Sterownik Rolet 12 kanałowy / 16 kanałowy

radzik_r

Lomax1983 wrote: Fri Jan 26, 2024 10:16 pm Udostępnisz schemat z EasyEDA?
Nie projektuje w EasyEDA.
Lomax1983

radzik_r wrote: Sat Jan 27, 2024 1:19 am
Lomax1983 wrote: Fri Jan 26, 2024 10:16 pm Udostępnisz schemat z EasyEDA?
Nie projektuje w EasyEDA.
OK, a udostępnisz PDF schematu??
radzik_r

Najnowsza zmiana to zamiana WT32 na ESP32 + LAN8720

Multi sterownik WiFi/LAN do sterowania roletami lub oświetleniem.
ESP32 + LAN8720.

32 przekaźniki / 36 wejść.
Sterownik umożliwia sterowanie do 16 rolet lub 32 kanałów oświetlenia, albo tryb mieszany rolety/oświetlenie.
Soft na bazie przykładu Webinterface z biblioteki SuplaDevice przygotował kolega z forum @lukfud.

Możliwości softu to sterowania do 16 rolet/32 oświetlenie/tryb mieszany.
Komunikacja WiFi/LAN ustawiana w trybie konfiguracyjnym.
W trybie konfiguracyjnym ustawia się:
ilość rolet (obecna wersja max 16) , pozostałem przekaźniki ustawiają się na kanał oświetlenia.

Sekcja rolet:
Otwieranie/Zamykanie rolet
Komfortowe ustawianie pozycji rolet, np. 25% otwarcia, lub 75% - Docelowe wartości ustawiane są w trybie konfiguracyjnym
Centralne sterowanie wszystkich rolet za pomocą dodatkowych wejść.
Umożliwia otwarcie / zamknięcie wszystkich rolet z poziomu jednego przycisku.
Działa nawet bez dostępu do Internetu.

Wejścia reagują na potencjał VCC lub GND bez jakiejkolwiek potrzeby ustawiania wejść na reakcje na potencjał.
Funkcja przywracanie pozycji rolet z przed zamknięcia.
Centralny przycisk posiada funkcję na wielokilku i przytrzymania.
2 klik ustawia komfortowe pozycje rolet.
Przytrzymanie klawisza od zamykania zamyka rolety, a przytrzymanie klawisza otwierania otwiera rolety do stanu z przed zamknięcia.
(przykład: gdy każda z rolet znajduje się w innej ustawionej pozycji, gdy zamkniemy rolety klawiszem centralnym, to otwarcie - przytrzymaniem klawisza powoduje otwarcie rolet do stanu z przed zamknięcia).
Pozostałe klawisze sterujące też maja dwuklik na komfortowe sterowanie oraz mają dodane ActionTriggery
Sterownik na szynę DIN.
Obudowa druk 3D PETG.

Zasilanie sterownika 24VDC / Sterowanie przyciskami 24VDC/GND
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukfud

lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 4:42 am Cena zachęca. Pytanie czy któryś z kolegów już to uruchomił u siebie i może coś napisać więcej.
Jako, że dołożyłem do niego swoją cegiełkę, mogę napisać więcej. Co chciałbyś wiedzieć? ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
lesheq@wp.pl

Jak każdy potencjalny klient zapytałbym o:
-Stabilność pracy, przypadkowe resety, wieszanie się ESP...
-czy kwestia samoczynnego przełączania przekaźników jest rozwiązana?
-czy moduł "uciągnie" wszystkie przekaźniki przez dłuższy czas? Jest jakiś współczynnik jednoczesności pracy przekaźników?
-czy będzie wsparcie dla autorskiego softu po kolejnych wydaniach Supli?
-czy będzie się dało wygenerować działający soft na GG?
-po ostatnich przygodach to jeszcze zapytałbym czy nie spali mi chałupy przez ewentualne nadmierne nagrzewanie/samozapłon?

lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 4:42 am Cena zachęca. Pytanie czy któryś z kolegów już to uruchomił u siebie i może coś napisać więcej.
Mam (miałem) kilka sterowników zaprojektowanych i wykonanych przez Radka R.
Głównie chodziło o sterowanie roletami.
Ogólnie mogę napisać, że "robią swoją robotę". Zażyczyłem sobie opcję z wyświetlaczem, co wydaje mi się być zbędnym bajerem niepotrzebnie podnoszącym cenę. Ale to już kwestia gustu.
Ostatni sterownik (pracuje u syna od stycznia) został wykonany na bazie ESP32 z interfejsem Ethernetowym (16 rolet). Zarówno WIFI i RJ45 działa bez zarzutu.
Czy się zawiesza? Syn nic nie przekazywał, żeby miał jakieś problemy.
Z przegrzewaniem się całego sterownika nie ma problemu, ale trudno się tego spodziewać przy sterowaniu rolet, gdzie maksymalnie może pracować połowa przekaźników i tylko przez określony - krótki czas.
Soft jest chyba w znacznym stopniu dziełem właśnie Łukasza, co jest niezaprzeczalnym atutem. Jest to chyba jeden z pierwszych softów, gdzie brakuje mi funkcjonalności dojechania rolety do pozycji krańcowej poprzez przytrzymanie przełącznika (SC550W na sofcie Łukasza to ma). Ponieważ sterownik nie pracuje u mnie, więc niespecjalnie zwracam na to uwagę, ale byłoby to b. przydatne.
Podobno wygenerowanie softu z GG jest możliwe, ale nie będzie on miał pełnej funkcjonalności dedykowanego softu (np. brak sterowania centralnego z wyłączników, ale podstawowe założenia powinien spełniać). Być może w przyszłości doczekamy się kanałów z pomiarem prądu. :D
Więcej informacji jednak mogą udzielić twórcy tego projektu.
https://www.facebook.com/groups/5816405 ... 469728426/
Zdjęcie poglądowe od Radka R.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukfud

lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 8:45 pm Jak każdy potencjalny klient zapytałbym o:
Szkic to praktycznie czysta biblioteka SD, działa stabilnie
lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 8:45 pm -czy kwestia samoczynnego przełączania przekaźników jest rozwiązana?
Nie kojarzę takiego problemu
lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 8:45 pm -czy moduł "uciągnie" wszystkie przekaźniki przez dłuższy czas? Jest jakiś współczynnik jednoczesności pracy przekaźników?
Na to pytanie musiałby odpowiedzieć Radek
lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 8:45 pm -czy będzie wsparcie dla autorskiego softu po kolejnych wydaniach Supli?
Tak
lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 8:45 pm -czy będzie się dało wygenerować działający soft na GG?
Tak, tylko pytanie, po co? ;)
lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 8:45 pm -po ostatnich przygodach to jeszcze zapytałbym czy nie spali mi chałupy przez ewentualne nadmierne nagrzewanie/samozapłon?
Radek ..
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
klew

lesheq@wp.pl wrote: Wed Aug 07, 2024 8:45 pm -po ostatnich przygodach to jeszcze zapytałbym czy nie spali mi chałupy przez ewentualne nadmierne nagrzewanie/samozapłon?
Zastanawiam się co by musiało się stać, abyś na takie pytanie mógł usłyszeć odpowiedź: "tak, istnieje ryzyko spalenia" :D
Nikt normlany nie będzie sprzedawał sprzętu, o którym wie, że stwarza realne ryzyko pożaru. Chyba, że celem pytania było zwrócienie uwagi producentowi, aby się upewnił, że takie ryzyko nie występuje?
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
radzik_r

tak jak @lukfud napisał, szkic stworzony jest całkowicie na bazie biblioteki SD.
Jeżeli się coś pojawia to staramy się na bieżąco szukać rozwiązania.
-czy kwestia samoczynnego przełączania przekaźników jest rozwiązana?
-czy moduł "uciągnie" wszystkie przekaźniki przez dłuższy czas? Jest jakiś współczynnik jednoczesności pracy przekaźników?
nikt do tej pory nie zgłaszał "dyskoteki" wiec raczej nie.
-czy będzie wsparcie dla autorskiego softu po kolejnych wydaniach Supli?
tak, ostatnio w miarę wolnego czasu aktualizuję poprzednie wersje sterowników do najnowszej wersji softu (chyba że któryś z użytkowników nie potrzebuje to nie namawiam)
-czy będzie się dało wygenerować działający soft na GG?
w aktualnej wersji sterownika pierwotny plan opierał się na zastosowaniu GG lecz podczas testów GG stwarzał problemy podczas kompilacji, prawdopodobnie trwały jakieś prace itp. Dlatego powstał "custom firmware" który jest dostosowany do hardware.
-po ostatnich przygodach to jeszcze zapytałbym czy nie spali mi chałupy przez ewentualne nadmierne nagrzewanie/samozapłon?
testowałem działanie całego sterownika (32 przekaźniki), przez kilka tygodni, nie wieszał się. nie było samoczynnego włączania i wyłączania.

wiadomo, to sprzęt DIY, jak jest jakiś problem to staram się rozwiązywać temat na bieżąco
lesheq@wp.pl

klew wrote: Thu Aug 08, 2024 7:29 am
Zastanawiam się co by musiało się stać, abyś na takie pytanie mógł usłyszeć odpowiedź: "tak, istnieje ryzyko spalenia" :D
Nikt normlany nie będzie sprzedawał sprzętu, o którym wie, że stwarza realne ryzyko pożaru. Chyba, że celem pytania było zwrócienie uwagi producentowi, aby się upewnił, że takie ryzyko nie występuje?

Zawsze istnieje ryzyko szczątkowe. Producent jest zobowiązany o tym poinformować.
W przypadku niektórych samochodów elektrycznych to nie ryzyko a kwestia czasu. Ale to tylko mój wniosek. W przypadku zapalenia się sterownika DIY nie obwiniałbym nikogo po za sobą. W końcu sam ten sprzęt będę montował.

Return to “Projekty użytkowników”