Supla i żaluzje fasadowe - kiedy?

bul

klew wrote: Thu Mar 14, 2024 9:09 pm
bul wrote: Thu Mar 14, 2024 5:54 pm Cześć !

Mam srw-01 + przycisk monostabilny.

Przy braku zaprogramowanych akcji przycisk monostabilny może działać na dwa sposoby:

- jeśli w konfiguracji jest monostabilny (domyślnie) - przyciśnięcie jednokrotne zamyka/otwiera całkowicie

- jeśli w konfiguracji jest bistabilny (na ścianie oczywiście jest dalej ten sam czyli monostabilny) - przyciśnięcie jednokrotne działa chwilowo/zwiernie - czyli tak jak na zwykłym bistabilnym przycisku bez podłączonego srw-01 - to działanie jest dla mnie idealne lecz przy tym konfigu tracimy możliwość wyboru akcji dla monostabilnego, bo zastępowane są akcjami dla przełącznika.

Czy da sprawić aby działał on tak jak na konfigu z bistabilnym , lecz bez przełączania go na bistabilny ? :)
Nie rozumiem ani pytania, ani jaki to ma związek z planowanym wprowadzeniem wsparcia dla żaluzji fasadowych
Chodzi mi o zmianę działania in1/2 (w trybie przycisku monostabilnego) przy chwilowym naciśnięciu. Aktualnie powoduje to jego podtrzymanie i całkowite zamknięcie/otwarcie, a powinno działać chwilowo.

Związek ma to taki, że planowane wsparcie dla żaluzji może zakładać również taką zmianę.
klew

bul wrote: Fri Mar 15, 2024 8:29 am Chodzi mi o zmianę działania in1/2 (w trybie przycisku monostabilnego) przy chwilowym naciśnięciu. Aktualnie powoduje to jego podtrzymanie i całkowite zamknięcie/otwarcie, a powinno działać chwilowo.

Związek ma to taki, że planowane wsparcie dla żaluzji może zakładać również taką zmianę.
Dla SRW-01, przycisk monostabilny powinien na kliknięcie dać sygnał "otwórz". Kolejne kliknięcie "stop" itp.

Dla funkcji "roleta" to zachowanie nie będzie zieniane. Większość osób szukających sterowników do rolet, szuka ich właśnie po to, aby nie trzeba było przytrzymywać przycisku, aby zamknąć/otworzyć roletę.

Natomaist dla żaluzji fasadowych obsługa przycisków jeszcze nie jest dokładnie zaplanowana.
Wstępnie planuję takie zachowanie dla przycisków monostabilnych:
- kliknięcie robi otwórz/zamknij/stop - analogicznie jak teraz jest w SRW
- przytrzymanie przyciskiu, np. po 500 ms rozpoczyna ruch żaluzji i puszczenie robi stop (czyli coś w stylu tego, co szukasz, ale uruchamiane przytrzymaniem). Dodatkowo przytrzymanie powodować będzie tylko obracanie lamelek, więc samo przerwie po obróceniu lamelki do krańcowej pozycji.

Temat przycisków w fasadówkach jest otwarty, ale nie sądzę, abyśmy zmieniali zachowanie krótkiego kliknięcia.
zgorki

Uprzejmie proszę o update tego jak tam się prace mają :) Czy jest już data przewidywanego release'u?
klew

zgorki wrote: Wed May 01, 2024 11:08 am Uprzejmie proszę o update tego jak tam się prace mają :) Czy jest już data przewidywanego release'u?
Chyba wszystkie elementy są na ukończeniu (serwer, cloud, apki i soft na SRW). Supla-device i DIY jeszcze nie ruszony
klew

LukaszH wrote: Sun Aug 09, 2020 6:54 pm Jak coś piszę się na testy :)
Rem125 wrote: Mon Oct 05, 2020 4:19 pm Ja mam zainstalowane żaluzje fasadowe 11 szt. do każdej podłączyłem po 1 sterowniku zamela do sterowania roletami srw-01. Działa to u mnie bardzo dobrze.
mikron77 wrote: Sun May 09, 2021 5:26 pm Mam pytanie - żaluzje fasadowe
bono122b wrote: Fri Oct 07, 2022 11:40 am Ja też, moje żaluzje czekają już prawie rok, ten temat odwiedzam praktycznie co tydzień modląc się o jakiś update ;)
bajdzok wrote: Fri Mar 08, 2024 11:08 am Oczekuję z niecierpliwością na dodanie funkcji sterowania żaluzjami fasadowymi. Czy jest już jakiś przybliżony termin? Mam mSRW-01 i chętnie wgrałbym coś dedykowanego :)
Pozwoliłem sobie wywołać kilka osób, które na przestrzeniu ostatnich 10 lat deklarowały chęć testowania różnych wariantów SRW z żaluzjami fasadowumi ;)
Soft jest gotowy i teraz my Was potrzebujemy, aby przynajmniej kilka osób sprawdziło sterowanie fasadówkami u siebie :)
Informacje co i gdzie wysłać, są w tym poście:
viewtopic.php?t=15327
LukaszH

Chętnie bym pomógł, ale teraz żaluzje fasadowe mam na własnych sterownikach i już żadnego SRW nie mam:/ z Zamela została mi tylko MEWka. Rozumiem że na rozwiązanie DIY trzeba jeszcze poczekać? Ewentualnie może jakiś gotowy soft podobny do SRW aby wgrać na esp? - to bym coś skleił na szybko ;)
klew

LukaszH wrote: Tue May 21, 2024 6:38 pm Chętnie bym pomógł, ale teraz żaluzje fasadowe mam na własnych sterownikach i już żadnego SRW nie mam:/ z Zamela została mi tylko MEWka. Rozumiem że na rozwiązanie DIY trzeba jeszcze poczekać? Ewentualnie może jakiś gotowy soft podobny do SRW aby wgrać na esp? - to bym coś skleił na szybko ;)
To raczej pozostaje czekanie na wsparcie w supla-device. Niestety ciężko mi powiedzieć kiedy znajdę teraz na to czas.
Rem125

Chętnie potestuję na swoich żaluzjach fasadowych
Yepestis

Rem125 wrote: Thu May 23, 2024 8:34 am Chętnie potestuję na swoich żaluzjach fasadowych
Soft z obsługą żaluzji fasadowych jest już ogólnodostępny, może zaktualizować sterownik i testować.
mmihau91

Witam, Czy zamawiając silniki Elero JA / JA Soft będę wstawnie obracać lamelami za pomocą SRW-01? Czy to nie ma znaczenia i wystarczy, że silnik ma zasilanie PE, N 2xL?

Return to “Sprzęt”