Czujnik napełnienia szamba
-
Hmm, ciekawi mnie czy błąd jest powtarzalny, bo skalowanie całkiem ładnie działa i zamiast w metrach masz wynik w procentach. Do szamba w ciężkich warunkach rozjazd 5cm na 2metrach dla mnie do przyjęcia, i tak trzeba dużo wcześniej myśleć Swego czasu myślałem nad czujnikiem typu np kostka podjazdowa, do niej przymocowany mostek tensometryczny i do mostka bańka powietrza, i mierzyć siłę wyporu, oczywiście na kablu ale dałem sobie spokój jak myślę o wyciąganiu tego w fazie prób no i pewnie różna gęstość zawartości zbiornika dawała by mi różne odczyty...
-
Rozjazdy były większe niż 10 cm przy poziomie 1m ale często też nie odczytywał innej wartości niż 0 . Dodatkowo deklarowany zasięg dla VL53LOX to 200cm ale w warunkach bojowych to było max 130-140cm.
Później znalazłem czujnik ultradźwiękowy 1670. Tego typu czujniki mają dokładność rzędu 1cm.
Aktualnie mam zamontowane takie 2 i z grubsza działają. Jeśli mam błąd pomiaru to przez fizyczny brud lub krople wody na sensorze ale z tym walczę
Później znalazłem czujnik ultradźwiękowy 1670. Tego typu czujniki mają dokładność rzędu 1cm.
Aktualnie mam zamontowane takie 2 i z grubsza działają. Jeśli mam błąd pomiaru to przez fizyczny brud lub krople wody na sensorze ale z tym walczę
-
Trochę się bawiłem tymi VL53 i standardowo ona mają zasięg ok połowy nominału, pełne 200cm osiągały gdy przełączyło się je w powolny odczyt i chyba w GG jest to zaimplementowane, dużo też pewnie zależy od powierzchni. Mnie najbardziej przeszkadza że to I2C i teoria mówi że odległości od czujnika do przetwornika (esp) na szynie I2C zdaje się powinna wynosić poniżej 15cm. Mam taki czujnik na 1.5m kablu od usb w kotle na pellet i czasami się wiesza a sam pomiar pelletu skacze o ok 1cm, jednak jak na DIY w cenie fastfooda to robi robotę