NICE WINGO 2024 Centrala MC424L

RomanG

wioloncz wrote: Sun May 19, 2024 4:48 pm A prosił bym o pomoc jak podłączyć furtkę pod tą suple?
8 (sterownik) - 21 (SBW-02)
13(sterownik) - 24 (SBW-02)
wioloncz

Po podłączeniu jak niżej otwiera także bramę a nie furtkę
RomanG

Według instrukcji takie podłączenie powinno otworzyć bramę w funkcji "furtka", czyli otwarcie wyłącznie skrzydła górnego przy ustawieniu logiki sterowania na "Otwarcie częściowe typu 1" lub otwarcie obu skrzydeł przez połowę czasu przewidzianego dla całkowitego otwarcia przy ustawieniu logiki na "Otwarcie częściowe typu 2".
Czy chcesz tak korzystać z bramy, czy też chodziło o otwieranie osobnej furtki, bo być może źle zrozumiałem Twoje pytanie?
wioloncz

Przepraszam że nie wystarczająco opisałem sytuację. Chodziło mi o otwarcie furtki która się znajduje obok bramy i posiada elektrozaczep.Nie wiem czy podłączenie jest osobne czy poprzez Nice wingo ponieważ nie mogę się skontaktować z elektrykiem który mi się zajmował podłączeniem.
pzygmunt

Zacznij od ustalenia do czego podłączony jest elektrozaczep. To jest kluczowe.
ArtZs

Witam wszystkich.

Edytowałem post ponieważ udało mi się rozwiązać problem.
Opisze co i jak, może komuś to w przyszłości pomoże.

Pacjent:
Nice MC424L + 1 para fotokomórek + Zamel SBW-02

Połączenia:
Nice - Instalacja zrobiona wg instrukcji (rys 7B - standard)
Zamel SBW-02 - tak jak w tym wątku czyli:

A1 - 7
A2 - 6
11 - 8
14 - 12
IN1 - 3

W nice funkcja L5 ustawiona na Kontrolka stanu bramy.

Problem:
Gdy brama zostanie otwarta na dłuższy czas, to dokładnie po 1min od otwarcia - Zamel raportuje stan że brama jest zamknięta (mimo że otwarta)

Rozwiązanie:
Domyślnie w Nice jest włączony tryb stan-by (Funkcja L4 w nice) - w stan-by po 1min centralka odcina wejścia/wyjścia
Trzeba trochę zmienić połączenia kabelków (zakładając że mieliśmy podłączenie wg rys 7B) to teraz trzeba:

Wyłączyć stan-by czyli funkcja 1wszego poziomu L4 (czyli ustawiamy L4 na fototest)
W centrali 5 port (Photo 24v) łączmy z 11 na centrali oraz z 4 RXa a 5RX zostaje w 10 w centrali.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL SBW-02”