Rolety w Arduino Ide
-
Wniosek jest taki, że prawidłowo to działa tylko w przypadku Zamknij - Otwórz całkowicie
-
@klew nie wiem czy to już było jakoś poruszane ale można by dodać opcję kalibrowania rolety na podstawie modułu pomiarowego napięcia/natężenia ?
Ogólnie czekam na obsługę żaluzji ale patrząc na długą listę rzeczy "to do" to może ta auto kalibracja z uwagi na kanał pomiarowy było by dobrym rozwiązaniem. Na ten moment można by skorzystać z shelly 2.5 i ma to chyba wbudowany nowo powstający moduł zamela mSRW-01 ale pewnie jest więcej urządzeń które by dało się tak dostosować
Ogólnie czekam na obsługę żaluzji ale patrząc na długą listę rzeczy "to do" to może ta auto kalibracja z uwagi na kanał pomiarowy było by dobrym rozwiązaniem. Na ten moment można by skorzystać z shelly 2.5 i ma to chyba wbudowany nowo powstający moduł zamela mSRW-01 ale pewnie jest więcej urządzeń które by dało się tak dostosować
-
Dobry wieczór! Zmajstrowałem sobie ostatnio mały moduł RF do sterowania roletą Yooda EVY i podpiąłem go do swojej Supli. Ponieważ roleta nie wysyła niestety sygnałów (trochę dałem ciała, trzeba było wziąć inny silnik) to dodałem też odbiornik RF i nasłuchuję jak ktoś wciśnie przycisk na pilocie fizycznym. I wszystko gra, mam podklasę RollerShutter ze zmienioną trochę logiką, która zamiast przekaźnika to udaje pilota
Poza jedną rzeczą. Silnik pozwala na ustawienie jednej pozycji komfortowej, którą można ustawić z pilota. I ja jestem w stanie również to zrobić ze swojego modułu, ale za nic w świecie nie mogę dojść jak z poziomu apikacji na Androidzie zmusić roletę do przejechania do pozycji komfortowej (COMFORT_DOWN_POSITION bądź COMFORT_UP_POSITION, które dostępne są w RollerShutter). Czy wyzwalanie ruchu rolet do pozycji komfortowych zostało dorobione kiedykolwiek w aplikacji klienckiej? Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to włączyć? Długie wciśnięcie przycisków bądź dwukliki nie działają
pozdrowienia!
Poza jedną rzeczą. Silnik pozwala na ustawienie jednej pozycji komfortowej, którą można ustawić z pilota. I ja jestem w stanie również to zrobić ze swojego modułu, ale za nic w świecie nie mogę dojść jak z poziomu apikacji na Androidzie zmusić roletę do przejechania do pozycji komfortowej (COMFORT_DOWN_POSITION bądź COMFORT_UP_POSITION, które dostępne są w RollerShutter). Czy wyzwalanie ruchu rolet do pozycji komfortowych zostało dorobione kiedykolwiek w aplikacji klienckiej? Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to włączyć? Długie wciśnięcie przycisków bądź dwukliki nie działają
pozdrowienia!
-
Supla nie wspiera czegoś takiego jak "pozycja komfortowa" dla rolet ponieważ jest to dość niespotykana funkcjonalność.
Jeśli potrafić określić pozycję rolety i wiesz, że komfort to np. 40% to wtedy ustawiasz wyzwalać akcji aby ten ustawić Ci taką pozycję.
Jeśli potrafić określić pozycję rolety i wiesz, że komfort to np. 40% to wtedy ustawiasz wyzwalać akcji aby ten ustawić Ci taką pozycję.
-
Ale to nie tak, że ja to z palca wyssałem, w bibliotece supla dev, klasa RollerShutter mamy nawet specjalną akcję na to (poza CLOSE_OR_STOP, CLOSE itd):
Chciałbym się dowiedzieć jak ją wywołać z aplikacji klienta...
A jeśli chodzi o komfortową pozycję to chodzi mi o uchylenie rolety, żeby ją tylko rozszczelnić. Mogę to zrobić naciskając długo przycisk stop na pilocie (bądź wysyłając bodajże 5 razy sygnał stop z mojej imitacji pilota), pomyślałem, żeby można to było łatwo po prostu kliknąć w aplikacji Android, bo przesuwanie w aplikacji rolety, żeby trafić dokładnie w powiedzmy 87% jest strasznie niewygodne Poza tym zliczanie czasu nie zawsze działa dokładnie, czasem działa czasem średnio, szczególnie jak nie steruję silnikiem przez przekaźnik tylko wysyłam kody RF
Code: Select all
case COMFORT_DOWN_POSITION: {
setTargetPosition(comfortDownValue);
break;
}
case COMFORT_UP_POSITION: {
setTargetPosition(comfortUpValue);
break;
}
A jeśli chodzi o komfortową pozycję to chodzi mi o uchylenie rolety, żeby ją tylko rozszczelnić. Mogę to zrobić naciskając długo przycisk stop na pilocie (bądź wysyłając bodajże 5 razy sygnał stop z mojej imitacji pilota), pomyślałem, żeby można to było łatwo po prostu kliknąć w aplikacji Android, bo przesuwanie w aplikacji rolety, żeby trafić dokładnie w powiedzmy 87% jest strasznie niewygodne Poza tym zliczanie czasu nie zawsze działa dokładnie, czasem działa czasem średnio, szczególnie jak nie steruję silnikiem przez przekaźnik tylko wysyłam kody RF
-
To jest wewnętrzna funkcja dostępna w supla-device i nie da się tym "comfort up" i "comfort down" wyzwolić jakoś z zewnątrz.kaczor wrote: Mon Sep 23, 2024 8:22 pm A jeśli chodzi o komfortową pozycję to chodzi mi o uchylenie rolety, żeby ją tylko rozszczelnić. Mogę to zrobić naciskając długo przycisk stop na pilocie (bądź wysyłając bodajże 5 razy sygnał stop z mojej imitacji pilota), pomyślałem, żeby można to było łatwo po prostu kliknąć w aplikacji Android, bo przesuwanie w aplikacji rolety, żeby trafić dokładnie w powiedzmy 87% jest strasznie niewygodne Poza tym zliczanie czasu nie zawsze działa dokładnie, czasem działa czasem średnio, szczególnie jak nie steruję silnikiem przez przekaźnik tylko wysyłam kody RF
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?