Ściemniacz 3 kanały + przyciski

zalus

LukaszH wrote: Sat Nov 14, 2020 7:56 pm
lukfud wrote: Sat Nov 14, 2020 7:39 pm
LukaszH wrote: Sat Nov 14, 2020 7:29 pm Właśnie Klew opracował nową bibliotekę z funkcjami przycisku: viewtopic.php?f=61&t=7512 - idealnie wpisuje się w moje potrzeby odnośnie tego ściemniacza :)
Częściowo, będziesz musiał pokombinować z ON_HOLD, w tej metodzie akcja wykona się po ustalonym czasie a nie podczas trzymania przycisku.
Hmm to aby podczas trzymania przycisku dodawało np. 1% PWM po każdych 50ms (5sek z 0% do 100%) to rozumiem funkcja ON_HOLD nie zadziała w tym przypadku?
Ogólnie to ten soft jaki załączyłem nie jest zły ale nie wiem czemu czasem gubi parametr w aplikacji zazwyczaj po paru godzinach.Tak bardzo to nie przeszkadza ale nie wiadomo zdalnie czy coś jest włączone czy nie bo pokazuje wyłączony kiedy fizycznie zapalony jest jakiś LED. Nie wiem czy to powiązane ale mam wrażenie że zakłuca pracę innego softu od Elmaya 16x https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=6091 i 16x gubi czasem wpisane parametry na stronce konfiguracji. Ostatnio 3 razy już musiałem uzupełnić dane (brakuje kilku znaków zazwyczaj w adresie milowym do Supli)
witaj
to nie są zakłócenia, mnie na tym samym sofcie co pewien czas też się to dzieje i zawsze brakuje adresu mailowego całego albo części. Napisałęm o tym do Elmaya i obiecał że poprawi.
LukaszH

Albert wrote: Fri Nov 27, 2020 9:33 pm Można w jakiś sposób kupić taką płytkę surową bądź częściowo uzbrojoną? :mrgreen:
Właśnie kończę projekt nowej PCB i od razu robię panelizację dzięki czemu w JLCPCB dostanie się 4x więcej płytek w tej samej cenie :) Nie mam ostatnio w ogóle czasu i dlatego się schodzi ale będę robił zamówienie. Oprócz mosfetów wszystkie SMD będą po jednej stronie, więc zamówię już częściowo złożoną.
Także jeśli było by kilka osób chętnych to wyjdzie taniej. Płytka będzie dosyć mocno rozwojowa bo ma prawie wszystkie wyprowadzenia GPIO, dlatego poza naprawdę świetnym softem od Elmaya będzie można ją wykorzystać myślę nawet z GUI generic, RGB, sterowanie bramą (spokojnie te mosfety mogą służyć jako przekaźniki)

Także dam znać jak będę miał gotowe gerbery, BOM i jaka cena wychodzi. Płytki będę chciał zrobić w 2 wersjach jedna dla ESP8285 i ESP8266 ale z adapterem aby postawić także w pionie.
LukaszH

zalus wrote: Sat Nov 28, 2020 10:23 am
LukaszH wrote: Sat Nov 14, 2020 7:56 pm
lukfud wrote: Sat Nov 14, 2020 7:39 pm

Częściowo, będziesz musiał pokombinować z ON_HOLD, w tej metodzie akcja wykona się po ustalonym czasie a nie podczas trzymania przycisku.
Hmm to aby podczas trzymania przycisku dodawało np. 1% PWM po każdych 50ms (5sek z 0% do 100%) to rozumiem funkcja ON_HOLD nie zadziała w tym przypadku?
Ogólnie to ten soft jaki załączyłem nie jest zły ale nie wiem czemu czasem gubi parametr w aplikacji zazwyczaj po paru godzinach.Tak bardzo to nie przeszkadza ale nie wiadomo zdalnie czy coś jest włączone czy nie bo pokazuje wyłączony kiedy fizycznie zapalony jest jakiś LED. Nie wiem czy to powiązane ale mam wrażenie że zakłuca pracę innego softu od Elmaya 16x https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=6091 i 16x gubi czasem wpisane parametry na stronce konfiguracji. Ostatnio 3 razy już musiałem uzupełnić dane (brakuje kilku znaków zazwyczaj w adresie milowym do Supli)
witaj
to nie są zakłócenia, mnie na tym samym sofcie co pewien czas też się to dzieje i zawsze brakuje adresu mailowego całego albo części. Napisałęm o tym do Elmaya i obiecał że poprawi.
Na wszelki wypadek usuwam wszystko z linii 3,3V i dodaje kondensatory filtrujące aby nie robić "anteny". Mój hardware 16x także jest do poprawy i tutaj głównie upatrywałem winy gubienia znaków w adresie mailowym. Może Elmaya zrobi jakiś dodatkowy filtr w sofcie :) Ja ze swojej strony będę chciał jak najbardziej odseparować napięcie 3,3 ESP aby nie dochodziło do zakłóceń.
Budek

Jestem zainteresowany 3 szt płytek gen2 na 8266.

/Budek
LukaszH

Ok mam już gotowy projekt ale może ktoś zweryfikuje czy nie zrobiłem jakiegoś błędu - zazwyczaj robię po nocach i łatwo coś przeoczyć :twisted:
Moduł ma 48x48, wykorzystuje przetwornicę MP1584EN i adapter do ESP12F (też zrobiłem)
Schematic_Dimmer v2_2020-11-29_00-05-01.pdf
TOP.JPG
Bottom.JPG
Zostawiłem też otwarte pola miedzi dla mosfetów aby dać cyny żeby nie przepaliło ścieżki przy jakiś dużych prądach. W teorii powinno wytrzymać 15A na kanał, a przy 24V to nawet 360W co łącznie by dawało 1KW ale to raczej nie wytrzymają połączenia. Nic w praktyce może ktoś zrobi kiedyś test niszczący aby się przekonać - sam nie mam takiego sprzętu pomiarowego :?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
LukaszH

Adapter do ESP12-F ma już kilka rezystorków dzięki czemu oszczędza się miejsce na głównym PCB 8-)
Schematic_Adapter ESP12-f_2020-04-25_00-08-37.pdf
Adapter.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Budek

Witaj. Super ze projekt idzie do przodu.
Nie myślałeś o zastosowaniu esp 01M ?
esp-01m-wifi-module-mini-esp-8266-wifi-modules-china-18846-99-K.jpg
/Budek
LukaszH

Budek wrote: Sun Nov 29, 2020 7:39 am Witaj. Super ze projekt idzie do przodu.
Nie myślałeś o zastosowaniu esp 01M ?

esp-01m-wifi-module-mini-esp-8266-wifi-modules-china-18846-99-K.jpg

/Budek
proszę 8-) :
schemat:
Schematic_Dimmer ESP8285_2020-11-29_00-01-02.pdf
TOP.JPG
Bottom.JPG

ale pamiętać trzeba że 01M to ESP8285 i ma 1mb pamięci i inaczej się to wgrywa.
Jeśli nikt nie będzie miał uwag do schematu/płytki PCB to można powiedzieć że zbieram zamówienia. W ciągu tygodnia chciałbym zrobić zamówienie ;)
Budek

Okej. Rzucę okiem okiem po obiedzie.
Czy soft elmaya ma dodane OTA ?
/Budek
elmaya

Budek wrote: Sun Nov 29, 2020 8:09 am Okej. Rzucę okiem okiem po obiedzie.
Czy soft elmaya ma dodane OTA ?
/Budek
tak ;)

Return to “Projekty użytkowników”