Supla virtual device MQTT

Simono

Koledzy nie wiem dlaczego i jak temu zaradzić ale jeśli włączenie czy wyłączenie następuje z HA to nie widzę zmiany stany w aplikacji Supli dla pierwszego z urządzeń z listy niżej czyli IKEA_wall_3. Gdy przełączam aplikacją Supli zmienia się stan zarówno w Supli jak i HA.

Code: Select all

[CHANNEL_3]
function=POWERSWITCH
state_topic=zigbee2mqtt/IKEA_wall_3
payload_on=ON
payload_off=OFF
payload_value=/state
command_topic=zigbee2mqtt/IKEA_wall_3/set
command_template_on=ON
command_template_off=OFF

[CHANNEL_4]
function=LIGHTSWITCH
state_topic=zigbee2mqtt/IKEA_bulb_1
payload_on=ON
payload_off=OFF
payload_value=/state
command_topic=zigbee2mqtt/IKEA_bulb_1/set
command_template_on=ON
command_template_off=OFF
Zrzut ekranu 2024-04-29 214026.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Goral64

A jak zmienisz stan bezpośrednio w gniazdku albo w zigbee2mqtt albo w MQTT Explorer?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
Simono

Sprawdzałem gniazdko z przycisku na nim i jest OK. Wychodzi na to, że HA puszcza do brokera inne informacje na on/off które urządzenia akceptują a SVD ich nie rozpoznaje. Czy w HA można ustawić jakie polecenia mam wysłać w przypadku konkretnego urządzenia na ON/OFF?
Goral64

A masz na HA integrację z Suplą poprzez MQTT?

Image
Simono

Na razie mam HA podłączony do swojego brokera MQTT. Suplę mam zamiar również podłączyć do swojego brokera.
Goral64

Do brokera MQTT zmiany stanu gniazdka powinno wysyłać zigbee2mqtt i stąd powinno być odczytywane przez SVD.

Image
Simono

I HA i SVD komunikuje się u mnie z brokerem MQTT.
Zauważyłem na obrazku który dałem z MQTT explorera iż HA. W set dla obu rządzeń widać co innego. Żarówki działają poprawnie a gniazdka z IKEI dla przykładu gdy przełączenie jest z HA w Supli nie widać zmiany. Gdy wszystko jest włączane/wyłączane z Supli bądź z fizycznych przycisków na urządzeniach to wszystko zmienia się wszędzie poprawnie.
projector

Powiedz mi, czy jeśli zainstaluję supla-virtual-device w dockerze (w moim przypadku na Qnap), to który folder (volume) mam podłączyć, aby móc edytować supla-virtual-device.cfg i zmiany ustawień?

Return to “Projekty użytkowników”