Mini BME280

dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

Jak to jest ze złożeniem zamówienia?
Dziwnie wylicza koszty Easy EDA za 10 PCB chce 5 dolarów za 1000 PCB 9,5 dolara.
Można sprawdzić ile kosztuje u nich goły czujnik BME280? Zastanawiam się nad zamówieniem zmontowanej płytki z czujnikiem i kondensatorem.

Easy EDA wgrywa do zamówienia wszystko, a chciałbym zrezygnować z części opisowej (bo wchodzi mi ona na warstwę do lutowania) ale nie ma opcji odznaczenia jej w zamówieniu.
mini_BME.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

dobo wrote: Sun Mar 01, 2020 10:40 pm Jak to jest ze złożeniem zamówienia?
Dziwnie wylicza koszty Easy EDA za 10 PCB chce 5 dolarów za 1000 PCB 9,5 dolara.
Można sprawdzić ile kosztuje u nich goły czujnik BME280? Zastanawiam się nad zamówieniem zmontowanej płytki z czujnikiem i kondensatorem.

Easy EDA wgrywa do zamówienia wszystko, a chciałbym zrezygnować z części opisowej (bo wchodzi mi ona na warstwę do lutowania) ale nie ma opcji odznaczenia jej w zamówieniu.
mini_BME.png
Koszty transportu morskiego spadły 5-krotnie to oni też obniżają. Albo jakas promo.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

@QLQ robiłeś zamówienie w Easy EDA?
Jak ładuje z programu na stronie dane płytki do zamówienia to razem z opisem PCB.
Chyba, że trzeba to zrobić inaczej czyli wygenerować gerbery wywalić z folderu opis i to przesłać na stronie?

W projekcie wykorzystałem goldpiny, które potem ustawiłem na nieprzelotowe i pomniejszyłem warstwę miedzi to spowodowało, że część opisowa/obrysowa jest jak ze standardowego goldpina 2,54 nie mogę jej zmienić co widać na zdjęciu powyżej. Ogólnie opis na PCB jest mi nie potrzebny, a biorąc pod uwagę wymiary to miejsce na opis praktycznie nie istnieje.

Jak to jest z BOM jak klikam na generowanie mam to co poniżej.
BOM Mini BME.png
Nie mogę nic tam odznaczyć. Podane są koszty goldpinów ale na przykład kondensatora i BME już nie?
Interesuje mnie tylko pozycja 8 i 9, a najbardziej 9.

Podpowiecie o co w tym wszystkim chodzi?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

dobo wrote: Mon Mar 02, 2020 10:03 pm @QLQ robiłeś zamówienie w Easy EDA?
Jak ładuje z programu na stronie dane płytki do zamówienia to razem z opisem PCB.
Chyba, że trzeba to zrobić inaczej czyli wygenerować gerbery wywalić z folderu opis i to przesłać na stronie?

W projekcie wykorzystałem goldpiny, które potem ustawiłem na nieprzelotowe i pomniejszyłem warstwę miedzi to spowodowało, że część opisowa/obrysowa jest jak ze standardowego goldpina 2,54 nie mogę jej zmienić co widać na zdjęciu powyżej. Ogólnie opis na PCB jest mi nie potrzebny, a biorąc pod uwagę wymiary to miejsce na opis praktycznie nie istnieje.

Jak to jest z BOM jak klikam na generowanie mam to co poniżej.
BOM Mini BME.png

Nie mogę nic tam odznaczyć. Podane są koszty goldpinów ale na przykład kondensatora i BME już nie?
Interesuje mnie tylko pozycja 8 i 9, a najbardziej 9.

Podpowiecie o co w tym wszystkim chodzi?
Ja jak zamawiałem z montażem miałem inaczej , może dlatego że przez www. Pojawiała się tabela i mogłem sobie na przykład wybrać czy to ma być rezystor wielkości 0603 czy 1206 itd
Clip_4.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

Robię teraz przez WWW wcześniej robiłem poprzez przekierowanie z projektu Easy EDA przy generowaniu gerberów i jest to praktycznie to samo.
Ale problem jest z montażem bo minimalna wielkość PCB to 20x20 mm więc czujnik BME oraz kondensator trzeba będzie montować samemu :(
Chyba, że jest inne rozwiązanie?
Mi przychodzi pomysł żeby na płytce o wymiarach 25x25mm umieścić 4 czujniki z niepełnym cięciem tak aby PCB 5mm czujnika trzymał poprzez 1mm PCB dużej płytki PCB 25x25mm
4 x BME 280.png

Jest ktoś chętny na Mini BME280?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by dobo on Sat Mar 07, 2020 1:17 pm, edited 2 times in total.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Przede wszystkim to sprawdź czy mają i czy Ci przylutują BME280. Jak chciałem mieć przylutowane SHT31, to nie było możliwości wyboru, a z korespondencji e-mail z JLCPCB wynika, że nie lutują tych czujników ze względu na możliwość uszkodzenia wysoką temperaturą.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

Gdzie wygenerować plik CPL?
Jest jakaś wyszukiwarka elementów na JLCPCB? bo nie znalazłem.


EDIT:
Znalazłem na LCSC tylko cena powala :shock: taniej wyjdzie kupić gotowca na ali..... wylutować i wlutować na nowe PCB
.
LCSC BME280.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Z poziomu widoku płytki drukowanej Plik -> Exportuj plik współrzędnych.

Na stronie JLCPCB po załadowaniu wszystkich plików masz tabelkę, w której możesz zmienić / wybrać poszczególne elementy elektroniczne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 07, 2020 1:35 pm Z poziomu widoku płytki drukowanej Plik -> Exportuj plik współrzędnych.
Jak dodam BOM i CPL klikam w NEXT to otrzymuję komunikat "No valid content found."

Z wygenerowanych gerberów usuwam dwa pliki z warstwą opisową ale to nie powinno generować niezgodności.


Próbuję na różne sposoby edytuję BOM wywalając niepotrzebne elementy w excelu oraz edytuję na stronie LCSC ręcznie podaję dane do BME i dalej nic.
Miał ktoś podobny problem i co mogło być powodem?
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

No za nic nie mogę pójść dalej
Zrobiłem już PCB 20x20mm z jednym czujnikiem BME280
.
1 x Mini BME280 PCB 20x20mm.png
Wychodzi na to, że będę ręcznie lutował czujniki :evil:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Zrób to sam”