W mSRW jest detekcja pracy silnika. Dzięki temu mSRW wie dokładnie kiedy silnik ruszy, a kiedy stoi. Pomaga to w bardziej precyzyjmym określaniu czasu ruchu i obliczaniu aktualnej pozycji i nachylenia.
Ja mam w domu zwykłe rolety i ich silniki mają wbudowane jakieś opóźnienie - z reguły 0,3-0,6 s mija od podania zasilania do tego, aby silnik faktycznie ruszył. Krótkimi ruchami rolety z aplikacji, np. po 1 % można doprowadzić do tego, że roleta w apce jest całkowicie otwarta, a w rzeczywistości ledwo się ruszyła . Na mSRW tego problemu nie ma, bo mSRW będzie czekać te 0,3-0,6 s aż wykryje że pojawił się pobór prądu.
Przy fasadówkach będzie więcej takich "krótkich" włączeń, bo sterowanie nachyleniem z reguły odbywa się w ciągu 1-2 s. Więc obrót o 10 stopni, może wymagać np. 0,4 s podania zasilania.
Na moich testowych fasadówkach nie miałem tego problemu z opóźnieniem, ale to nie znaczy, że inne silniki nie będą się zachowywać inaczej.
Na obu sterowanikach fasadówki będą działać, na mSRW jest szansa, że trochę lepiej.
Na Shelly też uruchomisz fasadówki. Tylko tutaj zostaje soft oparty of supla-device i np. GG, a tutaj jeszcze nawet nie zacząłem pracy nad fasadówkami.
Dla modułów Zamela mam już praktycznie gotowy soft, tylko blokuje nas głównie zastój po stronie softu aplikacji na telefony.
Od kwietnia będziemy mieli dedykowaną osobę do aplikacji na telefony, więc różne tematy powinny ruszyć . Ale w pierwszej kolejności są nadganiane zaległości w apce na iOS (wsparcie dla scen, poprawa bugów w intefejsie), a potem są tematy z ankiety (powiadomienia push, kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia).