SUPLA BRIDGE 1.20 (RF + IR + URL)

User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Dlatego napisałem "póki co nie" :)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Duch__
Posts: 1791
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

Nie planuje na obecną chwilę słuchać co jakieś urządzenia wysylają po RF, ze względu na to że moduł SYN nie jest zbyt stabilny do odsluchu, to raz, dwa, łatwo się podszyć pod nadawcę, transmisja pp RF obslugiwana przez moduł nie jest szyfrowana, to trzy.
Image
User avatar
wirowskm
Posts: 46
Joined: Tue Jan 03, 2017 9:17 am
Location: Brwinów

Post

Cześć,
Czy ktoś z bardziej zaawansowanych kolegów mógłby podać bardziej szczegółową instrukcję wgrania tej binarki (1.2) do urządzenia?
Jakie pliki na jakich adresach? Co trzeba po kolei wciskać i podłączać?
Pozdrawiam,
MWW
MMarcin
Posts: 135
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Post

Ponieważ bridge nie chce mi czytać kodów (wyświetla jedne i te same dane niezależnie od przycisku na pilocie), przez arduino odczytałem kod jednego z przycisku pilota RF.

Decimal: 4527411451533 (24Bit)
Binary: 010001010001010100110011
Tri-State: F0FF0FFF0101
PulseLength: 185 microseconds
Protocol: 1
Raw data: 5756,156,580,524,216,156,584,152,584,156,584,528,208,156,584,524,212,160,580,160,584,152,628,116,192,108,588,44,376,32,212,136,740,56,580,156,584,156,588,148,588,152,584,156,584,152,584,152,588,

Czy da się ten kod zmienić (konwersja) aby był zrozumiały dla Bridge?
Marcin
User avatar
uchnast.michal
Posts: 1089
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

Mam podobnie, losowe wartosci pomimo stałego kodu, jeden odbiornik na 4 dziala:(
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
User avatar
Duch__
Posts: 1791
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

Pisałem na początku jak interpretować wartości losowe i które wybrać.
Image
User avatar
uchnast.michal
Posts: 1089
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

Duch__ wrote: Mon Apr 13, 2020 6:43 pm Pisałem na początku jak interpretować wartości losowe i które wybrać.
Przepraszam
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

MMarcin wrote: Thu Apr 09, 2020 12:16 pm Ponieważ bridge nie chce mi czytać kodów (wyświetla jedne i te same dane niezależnie od przycisku na pilocie), przez arduino odczytałem kod jednego z przycisku pilota RF.

Decimal: 4527411451533 (24Bit)
Binary: 010001010001010100110011
Tri-State: F0FF0FFF0101
PulseLength: 185 microseconds
Protocol: 1
Raw data: 5756,156,580,524,216,156,584,152,584,156,584,528,208,156,584,524,212,160,580,160,584,152,628,116,192,108,588,44,376,32,212,136,740,56,580,156,584,156,588,148,588,152,584,156,584,152,584,152,588,

Czy da się ten kod zmienić (konwersja) aby był zrozumiały dla Bridge?
Marcin
U mnie podczas nauki kody się zmieniają, ale są bardzo różne od oczekiwanych.

AAA52A8A01A404103C00C055
ta część odpowiada z kod pilota, reszta to parametry transmisji.
Zmień wartość binarną na heksadecymalną i będziesz miał kod do wklejenia.

Np. Twój kod 010001010001010100110011 to 0100 0101 0001 0101 0011 0011 czyli 451533
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

A przy okazji, co jakiś czas zdarza się, że wszystkie urządzenia (RF) z wprowadzonymi do Bridge kodami samoistnie się włączają.
Miał już ktoś takie doświadczenie i wie skąd to się bierze i jak temu zapobiec?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Goral64 wrote: Tue Apr 21, 2020 6:22 am A przy okazji, co jakiś czas zdarza się, że wszystkie urządzenia (RF) z wprowadzonymi do Bridge kodami samoistnie się włączają.
Miał już ktoś takie doświadczenie i wie skąd to się bierze i jak temu zapobiec?
Znalazłem przyczynę. Otóż przy zapisywaniu jakichkolwiek zmian w Supla Cloud wszystkie urządzenia podłączone do Supli jakby się restartują włącznie z aplikacją mobilną.
Czy to normalne zachowanie Supli i podpiętych do niej urządzeń? Bo to właśnie wtedy bridge wysyła sygnały zmieniające stan urządzeń RF na przeciwny...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “Projekty użytkowników”