Rolety w Arduino Ide

szymboz

Wniosek jest taki, że prawidłowo to działa tylko w przypadku Zamknij - Otwórz całkowicie
LukaszH

@klew nie wiem czy to już było jakoś poruszane ale można by dodać opcję kalibrowania rolety na podstawie modułu pomiarowego napięcia/natężenia ?
Ogólnie czekam na obsługę żaluzji ale patrząc na długą listę rzeczy "to do" to może ta auto kalibracja z uwagi na kanał pomiarowy było by dobrym rozwiązaniem. Na ten moment można by skorzystać z shelly 2.5 i ma to chyba wbudowany nowo powstający moduł zamela mSRW-01 ale pewnie jest więcej urządzeń które by dało się tak dostosować :)
kaczor

Dobry wieczór! Zmajstrowałem sobie ostatnio mały moduł RF do sterowania roletą Yooda EVY i podpiąłem go do swojej Supli. Ponieważ roleta nie wysyła niestety sygnałów (trochę dałem ciała, trzeba było wziąć inny silnik) to dodałem też odbiornik RF i nasłuchuję jak ktoś wciśnie przycisk na pilocie fizycznym. I wszystko gra, mam podklasę RollerShutter ze zmienioną trochę logiką, która zamiast przekaźnika to udaje pilota :D

Poza jedną rzeczą. Silnik pozwala na ustawienie jednej pozycji komfortowej, którą można ustawić z pilota. I ja jestem w stanie również to zrobić ze swojego modułu, ale za nic w świecie nie mogę dojść jak z poziomu apikacji na Androidzie zmusić roletę do przejechania do pozycji komfortowej (COMFORT_DOWN_POSITION bądź COMFORT_UP_POSITION, które dostępne są w RollerShutter). Czy wyzwalanie ruchu rolet do pozycji komfortowych zostało dorobione kiedykolwiek w aplikacji klienckiej? Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to włączyć? Długie wciśnięcie przycisków bądź dwukliki nie działają :(

pozdrowienia!
pzygmunt

Supla nie wspiera czegoś takiego jak "pozycja komfortowa" dla rolet ponieważ jest to dość niespotykana funkcjonalność.
Jeśli potrafić określić pozycję rolety i wiesz, że komfort to np. 40% to wtedy ustawiasz wyzwalać akcji aby ten ustawić Ci taką pozycję.
kaczor

Ale to nie tak, że ja to z palca wyssałem, w bibliotece supla dev, klasa RollerShutter mamy nawet specjalną akcję na to (poza CLOSE_OR_STOP, CLOSE itd):

Code: Select all

case COMFORT_DOWN_POSITION: {
      setTargetPosition(comfortDownValue);
      break;
    }

case COMFORT_UP_POSITION: {
      setTargetPosition(comfortUpValue);
      break;
    }
Chciałbym się dowiedzieć jak ją wywołać z aplikacji klienta...

A jeśli chodzi o komfortową pozycję to chodzi mi o uchylenie rolety, żeby ją tylko rozszczelnić. Mogę to zrobić naciskając długo przycisk stop na pilocie (bądź wysyłając bodajże 5 razy sygnał stop z mojej imitacji pilota), pomyślałem, żeby można to było łatwo po prostu kliknąć w aplikacji Android, bo przesuwanie w aplikacji rolety, żeby trafić dokładnie w powiedzmy 87% jest strasznie niewygodne :( Poza tym zliczanie czasu nie zawsze działa dokładnie, czasem działa czasem średnio, szczególnie jak nie steruję silnikiem przez przekaźnik tylko wysyłam kody RF :(
klew

kaczor wrote: Mon Sep 23, 2024 8:22 pm A jeśli chodzi o komfortową pozycję to chodzi mi o uchylenie rolety, żeby ją tylko rozszczelnić. Mogę to zrobić naciskając długo przycisk stop na pilocie (bądź wysyłając bodajże 5 razy sygnał stop z mojej imitacji pilota), pomyślałem, żeby można to było łatwo po prostu kliknąć w aplikacji Android, bo przesuwanie w aplikacji rolety, żeby trafić dokładnie w powiedzmy 87% jest strasznie niewygodne :( Poza tym zliczanie czasu nie zawsze działa dokładnie, czasem działa czasem średnio, szczególnie jak nie steruję silnikiem przez przekaźnik tylko wysyłam kody RF :(
To jest wewnętrzna funkcja dostępna w supla-device i nie da się tym "comfort up" i "comfort down" wyzwolić jakoś z zewnątrz.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
kaczor

Rozumiem, bardzo dziękuję za informację.

Return to “Arduino IDE”