Witam jak są to pisał bym się na dwie płytki na 01M najlepiej z kompletem elementów.
pozdrawiam
Ściemniacz 3 kanały + przyciski
-
Zdjęcia gotowych PCB aby ułatwić w razie co lutowanie:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
ja chetnie 1 gotowa plytke zmontowaną.
Nie mam czym montować SMD - wiec poprosze zmontowane.
priv: mx@gazeta.pl
-
Powiem szczerze że mam praktycznie zero czasu i nawet wysłanie inpost to już dla mnie wyzwanie..Jak już pisałem elektronika to moje hobby i supla odkurzyła u mnie tą pasje ale lutowanie tej płytki zajmuje w moim wypadku około 1h do tego wyjąć sprzęt później posprzątać to już w ogóle ciężka sprawaFryga wrote: Fri Jan 15, 2021 3:55 pm ja chetnie 1 gotowa plytke zmontowaną.
Druga sprawa praktycznie wszystkie SMD są już wlutowane (tak zamówione z chin) - szczególnie w wersji ESP01M. Praktycznie wszystko da się zrobić zwykła lutownicą "lutolą" (przycisk, mosfety, kondensator, a reszta to THT)
-
zgadzam się z kolegą trochę cierpliwości lupka setka żeby ręka nie trzęsła i do pracy KOLEGA TAM JUŻ COŚ DLA mnie spakował.
-
Bardzo fajny projekt jeszcze jak by go przerobić na 230V.
Po co dwie wersje płytek?
Po co dwie wersje płytek?
-
maybe adding this:https://pl.aliexpress.com/item/32963090 ... 0BTLL&mp=1
-
2 płytki, ponieważ pierwotnie zrobiłem na ESP12F z adapterem aby nie mieć ograniczeń z OTA (większa pamięć), natomiast przez waszą współpracę i głównie Elmaya napisaliście softy które dają się w 2 krokach update zrobić na ESP8285 (GUI Generic updater), więc dodałem taką wersję bo nie trzeba wtedy adaptera i łatwiej to lutowaćelmaya wrote: Fri Jan 15, 2021 11:12 pmmaybe adding this:https://pl.aliexpress.com/item/32963090 ... 0BTLL&mp=1
W sumie widzę że jest trochę schematów do ściemniacza 230V na triakach np.link jak i gotowe płytki (dzięki Elmaya za link) także nie wygląda to skomplikowanie i można takie coś zrobić na dobrej izolacji optycznej. Pewnie w wolnym czasie zbuduję taki układ ale zawsze trochę się martwię jak jest użyte 230V aby to pokazać na forum, ponieważ nigdy nie będę wiedział kto ma jaką wiedzę i nie chcę nikogo mieć na sumieniu.
-
Rozumiem ale nie lepiej było zrobić adapter dla ESP-12F dostosowujący jego wyprowadzenia jak dla ESP-01M i wtedy ta sama płytka PCB jest dla obu rozwiązań.LukaszH wrote: Sat Jan 16, 2021 6:35 am 2 płytki, ponieważ pierwotnie zrobiłem na ESP12F z adapterem aby nie mieć ograniczeń z OTA (większa pamięć)