory i może skraplające się opary nie będą go blokowały ale zanim go wstawię daję jeszcze raz szansę temu pojedynczemu.
Choć można by zastosować też inne rozwiązanie problemów z niepożądanymi odbiciami, było już chyba o tym na forum aby dla tego czujnika ustawić częstotliwość odczytu np 1 odczyt co minutę wtedy nie powinien występować efekt nakładania się ultradźwięków i w efekcie od czasu do czasu pokazywania głupot.
Myślę, że przy zastosowaniu tego czujnika i jemu podobnych do odczytu pelletu, wody, soli w zmiękczaczu czy nieczystości w szambie nie ma potrzeby tak częstego generowania ultradźwięków co innego gdy czujnik ma być wykorzystany np. w garażu do parkowania i pokazuje odległość pojazdu od ściany garażu tam pomiar raz na minutę lub 10 minut spowodował by przestawienie ściany garażu
Ale do tego trzeba byłoby przekonać @krycha88
.
Jak mi czujnik przestał działać nie miałem czasu się tym zająć, ale w miedzy czasie zamówiłem czujnik jak na zdjęciu poniżej bo ma dwa osobne sensory i może skraplające się opary nie będą go blokowały ale zanim go wstawię daję jeszcze raz szansę temu pojedynczemu.
Choć można by zastosować też inne rozwiązanie problemów z niepożądanymi odbiciami, było już chyba o tym na forum aby dla tego czujnika ustawić częstotliwość odczytu np 1 odczyt co minutę wtedy nie powinien występować efekt nakładania się ultradźwięków i w efekcie od czasu do czasu pokazywania głupot.
Myślę, że przy zastosowaniu tego czujnika i jemu podobnych do odczytu pelletu, wody, soli w zmiękczaczu czy nieczystości w szambie nie ma potrzeby tak częstego generowania ultradźwięków co innego gdy czujnik ma być wykorzystany np. w garażu do parkowania i pokazuje odległość pojazdu od ściany garażu tam pomiar raz na minutę lub 10 minut spowodował by przestawienie ściany garażu
Ale do tego trzeba byłoby przekonać @krycha88
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Co do częstotliwości pomiaru to specyfikacja podaje 40kHz czyli by wynikało, że 400000/s wysyła sygnał i mierzy czas powrotu.
Jeśli tak to każdy sygnał pomiarowy jest wysyłany co 0,000025s. W zbiorniku o głębokości 1,5m sygnał leci i wraca w przybliżeniu w czasie ok. 0,0088s (prędkość dźwięku w powietrzu 340m/s) - liczymy 3 m "w te i z powrotem". Z tego wynika, że wystarczyłoby zmniejszyć próbkowanie do około 100Hz, żeby sygnał się nie nakładał, dla pewności 80Hz dla zbiornika 2m głębokości
Tyle teorii, a teraz czy ktoś czuje się na siłach, żeby to sprawdzić od strony programowej?
A to widziałeś: https://pl.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2pol
Jeśli tak to każdy sygnał pomiarowy jest wysyłany co 0,000025s. W zbiorniku o głębokości 1,5m sygnał leci i wraca w przybliżeniu w czasie ok. 0,0088s (prędkość dźwięku w powietrzu 340m/s) - liczymy 3 m "w te i z powrotem". Z tego wynika, że wystarczyłoby zmniejszyć próbkowanie do około 100Hz, żeby sygnał się nie nakładał, dla pewności 80Hz dla zbiornika 2m głębokości
Tyle teorii, a teraz czy ktoś czuje się na siłach, żeby to sprawdzić od strony programowej?
A to widziałeś: https://pl.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2pol
YoMan
-
40 kHz, to częstotliwość nadawanego dźwięku, a nie jak często są pomiary robione.
Jeśli GG używa tutaj standardowych rozwiązań z supla-device, to domyślnie pomiar jest co 100 ms. W bibliotece można to zmienić wołając:
Code: Select all
distanceSensor->setReadIntervalMs(timeMs);
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Tak jak @klew pisze tu nie chodzi o zmianę częstotliwości przetwornika 40kHz tj. ultradźwięku tylko zmiana częstotliwości dokonywania pomiaru.
A jaka jest maksymalna?
Może przy tym czujniku warto by dodać opcję ręcznego podawania wartości setReadIntervalMs.
A jaka jest maksymalna?
Może przy tym czujniku warto by dodać opcję ręcznego podawania wartości setReadIntervalMs.
-
Maks to coś w okolicy 2^32 ms.dobo wrote: Thu Feb 16, 2023 1:35 pm Tak jak @klew pisze tu nie chodzi o zmianę częstotliwości przetwornika 40kHz tj. ultradźwięku tylko zmiana częstotliwości dokonywania pomiaru.
A jaka jest maksymalna?
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
(2 do 32) milisekundy = 49,7102696 dnia całkiem sporo
-
tu mnie zmyliły opisy typu "Częstotliwość pracy: 40 kHz", poszperałem i faktycznie znalazłem "TTL impulsu powyżej 10uS"
no to chyba zależy nam na wydłużeniu tego interwału a nie skróceniu czyli np. 500msklew wrote: Thu Feb 16, 2023 1:05 pm Jeśli GG używa tutaj standardowych rozwiązań z supla-device, to domyślnie pomiar jest co 100 ms. W bibliotece można to zmienić wołając:
Przy czym minimalna wartość to 10 ms.Code: Select all
distanceSensor->setReadIntervalMs(timeMs);
No ale moje rozważania legły, ponieważ 100ms to 10Hz a do zapobiegnięcia nakładaniu się impulsów powinno wystarczyć 80Hz. Czy znowu coś pomieszałem?
YoMan