Jak podłączyć SBW-2 do centrali Nice MCA2

User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Pod 8-mke przypadkiem czegoś nie podłączyłeś ?
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Musiałem jednak przełączyć standby na fototest. Po przestawieniu jest już OK. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Stan bramy nie działa. Opisywał to już kolega wcześniej. Czy jesteś pewien że stan bramy działać powinien.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Na "Standby" działał ?
Zawsze pozostaje kontaktron.
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Niestety nie działało też. Pod 8 nic nie podłączyłem. Zrobiłem to zgodnie z Twoimi wskazaniami. Podłączałem pod 6 lub 7. Na 6 zawsze otwarte bez względu na stan bramy a pod 7 zawsze zamknięte.
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

W instrukcji jest zapis taki:
Podłączenie Kontrolki Stanu Bramy / Zamka elektrycznego (rys. 8)
Jeżeli wyjście 6-7 zostało zaprogramowane, jako „kontrolka stanu bramy”,
lampka do niego podłączona podczas otwierania bramy miga powoli, natomiast
podczas jej zamykania miga szybko; świeci się światełkiem stałym podczas,
kiedy brama jest nieruchoma w pozycji otwartej (całkowicie lub częściowo)
i nie świeci się podczas, kiedy jest ona zamknięta. Jeżeli wyjście zostało
zaprogramowane, jako zamek elektryczny, zostanie ono uaktywnione przez 3
sekundy na początku każdego manewru otwierania.
Czytając forum to gdy podłącz pod zaciski 6 lub 7 powinien pokazywać stan brany. Czy dobrze rozumuję?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Stan powinien być na jednym z zacisków 6,7. Jeśli nie ma możliwości jego uzyskania to pozostaje kontaktron.
Darnag
Posts: 16
Joined: Wed Dec 30, 2020 10:50 am

Post

Nie sprawdziłem tego jeszcze ale możliwe że to jest rozwiązanie, które otrzymałem z innej strony i dotyczy modułu Nice wifi.
Przeanalizowałem instrukcje i podłączenia (moje wcześniejsze zdjęcie) i mam podłączone bez standby i bez fototestu (schemat w instrukcji 5b). Dlatego jak przypadkowo włączyłem fototest to wskazywało błąd bo trzeba inaczej podłączyć fotokomórki (schemat w instrukcji 5c) a więc pod zacisk 8. Jest to potrzebne bo wiadomość otrzymałem taką:
Brama będzie pokazywała stan bramy jeśli podłączymy wskaźnik stanu bramy pod wejście OGI lub SCA w centrali MC424 oraz włączymy funkcję fototestu, przy czym należy pamiętać że po uruchomieniu tej funkcji musimy zmienić podłączenie fotokomórek. ja sprawdzić mogę dopiero w następnym tygodniu, więc jeżeli ktoś przetestuje wcześniej to proszę o info na forum.
Krzysztof84
Posts: 23
Joined: Sun Mar 21, 2021 11:11 am

Post

Witam
Mam napęd MC424
Mam podłączoną furtkę i otwieranie z domofonu, moje pytanie jak podłączyć
Supla SBW-02.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1851
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Krzysztof84 wrote: Wed Mar 31, 2021 8:54 am Witam
Mam napęd MC424
Mam podłączoną furtkę i otwieranie z domofonu, moje pytanie jak podłączyć
Supla SBW-02.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Zapraszam tutaj viewtopic.php?t=6733
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Krzysztof84
Posts: 23
Joined: Sun Mar 21, 2021 11:11 am

Post

A jak podłączyć furtke pod które zaciski
SPD-02 Nice MC424

Return to “ZAMEL SBW-02”