Czujnik napełnienia szamba

YoMan

jaku2k wrote: Fri Mar 03, 2023 12:02 am
@YoMan przeglądając stary wątek zauważyłem, że nie odpowiedziałem na Twoje pytania.
Looz ;)
jaku2k wrote: Fri Mar 03, 2023 12:02 am Może niestabilność pomiarów MPX-a jest spowodowana długością przewodów (piszesz, że od czujnika umieszczonego przy szambie biegną aż do rozdzielnicy)? W końcu jest to pomiar analogowy.
Owszem jest taka możliwość. Sporo do sprawdzenia. Te pomiary wariują ale nie skaczą co sekundę. Samo wskazanie, choć błędne, jest stabilne. Po prostu w pewnym momencie leci wskazanie w dół i później jest tak przez kilka dni a potem wraca do swojego poziomu albo innego. Może gdzieś wilgoć się dostaje do obudowy na przewody.
Ale skoro jsn-rt04t działa, a wskazania procentowe na mpx nie działają to mam małą motywację do walki ;)
Z ciekawości ostatnio kupiłem VL ale chyba nie będę testował bo w GG nie ma do tego czujnika mechanizmu liczenia "od tyłu" ale on mógłby się sprawdzić w zmiękczaczu wody: czystej wody prawie nie widzi ale tabletki w niej zanurzone już tak.
YoMan

jaku2k wrote: Fri Mar 03, 2023 12:02 am Witam,
w wątku @YoMana podzieliłem się swoimi doświadczeniami na temat takiego czujnika.
viewtopic.php?p=126579#p126579
Dziękuję jaku2k. Nie zaśmiecam zatem wątku ultradźwiękowcom ;)
YoMan

onoff_ltd wrote: Fri Mar 03, 2023 5:12 pm
jaku2k wrote: Fri Mar 03, 2023 12:02 am Witam,
w wątku @YoMana podzieliłem się swoimi doświadczeniami na temat takiego czujnika.
viewtopic.php?p=126579#p126579
Dziękuję jaku2k. Nie zaśmiecam zatem wątku ultradźwiękowcom ;)
się kolega inteligentnie wyzłośliwił :) BTW nie zaśmiecasz ;)
YoMan

Absolutnie się nie "wyzłośliwiam". To nie moja natura. Podziwiam wszelkie przejawy kreatywności i mam wielki szacunek dla amatorów dymiącej lutownicy i/lub gold pinów, wydających ostatni grosz na jeszcze jeden shield :D
LukiSpajder

Czy stosując taki czujnik da się ustawić odliczanie od tyłu bo coś nie działa u mnie . Po wpisaniu 4 m odliczy a mniejsze liczby nie . Może ktoś to potwierdzić u Siebie ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tomato21

Cześć, czołem.
To mój 1szy post na forum więc się przywitam i do meritum.
Już od pewnego czasu majstruje przy supli z GG i różnymi czujnikami odległości.
Założenia projektu były takie że po wifi chce mieć odczyt poziomu szamba. Układ ma być zasilany z baterii więc korzystam z funkcji deep sleep (DS pobór prądu 11 mikroamper, w czasie pracy czyli 5 s ok 80 miliamper).
Korzystam z vemos d1 mini pro z anteną zewnętrzną.
Zacząłem od czujnika SR04M ale z racji budowy szamba czyli cylinder fi 60cm na dla ok 75cm od góry ia niżej właściwy zbiornik miałem problem z szerokim kontem działania czujnika. Opuszczenie czujnika niżej nie zadowalające dla mnie.
Stosowałem też czujnik VL53LOX ale ma zakres tylko 2m w teorii i dużą niedokładność (nawet do 10 cm).
Aktualnie zainstalowałem czujnik RCWL 1670 bo ma mały kąt działania i mogę mierzyć poziom szamba od samego dekla. Teraz wszystko działa dość sprawnie ale mam problem z oparami, kropla blokuje czujnik, przetarcie załatwia sprawę na kilka dni.
z racji tych problemów/błędów czujnika brakuje mi historii odczytu. Czy ktoś ma info czy to będzie dodane i kiedy?
Pozdrawiam
robertklepacki94

Tomato21 wrote: Tue Oct 22, 2024 7:31 pm Cześć, czołem.
To mój 1szy post na forum więc się przywitam i do meritum.
Już od pewnego czasu majstruje przy supli z GG i różnymi czujnikami odległości.
Założenia projektu były takie że po wifi chce mieć odczyt poziomu szamba. Układ ma być zasilany z baterii więc korzystam z funkcji deep sleep (DS pobór prądu 11 mikroamper, w czasie pracy czyli 5 s ok 80 miliamper).
Korzystam z vemos d1 mini pro z anteną zewnętrzną.
Zacząłem od czujnika SR04M ale z racji budowy szamba czyli cylinder fi 60cm na dla ok 75cm od góry ia niżej właściwy zbiornik miałem problem z szerokim kontem działania czujnika. Opuszczenie czujnika niżej nie zadowalające dla mnie.
Stosowałem też czujnik VL53LOX ale ma zakres tylko 2m w teorii i dużą niedokładność (nawet do 10 cm).
Aktualnie zainstalowałem czujnik RCWL 1670 bo ma mały kąt działania i mogę mierzyć poziom szamba od samego dekla. Teraz wszystko działa dość sprawnie ale mam problem z oparami, kropla blokuje czujnik, przetarcie załatwia sprawę na kilka dni.
z racji tych problemów/błędów czujnika brakuje mi historii odczytu. Czy ktoś ma info czy to będzie dodane i kiedy?
Pozdrawiam
Chłopaki z Supli pracują nad dedykowanym urządzeniem, nie wiem czy będzie tam historia i jak dokładnie będzie działać ale urządzenie produkuje firma która ma 20 lat doświadczenia z urządzeniami do szamba.
viewtopic.php?t=15430
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
YoMan

Jeżeli to takie jak moje to bym cudów nie oczekiwał (pilot identyczny ale może to nabytek z zewnątrz). Pokazuje tylko jak jest full. U znajomego nie działa w ogóle ale może kwestia błędu instalatora.
Chyba, że prace trwają nad urządzeniem bardziej zaawansowanym.
YoMan

Hej. Te czujniki VL53xx są też w wykonaniu 400cm. Gdy go używałeś nie miałeś problemu ze skroplinami ? Może miejsca skraplania można potraktować jaką niewidzialną wycieraczką :lol:
Tomato21

Jeśli chodzi o czujnik laserowy VL53LOX ma duży błąd pomiaru co zawierają charakterystyki i odzwierciedla rzeczywistość. Problem ze skroplinami też był. Na testach w sprzyjających warunkach wszystko działalo dobrze. Gorzej było w warunkach bojowych. porownanie czujnika laserowego vl53xx z sr04m
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Projekty użytkowników”