CHANNELSTATE w bibliotece Arduino

User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

Zaktualizowałem do 2.3.45 i okno się już pokazuje.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

Co oznacza 3 przy "powód restartu połączenia"?
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
pzygmunt
Posts: 18593
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Te numerki nie są jeszcze doprecyzowane. Jak bedą to w aplikacji pojawi się forma tekstowa. Tymczasową listę ma @klew. Początkowo była następująca:
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... to.h#L1444
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Nadal używam tej samej listy.

Aktualne znaczenie jest takie:
0 - stan nieznany - tego nigdy na oczy nie zobaczysz
1 - activity timeout - występuje, gdy urządzenie jest poprawnie zarejestrowane, ale przestaje dostawać odpowiedzi od serwera Supli (brak opdowiedzi na Suplowy ping)
2 - WiFi connection lost - jak nazwa wskazuje ;). Poza tym chciałem tego użyć w przypadku odłączenia kabla dla Arduino Mega na Ethernecie. Niestety Ethernet Shield z W5100 nie raportuje odłączenia kabla, więc może się pojawić tylko na nowszych Ethernet Shieldach (5200 i 5500 - o ile dobrze pamiętam)
3 - Server connection lost - pojawia się gdy zostanie zerwane połączenie na warstwie TCP/IP. Czyli serwer żyje, jest dostępny, ale socket został zamknięty. W praktyce pojawia się przy każdej zmianie konfiguracji na serwerze - wtedy resetowane są wszystkie połączenia przez serwer

Lista ta będzie trochę zmieniona i docelowo aplikacja ma pokazywać jakieś krótkie nazwy zamiast cyferek.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

@klew, jak użyć tej metody: disableChannelState() ?
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukfud wrote: Fri Sep 25, 2020 8:49 pm @klew, jak użyć tej metody: disableChannelState() ?
Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:

Code: Select all

 auto rs = new Supla::Control::RollerShutter(....);
 rs->disableChannelState();
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

klew wrote: Sat Sep 26, 2020 6:59 pm Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:

Code: Select all

 auto rs = new Supla::Control::RollerShutter(....);
 rs->disableChannelState();
Dzięki.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
Xoggo
Posts: 182
Joined: Sun Mar 29, 2020 10:03 pm
Location: Zbąszynek

Post

klew wrote: Sat Sep 26, 2020 6:59 pm Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:
A żeby wyłączyć na wszystkich obiektach to każdy z osobna czy tez można raz gdzieś dla całości?
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Xoggo wrote: Sun Oct 18, 2020 7:10 pm
klew wrote: Sat Sep 26, 2020 6:59 pm Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:
A żeby wyłączyć na wszystkich obiektach to każdy z osobna czy tez można raz gdzieś dla całości?
Każdy z osobna
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
bigthomas
Posts: 234
Joined: Mon Aug 12, 2019 3:35 pm

Post

Co może być przyczyną że w channel info widzę tylko:
- Czas pracy
- Czas połączenia
- Powód restartu połączenia

Czy dodatkowe informacje inaczej się uruchamia?
Biblioteki mam najnowsze, ściągnięte z https://github.com/klew/arduino .

Wersja płytki : ESP32

Return to “Arduino IDE”