Start z arduino i ESP8266

kimuril
Posts: 8
Joined: Tue Jan 28, 2020 6:38 pm

Post

Arduino Mega 2560 Rev3 - A000067
WiFi ESP-01 ESP8266 Black - 3 GPIO, 1MB, PCB antena

W IDE mam wybrane "Arduino mega or Arduino mega 2560"
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kimuril wrote: Sat Feb 08, 2020 8:55 pm Arduino Mega 2560 Rev3 - A000067
WiFi ESP-01 ESP8266 Black - 3 GPIO, 1MB, PCB antena

W IDE mam wybrane "Arduino mega or Arduino mega 2560"
Czyli masz Arduino mega z shieldem wifi?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
kimuril
Posts: 8
Joined: Tue Jan 28, 2020 6:38 pm

Post

Nie mam ten modul dokupiony osobno: https://botland.com.pl/pl/moduly-wifi/4 ... results=39

Jak zmieilem w menadzerze plytek na generic esp to sie kompiluje program, ale po wgraniu rzuca:

Szkic używa 289184 bajtów (30%) pamięci programu. Maksimum to 958448 bajtów.
Zmienne globalne używają 33048 bajtów (40%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 48872 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
esptool.py v2.8
Serial port COM4
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____.....____Traceback (most recent call last):
File "C:\Users\Admin\Documents\ArduinoData\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.6.3/tools/upload.py", line 65, in <module>
esptool.main(cmdline)
File "C:/Users/Admin/Documents/ArduinoData/packages/esp8266/hardware/esp8266/2.6.3/tools/esptool\esptool.py", line 2890, in main
esp.connect(args.before)
File "C:/Users/Admin/Documents/ArduinoData/packages/esp8266/hardware/esp8266/2.6.3/tools/esptool\esptool.py", line 483, in connect
raise FatalError('Failed to connect to %s: %s' % (self.CHIP_NAME, last_error))
esptool.FatalError: Failed to connect to ESP8266: Timed out waiting for packet header

nie wiem czy uzywanie tego generic esp8266 to w ogole poprawne podejscie.
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Ok, to jest zupełnie inny temat ;)

Nie ma obsługi Arduino Mega z podłączonym do niego ESP z WiFi.

Obecnie jest wspierane Arduino Mega z Ethernet Shieldem (np. na układzie W5100).
Są też wspierane płytki oparte o ESP8266 (ESP32 też działa), ale to na nie trzeba wgrać Suplę.

Natomiast takie Arduino Mega + ESP z WiFi wymaga napisania dwóch prorgamów - jeden na Arduino, który będzie gadał po serialu, a drugi na ESP, który będzie gadał z Arduino po serialu i z drugiej storny gadał z Suplą przez WiFi.
Aktualna biblioteka tego nie wspiera. Nie kojarzę też, aby ktokolwiek taki zestaw uruchomił u siebie.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Nikt nie uruchamiał, bo trochę mija się to z sensem. Jeśli mamy potrzebę wykorzystania Arduino Mega 2560 (bo np. chcemy wykorzystać więcej GPIO), to raczej zamontujemy go gdzieś w szafie. A tam już łatwo o LAN.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 18592
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Do ESP zawsze można podłączyć expander portów.
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 08, 2020 9:56 pm Nikt nie uruchamiał, bo trochę mija się to z sensem. Jeśli mamy potrzebę wykorzystania Arduino Mega 2560 (bo np. chcemy wykorzystać więcej GPIO), to raczej zamontujemy go gdzieś w szafie. A tam już łatwo o LAN.
Jest jeden "use case", który mnie trochę kusi do takiego rozwiązania. Na ESP można wgrać Suplę z szyfrowaniem połączenia.
Samo Arduino Mega niestety nie jest w stanie ogarnąć szyfrowania, więc dane lecą gołe po sieci.

Druga sprawa jest taka, że Arduino LANa też nie ma zintegrowanego. I tak trzeba dokupić Ethernet Shielda, albo WiFi Shielda, aby to miało połączenie ze światem. Tylko od strony implementacyjnej, te WiFi Shieldy to tak naprawdę drugi komputer, który trzeba osobno oprogramować.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

pzygmunt wrote: Sat Feb 08, 2020 10:02 pm Do ESP zawsze można podłączyć expander portów.
Nigdy takich expanderów nie używałem. Nadają się one np do czytania imulsów do licznika? Nie przegapią niczego? Czy może to raczej rozwiązanie pod które podpinamy przekaźniki, bo tutaj krótkie czasy nie mają takiego znaczenia?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

klew wrote: Sat Feb 08, 2020 10:06 pm
pzygmunt wrote: Sat Feb 08, 2020 10:02 pm Do ESP zawsze można podłączyć expander portów.
Nigdy takich expanderów nie używałem. Nadają się one np do czytania imulsów do licznika? Nie przegapią niczego? Czy może to raczej rozwiązanie pod które podpinamy przekaźniki, bo tutaj krótkie czasy nie mają takiego znaczenia?
for example the Mcp23017 also has interrupts that you can use to measure for example impulses, I prefer to use simply for relays and pushbuttons
in this way I still have many free Gpio on Esp8266
kimuril
Posts: 8
Joined: Tue Jan 28, 2020 6:38 pm

Post

Wszystko w takim razie sie wyjaśniło. Dokupie w takim razie expander portow i sprobuje jeszcze raz podzialac. Dziekie za wszystkie odpowiedzi.

Return to “Arduino IDE”