Mam coś takiego ustawione w smashing by otwierać bramę wjazdową. Działało i przestało dość dawno temu.
Teraz chciałbym to zreanimować co muszę zmienić by przez własny broker otwierać bramę wjazdową?
post '/mqtt/publish/gate' do
id = params['id']
state = params['on']
topic = "supla/channels/command/gate/#{id}"
message = "{\"id\" : #{id}, \"hi\" : 1 }"
begin
client.publish(topic, message)
rescue MQTT::NotConnectedException
client.connect()
retry
rescue => e
puts e.message
end
end
Natywne wsparcie dla MQTT
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
W topikach dot. homeassistant-a znajdziesz szczegóły jak poprawnie odpalać komendy. To co pokazałeś nie mogło nigdy działać z oficjalnym Suplowym MQTT.
-
Witam. Jak usunąć konfigurację mqtt supla w home assistant?
-
Cześć, łączę używane od dawna połączenie MQTT HA<>serwer MQTT supla z dokupionym Heishamonem do pompy ciepła. Przeniosłem połączenie z MQTT Supli do mostka, żeby móc odpalić brokera pod Heishamon.
Konfiguracja mostka poniżej zgodna z instrukcją:
Na potrzeby Heishamon stworzyłem użytkownika, który łączy się z moim własnym brokerem, ale nie przesyła żadnych danych, mimo zgodnych tematów.
W logu mam tylko to:
2024-03-27 10:57:29: New client connected from 172.30.32.1:38765 as 4oy18FL0ucsv17KQYKcWYM (p2, c1, k60, u'komar').
2024-03-27 10:57:29: Client 4oy18FL0ucsv17KQYKcWYM disconnected.
Jest jeszcze drugi problem, ten już raczej po stronie broker<>serwer MQTT wystawiony przez suplę:
Z 40 encji obsługiwanych do tej pory widoczne jest jedynie 24, wycięło część urządzeń różnych typów, działa za to każde SRW (rolety). Reszta jest niedostępna mimo restartów wtyczki oraz całego HA. Oczywiście w aplikacji supla nadal działają wszystkie. W nasłuchu mam dwa rodzaje komunikatów:
URZĄDZENIE DZIAŁĄJĄCE W HA
oraz
URZĄDZENIE NIEDOSTĘPNE W HA
Jak znam życie, to coś namieszałem lata temu integrując suplę z HA. Macie jakieś pomysły?
OK, widzę że mam jeszcze access token w configuration.yaml. Dobrze myślę, że to się duplikuje bez potrzeby?
Konfiguracja mostka poniżej zgodna z instrukcją:
Code: Select all
connection bridge-XXXXYYYY
address mqtt19.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
remote_password YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY
bridge_capath /etc/ssl/certs
W logu mam tylko to:
2024-03-27 10:57:29: New client connected from 172.30.32.1:38765 as 4oy18FL0ucsv17KQYKcWYM (p2, c1, k60, u'komar').
2024-03-27 10:57:29: Client 4oy18FL0ucsv17KQYKcWYM disconnected.
Jest jeszcze drugi problem, ten już raczej po stronie broker<>serwer MQTT wystawiony przez suplę:
Z 40 encji obsługiwanych do tej pory widoczne jest jedynie 24, wycięło część urządzeń różnych typów, działa za to każde SRW (rolety). Reszta jest niedostępna mimo restartów wtyczki oraz całego HA. Oczywiście w aplikacji supla nadal działają wszystkie. W nasłuchu mam dwa rodzaje komunikatów:
URZĄDZENIE DZIAŁĄJĄCE W HA
Wiadomość 692 otrzymana w supla/XXXXXXXXXXXXXXXX/devices/7522/channels/21887/state/connected o godzinie 12:17:
true
URZĄDZENIE NIEDOSTĘPNE W HA
Wiadomość 682 otrzymana w homeassistant/light/XXXXXXXXXXXXXXXX/13883/config o godzinie 12:16:
{"avty":{"topic":"supla/XXXXXXXXXXXXXXXX/devices/4854/channels/13883/state/connected","payload_available":"true","payload_not_available":"false"},"~":"supla/XXXXXXXXXXXXXXXX/devices/4854/channels/13883","device":{"ids":"supla-iodevice-4854","mf":"Zamel","name":"ZAMEL PNW-01","sw":"2.7.0"},"name":"Girlandy","uniq_id":"supla_13883","qos":0,"ret":false,"opt":false,"stat_t":"~/state/on","cmd_t":"~/set/on","pl_on":"true","pl_off":"false"}
Jak znam życie, to coś namieszałem lata temu integrując suplę z HA. Macie jakieś pomysły?
OK, widzę że mam jeszcze access token w configuration.yaml. Dobrze myślę, że to się duplikuje bez potrzeby?
Last edited by marcin6638 on Wed Mar 27, 2024 11:57 am, edited 1 time in total.
-
Co pokazuje MQTT Explorer ?
-
mqtt supla:
Z pogadaniem z core jeszcze walczę.
Z pogadaniem z core jeszcze walczę.
-
W MQTT Explorerze masz wszystko czy tam też czegoś brakuje ?
-
własny broker:
Te druga "resztkowa" supla to pewnie pozostałość po preinstalacji przed dostawcę. Tam jest tylko mail "supla@gmail.com" . Ale nie grzebałem na tyle głęboko by to wywalić z systemu. Nie wiem do końca gdzie i jak sprawdzić czemu topic z Heishamona gdzieś ginie.
No właśnie nie wiem jak w samym explorerze działać. Ale nie wyszukuje żadnego komunikatu związanego z heishamon. Tak jakby było nawiązywane połączenie, po czym obie strony uznają, że nie ma danych do wymiany.
Te druga "resztkowa" supla to pewnie pozostałość po preinstalacji przed dostawcę. Tam jest tylko mail "supla@gmail.com" . Ale nie grzebałem na tyle głęboko by to wywalić z systemu. Nie wiem do końca gdzie i jak sprawdzić czemu topic z Heishamona gdzieś ginie.
No właśnie nie wiem jak w samym explorerze działać. Ale nie wyszukuje żadnego komunikatu związanego z heishamon. Tak jakby było nawiązywane połączenie, po czym obie strony uznają, że nie ma danych do wymiany.
-
Sprawa rozwiązana, tradycyjnie błąd w konfiguracji. Kiedy przydzielałem sobie stałe adresy w sieci wewnętrznej, "dla ułatwienia" kluczowe urządzenia ponumerowałem zgodnie ze schematem. Szkoda, że źle zapamiętałem logikę. Z uporem maniaka próbowałem wysłać dane z HeishaMon nie do HA, a do jednego z routerów mesh
Przynajmniej szukając błędu gdzie indziej zrobiłem porządek z podwójnym komunikowaniem się z serwerami supli, Więc w sumie dzięki!
Przynajmniej szukając błędu gdzie indziej zrobiłem porządek z podwójnym komunikowaniem się z serwerami supli, Więc w sumie dzięki!
-
Czesc ,witam wszystkich.
Chcialem podlaczyc moje urzadzenia Supli do Homeassistanta. Zrobilem wszystko ,tak mi sie wydaje ,jak w opisie na pierwszej stronie na wlasnym brokerze Mqtt. W Mqtt Explorer polaczenie funkcjonuje ale Mosquitto broker pokazuje blad. Zmienialem juz haslo ustawialem brokera na nowo i caly czas ten sam blad .Przeszukalem cale Forum i nie znalazlem odpowiedzi (moze zle szukalem).Jedyna roznice zauwazylem w configu Mqtt Brokera "Włącz “Require Certificate”". U mnie wyglada to troche inaczej ale mysle ze to to samo. Bylbym wdzieczny za podpowiedz gdzie robie blad.
Pozdrawiam
Juz znalazlem blad.Przy zmianie hasla na nowe , bridge.conf nie zostal nadpisany.
Pozdrawiam.
Chcialem podlaczyc moje urzadzenia Supli do Homeassistanta. Zrobilem wszystko ,tak mi sie wydaje ,jak w opisie na pierwszej stronie na wlasnym brokerze Mqtt. W Mqtt Explorer polaczenie funkcjonuje ale Mosquitto broker pokazuje blad. Zmienialem juz haslo ustawialem brokera na nowo i caly czas ten sam blad .Przeszukalem cale Forum i nie znalazlem odpowiedzi (moze zle szukalem).Jedyna roznice zauwazylem w configu Mqtt Brokera "Włącz “Require Certificate”". U mnie wyglada to troche inaczej ale mysle ze to to samo. Bylbym wdzieczny za podpowiedz gdzie robie blad.
Pozdrawiam
Juz znalazlem blad.Przy zmianie hasla na nowe , bridge.conf nie zostal nadpisany.
Pozdrawiam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.