SBW-02 -jak podłączyć do napędu CAME BX ( załącznik) ?

freestyle01

pzygmunt wrote: Sun Jan 22, 2023 8:05 pm Rozbierz kamerę zewnętrzną. Wyślij zdjęcie tak aby było widać przewody oraz zaciski. Być może uda mi się zaznaczyć na zdjęciu gdzie się masz podłączyć.
@pzgygmunt
Wracam po czasie. Podłączyłem sbw02. Mogę sterować bramą, ale nic poza tym. Mam kupione 2 kontraktony satel b3.
Zalaczam również zdjęcie rozebranej kamery zewnętrznej od domofonu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Patrząc na schemat ta instalacja ma dedykowany zasilacz do elektrozaczepu.
21 i 24 z SBW podłączasz pod zaciski 3 i 4 w commax.
Wcześniej upewnij się czy na 3 i 4 jest wyjście przekaźnika. Aby to zrobić odłącz przewody od 3 i 4, a następnie podłącz tam sondy multimetru ustawionego na detekcję zwarcia. Naciśnięcie przycisku w domofonie powinno zewrzeć 3 i 4. Jeśli tak jest to podłącz z powrotem to co było tam podłączone oraz 21 i 24 z SBW.

Kontaktrony podłączasz pod IN1 i A1 oraz IN2 oraz A1.
freestyle01

@pzygmunt
Dołączam jeszcze zdjęcie elektozaczepu z furtki.
Zaczep jest podłączony przewodami o kolorach brązowy i bialobrazowy.
Przy stacji zewnętrznej domofonu jest 4 przewody jak widać na poprzednim zdjęciu o kolorach: niebieski, bialoniebiesko, pomarańczowy i białopomarańczowy.

Jeśli podłączę tak jak mówisz to będę mógł sterować furtką oraz widzieć stan zamknięcia otwarcia bramy oraz furtki?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by freestyle01 on Sat Oct 21, 2023 1:32 pm, edited 1 time in total.
freestyle01

@pzygmunt
Dołączam jeszcze zdjęcie centralki
freestyle01

@pzygmunt, zrobiłem z multimetrem jak mówiłeś.
Wyszło na to że zwarcie zacisków 3 i 4 następuje gdy idzie obraz z kamery. Otwarcie elektrozaczepu nie zwiera 3 i 4.
freestyle01

@pygmunt. Ustaliłem, że brązowy kabelek, który jest wpięty do centralki do zacisku nr 10 i bialobrazowy który jest wpiety do zacisku 11 to są przewody od elektrozaczepu furtki. Podpiąłem do centralki w w/w miejsca SBW-02 zaciski 21 i 24, aby móc sterować furtką. Niestety to spowodowało, że spaliło mi bezpiecznik. Wymieniłem bezpiecznik, cofnął odłączyłem kabelki z powrotem i jestem na takim etapie jak wcześniej.
pzygmunt

To nie mogą być te przewody ponieważ na 10 i 11 masz zasilanie. Po prostu zrobiłeś konkretne zwarcie po kliknięciu przekaźnikiem.
Musisz najpierw dokładnie prześwietlić instalację i ustalić gdzie i co jest podłączone.
freestyle01

Brązowy przewód wpięty do centralki pod nr 10 to jest przewód pd elektrozaczepu - sprawdziłem multimetrem przez detekcję zwarcia. Bialobrazowego już nie sprawdzałem bo założyłem że musi sie zgadzać.
Sprawdzę jutro jeszcze raz, ale gdyby to były te przewody od elektrozaczepu to należy je podłączyć pod sbw02 (pod 22, 24)?
pzygmunt

Odłączyłeś te przewody z jednej i drugiej strony podczas testu ? Jeśli nie to odłącz i ponów test.
freestyle01

Nie odłączyłem. Zrobię dokładny test i dam znać.

Return to “ZAMEL SBW-02”