VARILIGHT V-Pro Smart - zaproszenie do testów

User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

pzygmunt wrote: Sun Jan 22, 2023 7:07 pm
jaku2k wrote: Sat Jan 21, 2023 9:37 pm dzisiaj zamontowałem nową wersją ściemniacza (firmware v2.8.52, Cloud v22.11). Pierwsze wrażenia:
Warto zaktualizować go do wersji 2.8.54 ponieważ tam są poprawki, które mogą wpływać na zawieszanie. Soft nie jest jeszcze oficjalnie dostępny więc jak coś to napisz na priva to Ci go udostępnię.
Mam tą wersję i wczoraj ściemniacz przy zapalonym ok 20min świetle restartował się samoistnie chyba z 3-5 razy aż mnie żona opierniczyla że się bawię światłem . Drugi najnowszy podobne zachowanie w tym samym dniu: światło zgaszone - zapalam i następuje reset i tak chyba z 6 razy.
Net stabilny (światłowód 1Gb/s) zasięg też ok. Ale to tylko w jednym dniu tak było.
Soft chipu ściemniacza przy x.54 to SIC1301E.
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Dzisiaj jest środa 25 stycznia między godziną 16:45 a 17:15 ściemniacz w najnowszej wersji 3, dzis po raz kolejny zachowuje się nieracjonalnie niby wszystko działa z apki ale jeżeli włączamy ściemniacz manualnie resetuje się , wyłączamy manualnienie też resetuje się .Spędziłem ponad pół godziny - wymontowałem z puszki , dwa razy zmieniłem router / sieć i nic. Dalej restarty gdy wł/ wyłączę manualnie.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
PuteR
Posts: 1424
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

Po tym jak otrzymałem ściemniacz po prawdopodobnie spalonym układzie zasilania, aktualnie nie mam się do czego przyczepić. Od ponad tygodnia wszystko jest jak należy. Używam głównie trybu 1, ale 2 i 3 też sprawdzałem i te u mnie sprawują się gorzej głównie dlatego, że przy dolnych poziomach światła żarówki zaczynają lekko mrugać w trybie 1 nie ma tego problemu. Po za tym na razie innych problemów nie dostrzegam.
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

A ja mój najnowszy zaraz wywalam z gniazdka i czekam na upgrade. Manualne wł czy wył resetuje esp. Jak robię to z appki to jue ma problemu. Soft x.54 i sid13....
Chociaż zauważyłem że jak U w sieci mam powyżej 244V to problem występuje a jak poniżej 243V to tego problemu nie ma. Potrafi się też restartować co ok 2-3minuty samoistnie jak światło się świeci...ale to ten najnowszy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
jaku2k
Posts: 841
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

Zauważyłem, że ściemniacz raz na jakiś czas (2-3 tygodnie) staje się niedostępny. Pomaga jedynie restart zasilania.

Czy istnieje szansa, że usterka zostanie naprawiona w najbliższej aktualizacji?
pirat
Posts: 121
Joined: Sun May 12, 2019 12:22 pm

Post

Też go mam ale u mnie się nie zdarzyło aby był niedostępny może problem leży u Ciebie gdzieś indziej
jaku2k
Posts: 841
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

pirat wrote: Wed Jun 28, 2023 7:58 pm Też go mam ale u mnie się nie zdarzyło aby był niedostępny może problem leży u Ciebie gdzieś indziej
Biorąc pod uwagę dotychczasowe działanie sprzętu, obstawiam, że wina leży po jego stronie. Być może kwestia egzemplarza... ciężko ocenić.
Pozdrawiam
Jakub
User avatar
Varilight_MB
Posts: 36
Joined: Fri Sep 25, 2020 2:44 pm

Post

W aplikacji jest możliwość sprawdzenia wersji software, prawy dolny róg.
Od SIC1301F występuje funkcja monitorowania zachowania ESP i zresetowania go w razie potrzeby.
Czy w sytuacji niedostępności sprzętu dioda sygnalizujące jest aktywna?
Varilight Technical
jaku2k
Posts: 841
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

Varilight_MB wrote: Thu Jun 29, 2023 2:36 pm W aplikacji jest możliwość sprawdzenia wersji software, prawy dolny róg.
Od SIC1301F występuje funkcja monitorowania zachowania ESP i zresetowania go w razie potrzeby.
Czy w sytuacji niedostępności sprzętu dioda sygnalizujące jest aktywna?
Dziękuję za informację. Mam v2.8.55, czyli najnowszą dostępną.

Jeśli sytuacja się powtórzy, to sprawdzę status diody i napiszę o tym na forum.
Pozdrawiam
Jakub
User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Tam są dwa firmware-y. Jeden do ESP, a drugi do układu zarządzającego ściemnianiem i zasilaniem. Tą drugą wersję widać tam gdzie się zmienia parametry ściemniacza.

Return to “Nowości”