pzygmunt wrote: Thu Apr 27, 2023 11:45 pm Nie możemy tego zmienić z uwagi na już istniejące integracje.
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź.
Mam taka samą sytuację (Zigbee + Mosquitto Broker + Supla MQTT) i ten sam problem.
U mnie po każdym reboocie:(
Code: Select all
Disconnected from MQTT server core-mosquitto:1883
Supla zapisuje dane w logu co 10 min. Natomiast urządzenie pewnie wysyła dane co 10 s i tak to leci do MQTT. Jeśli HA loguje wszystko, to widzisz tam pomiary co 10 s. Stąd może być ta różnica.Pawele wrote: Mon May 08, 2023 5:19 am Chciałbym spytać o wyświetlanie/przekazywanie wartości. Na moim przykładzie (ds18b20) - wykres w historii na supla.org pokazuje np. -3,75 C i łagodny wykres. W HA wykres wygląda już bardziej skokowo i kiedy tamten wykres pokazywał -3,75 ten w HA skakał między -3,8 a -4.
Jest to kwestia zaokrąglania w celu lepszego przedstawienia na wykresie, czy skąd takie drobne rozbieżności się biorą?
switch:
- platform: template
switches:
komp:
value_template: "{{ is_state('binary_sensor.pc_power_status', 'on') }}"
turn_on:
service: cover.open_cover
target:
entity_id: cover.pc
turn_off:
service: cover.close_cover
target:
entity_id: cover.pc
Super, czy w conf miałeśjaku2k wrote: Mon May 08, 2023 10:00 pm Witam,
udało mi się przerobić kanał rolety na zwykły przekaźnik, zgodnie z opisaną potrzebą.
mqtt:
cover:
- name: "pc"
Nie, cover.pc to automatycznie nadana nazwa encji na podstawie nazwy kanału Supli.uchnast.michal wrote: Tue May 09, 2023 8:40 amSuper, czy w conf miałeśjaku2k wrote: Mon May 08, 2023 10:00 pm Witam,
udało mi się przerobić kanał rolety na zwykły przekaźnik, zgodnie z opisaną potrzebą.?Code: Select all
mqtt: cover: - name: "pc"