Ja mam ESP i Arduino podłączone cały czas do falownika Enriquez i na razie nie miałem takich problemów. Jeśli masz możliwość, to trzymaj układ podpięty pod komputer i zapisuj logi z Seriala. Łatwiej będzie szukać źródła problemu, gdyby coś znowu się stałoartur_n wrote: Mon Oct 26, 2020 1:51 pm Dziś miałem ciekawy problem. Wczoraj do końca dnia (uśpienie inwertera) było wszystko ok. Dziś od rana nie było żadnego odczytu pomimo połączenia z cloud oraz normalnie odpowiadającym na interfejs www inwerterze. Zaskoczyło samo z siebie dosłownie przed chwilą. Myślałem, ze problemem jest wczorajsze wyłączenie AP ale jak by to był problem to teraz by nie zadziałało. Będę obserwować temat.
Odczyt danych z falownika Afore
-
-
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
-
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.artur_n wrote: Sat Oct 31, 2020 9:34 am Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
-
Udało się coś zadziałać w temacie?
-
Wszystko jest w temacie. Wgrywasz na wemosa, nodemcu czy tym podobne.
-
Spróbuję to dziś wieczorem ogarnąć
-
Dorzuciłem na moim branchu wersję z metodą "setRefreshRate(sekundy)". Domyślnie czas jest ustawiony na 15 s. Można go zmienić:
Code: Select all
myPv->setRefreshRate(60); // co minutę
-
Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.
Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?
-
Czy udało Ci się zebrać logi?artur_n wrote: Mon Jan 04, 2021 2:33 pm Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.