Temat aktualny? Jeśli kupię ten anenometr to wystarczy, że to wgram i będzie działać?
Potrafię z suplą jedynie korzystać z gotowych rozwiązań, sam sobie nic nie umiem zmodyfikować stąd pytam
Ten kod powinien się skompilować i działać. W razie problemów pomogę go zaktualizować, ale na oko wygląda ok. I nie wypowiadam się nic o sprzęcie, bo nie mam pojęcia
Temat aktualny? Jeśli kupię ten anenometr to wystarczy, że to wgram i będzie działać?
Potrafię z suplą jedynie korzystać z gotowych rozwiązań, sam sobie nic nie umiem zmodyfikować stąd pytam
Ten kod powinien się skompilować i działać. W razie problemów pomogę go zaktualizować, ale na oko wygląda ok. I nie wypowiadam się nic o sprzęcie, bo nie mam pojęcia
Okej to zamawiam i w razie czego będę się zwracał o pomoc
Wemos d1 mini pod taki anenometr? I tylko ten anenometr ta płytka będzie obsługiwać (w sensie już nic innego nie dołożę jeśli samemu nic napisać nie umiem?)?
shimano73 wrote: Fri Nov 20, 2020 9:35 pm
Trochę to trwało ale w końcu się udało. Przeglądając zasoby internetu udało mi się znaleźć rozwiązanie i oto powstało kolejne moje dzieło
W załączniku sofcik który wykorzystuje biblioteki Anemometr.h /Anemometr.cpp
A może podpowiesz jaki pluwiometr masz u siebie z jakimś linkiem z ali ??
I ten wskaźnik będzie działał na jednej płytce razem z tym anenometrem?
W jaki sposób te dane są zbierane w supli (chodzi mi o ten deszcz). Każdy opad to jakiś + do "licznika" i odpowiednio sobie to licząc mogę mieć statystyke np. miesięczną czy tygodniową?
I ten wskaźnik będzie działał na jednej płytce razem z tym anemometrem?
W jaki sposób te dane są zbierane w supli (chodzi mi o ten deszcz). Każdy opad to jakiś + do "licznika" i odpowiednio sobie to licząc mogę mieć statystyke np. miesięczną czy tygodniową?
Dokładnie tak, w środku jest magnes i kontaktron który lepiej od razu wymienić na hallotron, działa on na zasadzie "huśtawki" każdy przechył daje impuls, teoretycznie można by ustawić kanał licznika ale nie można w nim ustawić części ułamkowej , bo taki impuls w przypadku tego deszczomierza to 0,2974 l/m2. Na obrazku zasada działania
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
shimano73 wrote: Tue Feb 02, 2021 10:32 am
Dokładnie tak, w środku jest magnes i kontaktron który lepiej od razu wymienić na hallotron, działa on na zasadzie "huśtawki" każdy przechył daje impuls, teoretycznie można by ustawić kanał licznika ale nie można w nim ustawić części ułamkowej , bo taki impuls w przypadku tego deszczomierza to 0,2974 l/m2. Na obrazku zasada działania
I historia by była i wykresy. Wiem że będzie kanał uniwersalny do przystosowania, ale i tak licznik impulsów dla pomiaru opadów to wg mnie dobry pomysł.
SOP 2023
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
Niestety na tę chwilę nie jest to możliwe nie ma takiego kanał, który byłby miał np 16 stanów lub inny w którym dało by się to wyświetlić, pozostaje czekać
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie