Centralka NICE SPIN SNA2

juras

Dzieki za podpowiedz
Przetestuje wieczorem stany na "krotko" i moze wyjdzie czy to wina modulu.
Odlaczalem od sterownika bramy ale nie zwrocilem uwagi na stany w aplikacji
mdi87

Mówisz że nic nie odłączałeś a piszesz wyżej ze jednak coś robiłeś 😅

Ja bym zaczął od ponowego podłączenia.
juras

To nie tak
Aktualizowalem firmware w module i pozniej zaczely sie problemy. Mam andzieje, ze to faktycznie zbieg okolicznosci tylko, ze akurat po update cos sie sypnelo
Poprawialem wszystkie polaczenia za rada @pzygmunt a teraz jeszcze sprawdze stany na "krotko"
To sa te niby zmiany o ktorych napisales (odlaczenia)
To byly "prace" po stwierdzeniu bledow w pokazywaniu stanu bramy
mdi87

Mam sbw 01 więc raczej ci nie pomogę, ja bym odłączył i podłączył jeszcze raz. Nie masz od kogo pożyczyć drugiej sztuki żeby sprawdzić ?
juras

Gdyby byl mozliwy downgrade to sprawdzil bym skad te bledy sie wziely. Czy to faktycznie nie jest zbieg okolicznosci po upgrade

Sprawdzilem wczoraj wieczorem na "krotko" i przez kilkanascie sekund bylo OK tj. zwarcie A1 i IN1
Z "lekkim" opoznieniem stany sie zmienialy po zwarciu i rozwarciu i bylo prawidlowo
Na wyjsciu sterownika SNA2 mam 22,7V (z portu "FLASH")
Teraz zauwazylem, ze stan otwartej bramy pojawil sie ale po kilku/kilkunastu sekundach zmienil na zamkniety
Gdy zgasla zarowka napedu stan tez zmienia sie na zamkniety a napiecie caly czas jest podawane na IN1 ze sterownika
Moze to "zablakane" elektrony falszuja informacje :)
Mam drugi przy bramie wjazdowej i nie aktualizowany. Moze po swietach podmienie na chwile i sprawdze czy to np. wina sterownika SNA2
Czy wowczas powinienem zmienac cos (na czas testow) w ustawieniach na cloud'zie? czy moge zostawic tak jak mam teraz i nic sie nie schrzani pozniej? Tam tez mam logike odwrocona tylko nomenklatura inna (wjadowa a nie garazowa itp..)

@pzygmunt
Czy np. admin moze zdalnie "upgrade" lub "downgrade" robic po udostepnieniu etc... ?
Czy wartosc napiecia (22,7V a nie np. 24V) ma jakies znaczenie dla pokazywania stanow ?
Robert Błaszczak

Jeśli żarówka zgasła, to jednocześnie stan bramy zmienił się na zamknięty. Zamontuj kontaktron, będziesz miał święty spokój.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
juras

No mozna kombinowac ale mam jednak nadzieje, ze uda sie wrocic do stanu poprzedniego gdy wszystko dzialalo poprawnie
Nie mam pewnosci, ze po aktualizacji i wjazdowa nie odmowi posluszenstwa w tym zakresie i wowczas znowu musze kontaktron dodawac a przeciez nie o to chodzi
Najlepiej gdybym mogl wrocic do poprzedniej wersji i sprawdzic czy wowczas modul zadziala prawidlowo
No nic, po swietach (bo teraz nie bede mial czasu) postaram sie podmienic moduly, tj. garazowy z brama wjazdowa i sprawdze czy na wjazdowej z nowym firmware jest ten sam problem ze stanami
mdi87

Dla mnie to wcześniej nie działało dobrze, bo jeśli zwierasz a1 in1 i stany się zmieniają to sterownik jak widać jest ok.

U mnie sbw 01 bez kontaktronu ale przez nice int.
Nice int In1 flash
A1 stop prawy
A2 sbs lewy
11 sbs lewy
14 sbs prawy

Poza tym pogrzebał bym w ustawieniach oprogramowania centrali.

Programowanie pierwszego poziomu funkcja l4 czy nie ma oszczędzania energii.

Drugiego poziomu l4 czy nie trzeba ustawić "otwartej bramy" ?

To pierwszy starownik w moim domu i ktoś mi go instalował nie wiem czy funkcje centrali były zmienienie. Na przykładzie bramy wjazdowej wiem że często trzeba coś zmienić...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Mogę spróbować udostępnić Ci downgrade o ile dysponuję w archiwum wersją, którą wcześniej miałeś. Nie sądzę jednak, że coś to zmieni. Wyjście Flash w automatyce Nice nie służy do sygnalizowania otwartej bramy. Do tego służy wyjście OGI. Zamontuj kontaktron.
Mirosław F.

Oprogramowanie SBW nie ma tutaj nic do rzeczy. Wejście od zawsze działa tak samo. Zbieg okoliczności. Zastosuj kontaktron lub wyłącznik krańcowy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL SBW-02”