Kolego czy byłbyś w stanie dorobić obsługę ściemniacza i wilgotności razem z temperaturą (tak aby można było pobrać temperaturę i wilgotność razem aby wyświetlić na jednym kanale) do SVD? Chyba ty jedyny mógłbyś to zrobić. @beku miał w planie co widać na jego githubie ale od dawna już nie odwiedza forum
Supla virtual device MQTT
-
-
Łoj, to staroć jest, na starym SuplaDevice robiony. Raczej już tego nie będę dotykał.Simono wrote: ↑Sun Apr 21, 2024 3:10 pmKolego czy byłbyś w stanie dorobić obsługę ściemniacza i wilgotności razem z temperaturą (tak aby można było pobrać temperaturę i wilgotność razem aby wyświetlić na jednym kanale) do SVD? Chyba ty jedyny mógłbyś to zrobić. @beku miał w planie co widać na jego githubie ale od dawna już nie odwiedza forum
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2
-
Szkoda. Potrzebuję coś do obsługi MQTT dla sensorów temperatury i wilgotności (jeden z parametrów da się wyciągnąć). Przyciski i przełączniki działają super. Niestety nie ma obsługi ściemniaczy.
sd4linux niestety chyba nie obsługuje jeszcze MQTT więc aby nie mieć HA to jedynie svd jest do użytku.
sd4linux niestety chyba nie obsługuje jeszcze MQTT więc aby nie mieć HA to jedynie svd jest do użytku.
-
@Goral64 czy patrząc na Twoją stopkę nie używasz Supli a HA do sterowania swoimi urządzeniami zigbee?
-
Z tego co mi się wydaje działa tylko dla wartości oddzielonych spacją. Jak to podane w przykładzie:
Code: Select all
# example of getting payload dot separated temp and humidity value
# example 25.4 78
[CHANNEL_4]
function=TEMPERATURE_AND_HUMIDITY
state_topic=sensors/temphum/0/state
Używam obu właśnie poprzez SVD i MQTT, ale oczywiście urządzenia ZigBee są zintegrowane poprzez zigbee2mqtt z HA, a SVD wcina się w MQTT wystawione przez HA i jakoś to działa. Oczywiście w prostym zakresie.
-
@Goral64 próbowałem z tym topikiem ale on jest zdaje się tylko do filesensor czyli w tym przypadku do termometrów Xiaomi.
No cóż, mam swoją bramkę zigbee2mqtt i swojego brokera mqtt i postawionego HA. Podłączę Suplę pod brokera i zobaczę czy da radę urządzeniami Suplowymi sterować jednocześnie z Supli i HA.
No cóż, mam swoją bramkę zigbee2mqtt i swojego brokera mqtt i postawionego HA. Podłączę Suplę pod brokera i zobaczę czy da radę urządzeniami Suplowymi sterować jednocześnie z Supli i HA.
-
Tak, spoko daje radę. A jakie masz urządzenie i jakim payloadem spamuje serwer MQTT?Simono wrote: ↑Fri Apr 26, 2024 5:22 pm @Goral64 próbowałem z tym topikiem ale on jest zdaje się tylko do filesensor czyli w tym przypadku do termometrów Xiaomi.
-
To Sonoff SNZB-02
Takie coś puszcza:
Do tego mam parę żarówek z IKEI i gniazdek na razie i jakieś z dwa włączniki do światła.
Takie coś puszcza:
Code: Select all
{"battery":100,"humidity":50.03,"linkquality":84,"temperature":20.84,"voltage":3100}
-
OK, zrobiłem na szybko poprawkę i powinno ci już działać z tym payloadem.Simono wrote: ↑Fri Apr 26, 2024 7:20 pm To Sonoff SNZB-02
Takie coś puszcza:Code: Select all
{"battery":100,"humidity":50.03,"linkquality":84,"temperature":20.84,"voltage":3100}
-
Super. Jesteś wielki. Gdzieś w jakimś innym wątku ktoś widziałem, że miał podobny problem to skorzysta oprócz mnie.Goral64 wrote: ↑Sat Apr 27, 2024 4:35 pmOK, zrobiłem na szybko poprawkę i powinno ci już działać z tym payloadem.Simono wrote: ↑Fri Apr 26, 2024 7:20 pm To Sonoff SNZB-02
Takie coś puszcza:Code: Select all
Piknie działa.