Jak podłączyć SBW-02 do Wisniowski ST-2

jazzy25

Tak są podłączone na pewno. Podsyłam zdjęcia, Czy to będą miejsca Kranc1 Kranc2?
Dodaję zdjęcie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Spróbuj podpiąć IN1 pod krańc1 lub krańc2.
Wcześniej sprawdź multimetrem co się tam dzieje.
malarz

malarz wrote: Wed Apr 14, 2021 9:48 pm Kilka dni temu próbowałem podłączyć SBW-02 do tego sterownika bramy. Poszło w miarę gładko do momentu zamknięcia słupka. Podłączyłem, wszystko w miarę działało. Zamknąłem słupek i koniec zabawy. Naciskam na pilocie bramy i ... słychać przełączanie przekaźnika w ST-2 ale silnik nie rusza. To samo z komórki słychać przekaźnik (chyba w SBW-02) i ułamek sekundy później drugi (pewnie ST-2) i ... też nic. Podejrzewam, że to problem z zasilaniem (układ zasila też barierę fotokomórek). Na 10 prób chyba tylko raz brama ruszyła.
W międzyczasie kupiłem przekaźnik (F&F PK-2P 24V https://www.fif.com.pl/pl/przekazniki-e ... cQAvD_BwE ). Dzisiaj korzystając z ładnej pogody w końcu udało mi się wykonać druga próbą połączenia. Jednak problem jest trochę inny niż pisałem poprzednio. Wszystko odziała dopóki nie zadziała któryś z wyłączników krańcowych.

Po różnych próbach doszedłem do minimalnego połączenia generującego problem:
PK-2P - styk1 do KRANC2
PK-2P - styk3 do OUTPUT24V-1 lub OUTPUT24V-2 lub INPUT24V-1

W każdej z tych sytuacji po całkowitym zamknięciu bramy próba otwarcia (pilot lub zwarcie STER1 i COM) kończy się słyszalnym przełączeniem jakiegoś przekaźnika w ST-2 i brakiem reakcji silnika). Gdzie szukać problemu?

Aktualnie podłączone do ST-2 są:
F&F PK-2P 1i3 do KRANC2 i OUTPUT24V-1
SBW-02 11i14 do STER1 i COM
słupek.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ROW-02m + SBW-02 + SBW-01 + 3xROW-02 + TH-10 + TH-16
pzygmunt

Rozrysuj schemat jak podłączyłeś
jazzy25

Podlaczylem SBW-02 do napędu St-2 jak pisano wcześniej czyli A1/A2 - 1/2 oraz 11 do COM i 14 do STER2. Niestety nie działa. Po zwarciu na krótko STER2 bądź STER1 i COM brama również nie działa. Co może być nie tak?

Trochę ruszyłem do przodu - okazało się że tutaj trzeba zewrzeć na trochę dłużej (a nie tylko "styknąć"). Po wydłużeniu czasu sterownika do 2 sekund zaczęło działać. (połączenie COM+STER2) Natomiast pozostaje problem krańcówek - po podłączeniu KRANC1 do INT1 pokazuje status poprawnie jednak kiedy brama się otworzy nie da się jej już zamknąć (zarówno ze sterownika jak i pilotem). Przy podłączeniu do KRANC2 - całkowicie się blokuje nie można ani zamknąć, ani otworzyć sterownikiem i pilotem.
pzygmunt

Pozostaje zmiana ustawień (o ile się da) lub podłączenie dodatkowego kontaktronu.
jazzy25

Zmiana ustawień w jaki sposób? Co to oznacza? Ewentualnie gdzie i jaki kontaktron podłączyć? Czy jako laik będę w stanie sobie z tym poradzić?
pzygmunt

Zastosuj zewnętrzny kontaktron.
booa1986

Mam pytanie trochę z innej beczki.
Pod które styki ST-2 mogę podpiąć przekaźnik żeby był aktywny po otwarciu bramy?
Rozumiem że na stykach kranc1 i kranc2 pojawia się masa w zależności od stanu kontaktronu bramy?
Jeżeli wezmę masę z np kranc1 to skąd wziąć plus skoro ST-2 jest zasilane zmiennym 24V
pzygmunt

Nie polecam podłączania przekaźnika do krańcówki.

Return to “ZAMEL SBW-02”