Obsługa przycisków w SuplaDevice

User avatar
lukosław
Posts: 116
Joined: Mon Oct 28, 2019 8:20 am

Post

Wracam z jeszcze jednym drobnym problemem.

Mam button którego używam do przełączania wirtualnego przekaźnika:

Code: Select all

  buttonMode->setHoldTime(2000);
  buttonMode->setMulticlickTime(500);
  buttonMode->addAction(Supla::TOGGLE, virtualRelay, Supla::ON_CLICK_1);
  buttonMode->configureAsConfigButton(&SuplaDevice);
Chciałem go też użyć jako button do przełączania do trybu konfiguracyjnego (po dłuższym przytrzymaniu). Niestety w praktyce działa to tak, że moduł przechodzi w tryb konfiguracyjny już po krótkim wciśnięciu przycisku. Czy jest jeszcze coś co powinienem ustawić?
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

lukosław wrote: Fri Dec 29, 2023 4:58 pm Wracam z jeszcze jednym drobnym problemem.

Mam button którego używam do przełączania wirtualnego przekaźnika:

Code: Select all

  buttonMode->setHoldTime(2000);
  buttonMode->setMulticlickTime(500);
  buttonMode->addAction(Supla::TOGGLE, virtualRelay, Supla::ON_CLICK_1);
  buttonMode->configureAsConfigButton(&SuplaDevice);
Chciałem go też użyć jako button do przełączania do trybu konfiguracyjnego (po dłuższym przytrzymaniu). Niestety w praktyce działa to tak, że moduł przechodzi w tryb konfiguracyjny już po krótkim wciśnięciu przycisku. Czy jest jeszcze coś co powinienem ustawić?
Każdy przycisk domyślnie ma 10x klik, jako przejście do cfg.
Metoda "configureAsConfigButton" ustawia przytrzymanie jako wejście do cfg i nic z tym nie możesz zrobić.
Ewentualnie możesz dodać:

Code: Select all

buttonMode->addAction(Supla::ENTER_CONFIG_MODE_OR_RESET_TO_FACTORY, SuplaDevice, Supla::ON_CLICK_3, true);
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
lukosław
Posts: 116
Joined: Mon Oct 28, 2019 8:20 am

Post

Ok, nie wiedziałem o tym 10x kliknięciu. To mi wystarczy. Dzięki za odpowiedź!

Return to “Arduino IDE”