NICE WINGO 2024 Centrala MC424L

User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

SBW działa. Rozumiem, że chodzi Ci o czujnik otwarcia. Central jest tak dużo i w dodatku w wielu rewizjach/wariantach, że każdy przypadek polecam samodzielnie weryfikować i nie nastawiać się, że czujnik będzie działać bez zastosowania dodatkowego kontaktronu.
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Muszę dokończyć temat. Bo mailiwym kontakcie z "montersi" dowiedziałem się ale jeszcze tego nie sprawdzałem że ta centrala może rzekomo wyciągać stan bramy z wyjścia ogi. Jak pisałem wyjście to jednak nie trzymało u mnie stanu, po jakimś czasie stan zmieniał się na zamknięty a brama była otwarta (tryb pół automatyczny). Jak piszą w mailu wystarczy wyłączyć funkcję trybu uśpienia czyli STAND BY. Jest to funkcja L4 centrali która uwaga jak mówi instrukcja jest aktywna już w standardzie czyli tryb uśpienia jest wyłączony. To dziwne bo jeśli by tak było to ogi by trzymało stan, ale zostawiające jest też to że w instrukcji napisane jest też że funkcja ta może być aktywna wtedy gdy mamy prawidłowo podłączone fotokomórki. Oczywiście na zapytanie w kierunku "montersi" odpowiedź była taka że funkcja ta może być też aktywna gdy nie ma fotokomórek. Być może też funkcja ta była u mnie od początku nie aktywna bo nigdy miałem fotokomórek albo jak to ja coś poustawiałem po swojemu przy montażu 😀 sprawdzę to.
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Udało mi się doprowadzić temat do końca i centrala ta pozwala na wyciągnięcie stanu położenia bramy z sbw bez kontaktronu, pisze co i jak bo może komuś się przyda a może w innych modelach NICE w których OGI nie trzyma stanu ten zabieg też pomoże. Sprawę udało mi się rozwiązać dzięki pomocy jednemu z technicznych ze strony montersi.

Problem dotyczy tylko trybu pół automatycznego gdy mamy otwartą dłuższą chwilę bramę i nie mamy fotokomórek. Kto przeczyta temat zakuma.

Dokładniej rzecz ujmując trzeba ominąć fototest, zaciski 9, 10, 11 podłączając je do zacisku 5 zamiast złącza 8 common.
Na koniec przeprogramować funkcj L4 pierwszego poziomu czyli wyłączyć oszczędzanie energii.

Działa 😀
adamFox
Posts: 9
Joined: Wed Apr 27, 2022 11:05 am

Post

Proszę o pomoc w podłączeniu sbw-02 do nice MC424 ... robię chyba coś źle albo nie wiem co jest grane (ze mnie również taki elektryk jak i ksiądz) ale może coś zdziałam w tym temacie dzięki Waszej pomocy ... podłączam wg tego schematu w pierwszym rozdziale
viewtopic.php?p=70534#p70534
i nic się nie dzieje. Załączam zdjęcia jak u mnie wygląda podłączenie w skrzynce. Siłowniki są tam opisane na kablach L i P więc może pomożecie gdzie który i w co wpiąć ... dodam że zasilanie A1 i A2 podpiąłem pod ten czerwony i czarny kabel 9chyba że źle to jest wpięte)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Na obudowie jest rozpiska złączy. Wrzuć zdjęcie.
adamFox
Posts: 9
Joined: Wed Apr 27, 2022 11:05 am

Post

pzygmunt wrote: Wed Apr 27, 2022 12:18 pm Na obudowie jest rozpiska złączy. Wrzuć zdjęcie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

A1 - 24vdc
A2 - 0V
11 - common
14 - step by step

Czujnik otwarcia in1 po jeden z zacisków SCA
adamFox
Posts: 9
Joined: Wed Apr 27, 2022 11:05 am

Post

pzygmunt wrote: Wed Apr 27, 2022 1:42 pm A1 - 24vdc
A2 - 0V
11 - common
14 - step by step

Czujnik otwarcia in1 po jeden z zacisków SCA
podłączyłem in1 pod SCA u mnie konkretnie nr 7 i działa działa działa!!!

DZIĘKUJĘ BARDZO!

oczywiścei w aplikacji nie widać czy brama jest otwarta czy zamknięta - da się to jakoś zrobić?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Spróbuj podłączyć IN1 pod 6.
adamFox
Posts: 9
Joined: Wed Apr 27, 2022 11:05 am

Post

pzygmunt wrote: Wed Apr 27, 2022 2:50 pm Spróbuj podłączyć IN1 pod 6.
nic to nie zmieniło
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL SBW-02”