Odczyt danych z falownika Afore

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew

artur_n wrote: Mon Oct 26, 2020 1:51 pm Dziś miałem ciekawy problem. Wczoraj do końca dnia (uśpienie inwertera) było wszystko ok. Dziś od rana nie było żadnego odczytu pomimo połączenia z cloud oraz normalnie odpowiadającym na interfejs www inwerterze. Zaskoczyło samo z siebie dosłownie przed chwilą. Myślałem, ze problemem jest wczorajsze wyłączenie AP ale jak by to był problem to teraz by nie zadziałało. Będę obserwować temat.
Ja mam ESP i Arduino podłączone cały czas do falownika Enriquez i na razie nie miałem takich problemów. Jeśli masz możliwość, to trzymaj układ podpięty pod komputer i zapisuj logi z Seriala. Łatwiej będzie szukać źródła problemu, gdyby coś znowu się stało
artur_n

Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
klew

artur_n wrote: Sat Oct 31, 2020 9:34 am Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
artur_n

klew wrote: Sat Oct 31, 2020 4:10 pm
artur_n wrote: Sat Oct 31, 2020 9:34 am Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Udało się coś zadziałać w temacie?
desaint

Hmm, jak to skompilować i gdzie wgrać?
artur_n

Wszystko jest w temacie. Wgrywasz na wemosa, nodemcu czy tym podobne.
klew

artur_n wrote: Tue Dec 29, 2020 5:56 pm
Spróbuję to dziś wieczorem ogarnąć
klew

klew wrote: Wed Dec 30, 2020 7:14 pm
artur_n wrote: Tue Dec 29, 2020 5:56 pm

Spróbuję to dziś wieczorem ogarnąć
Dorzuciłem na moim branchu wersję z metodą "setRefreshRate(sekundy)". Domyślnie czas jest ustawiony na 15 s. Można go zmienić:

Code: Select all

myPv->setRefreshRate(60); // co minutę
artur_n

Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.

Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?
klew

artur_n wrote: Mon Jan 04, 2021 2:33 pm Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.

Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?
Czy udało Ci się zebrać logi?

Return to “Pomysły i koncepcje”