SUPLA BRIDGE 1.20 (RF + IR + URL)

User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

To jest celowe zachwianie. Cloud przy zapisie zrzuca wszystkie połączenia użytkownika.
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

pzygmunt wrote: Thu May 07, 2020 7:24 am To jest celowe zachwianie. Cloud przy zapisie zrzuca wszystkie połączenia użytkownika.
Czyli wariowanie urządzeń RF podpiętych do bridge leży po stronie jego oprogramowania, bo to jest normalne zachowanie Supli, na które bridge nie jest przygotowany?
A przy okazji to może udałoby się zminimalizować liczbę zapisów zmian, bo np. przy zmianie funkcji urządzenia, zmieniają się na formatce dostępne dla niego parametry, które można od razu zastosować, ale przy zapisie zmian zapisywana jest tylko zmiana funkcji urządzenia, a dostępne parametry trzeba ustawiać jeszcze raz i ponownie zapisać zmiany.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Goral64 wrote: Thu May 07, 2020 7:58 am Czyli wariowanie urządzeń RF podpiętych do bridge leży po stronie jego oprogramowania, bo to jest normalne zachowanie Supli, na które bridge nie jest przygotowany?
@Duch__ coś podpowiesz?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
Kassewsky
Posts: 164
Joined: Wed Jan 22, 2020 9:44 am

Post

pzygmunt wrote: Thu May 07, 2020 7:24 am To jest celowe zachwianie. Cloud przy zapisie zrzuca wszystkie połączenia użytkownika.
Szykuje się oficjalne oprogramowanie do tej bramki wtedy kiedy wyjdzie nowa wersja apki obsługująca bramki ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W tym temacie nic jeszcze nie zostało zrobione jeśli chodzi o oficjalną część projektu.
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Ja teraz piszę oprogramowanie do tego urządzenia, które będzie już współpracowało z nową wersją SuplaDevice i będzie obsługiwało Supla::Control::VirtualRelay i Supla::Sensor::VitrualBinary.
Nie będzie miało bramki IR i URL, ale będzie także reagowało na pilota ustawiając stan dla Supli.
Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
Kassewsky
Posts: 164
Joined: Wed Jan 22, 2020 9:44 am

Post

Goral64 wrote: Fri May 22, 2020 7:29 pm Ja teraz piszę oprogramowanie do tego urządzenia, które będzie już współpracowało z nową wersją SuplaDevice i będzie obsługiwało Supla::Control::VirtualRelay i Supla::Sensor::VitrualBinary.
Nie będzie miało bramki IR i URL, ale będzie także reagowało na pilota ustawiając stan dla Supli.
Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Czekam i jak coś pisze się na testy. 🙂
Regis
Posts: 2
Joined: Thu Aug 13, 2020 1:07 pm

Post

Cześć,
Zaczynam swoją przygodę z platformą Supla i urządzeniem Sonoff RF Bridge.
Niestety napotkałem na problemy i z tego co przeszukałem ten wątek to nie były one poruszane. Po konfiguracji środowiska Arduino, skompilowaniu programu, zaprogramowaniu płytki, ponownym przestawieniu zworki w pozycję ON, sieć wifi nie jest rozgłaszana. Po próbie komunikacji z płytką na porcie szeregowym (Arduino Serial Monitor) niestety jest cisza, żadne znaki nie pojawiają się w terminalu. Ustawienia baud rade mam 19200, a przy wgrywaniu firmware nie pojawiają się żadne błędy, a niebieska dioda na płytce sygnalizująca wifi mruga.
Będę wdzięczny za pomoc.
tomaszd
Posts: 17
Joined: Sat Oct 17, 2020 1:40 pm

Post

Słuchajcie, mam kilkanaście właczników światła na RF433, którym można wysłać osobno trzy kody - włacz, wyłacz, przełacz. Czy dobrze rozumiem, że to by oznaczało, że bramka pozwoliłaby mi na sterownie tylko 10 światłami w trybie włacz/wyłacz lub 20 w trybie przełacz?

Druga kwestia, obecnie mam pilota z 4 przyciskami, więc nawet nie jestem w stanie wysłać tylu kodów, aby je przechwycić. Czy to oznacza, że muszę kupić wielokanałowy pilot RF433, zaprogramować z nim właczniki i dopiero wtedy będę mógł użyć tej bramki?
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

tomaszd wrote: Sat Nov 07, 2020 3:58 pm Słuchajcie, mam kilkanaście właczników światła na RF433, którym można wysłać osobno trzy kody - włacz, wyłacz, przełacz. Czy dobrze rozumiem, że to by oznaczało, że bramka pozwoliłaby mi na sterownie tylko 10 światłami w trybie włacz/wyłacz lub 20 w trybie przełacz?
No tyle ile możesz zapamiętac kodów, czyli tak.
tomaszd wrote: Sat Nov 07, 2020 3:58 pm Druga kwestia, obecnie mam pilota z 4 przyciskami, więc nawet nie jestem w stanie wysłać tylu kodów, aby je przechwycić. Czy to oznacza, że muszę kupić wielokanałowy pilot RF433, zaprogramować z nim właczniki i dopiero wtedy będę mógł użyć tej bramki?
Ale ten pilot 4 przyciskowy to od tych włączników?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “Projekty użytkowników”