Natywne wsparcie dla MQTT

darius

Mam coś takiego ustawione w smashing by otwierać bramę wjazdową. Działało i przestało dość dawno temu.
Teraz chciałbym to zreanimować co muszę zmienić by przez własny broker otwierać bramę wjazdową?

post '/mqtt/publish/gate' do
id = params['id']
state = params['on']
topic = "supla/channels/command/gate/#{id}"
message = "{\"id\" : #{id}, \"hi\" : 1 }"
begin
client.publish(topic, message)
rescue MQTT::NotConnectedException
client.connect()
retry
rescue => e
puts e.message
end
end
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

W topikach dot. homeassistant-a znajdziesz szczegóły jak poprawnie odpalać komendy. To co pokazałeś nie mogło nigdy działać z oficjalnym Suplowym MQTT.
andrzejano

Witam. Jak usunąć konfigurację mqtt supla w home assistant?
marcin6638

Cześć, łączę używane od dawna połączenie MQTT HA<>serwer MQTT supla z dokupionym Heishamonem do pompy ciepła. Przeniosłem połączenie z MQTT Supli do mostka, żeby móc odpalić brokera pod Heishamon.

Konfiguracja mostka poniżej zgodna z instrukcją:

Code: Select all

connection bridge-XXXXYYYY
address mqtt19.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
remote_password YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY
bridge_capath /etc/ssl/certs
Na potrzeby Heishamon stworzyłem użytkownika, który łączy się z moim własnym brokerem, ale nie przesyła żadnych danych, mimo zgodnych tematów.

W logu mam tylko to:
2024-03-27 10:57:29: New client connected from 172.30.32.1:38765 as 4oy18FL0ucsv17KQYKcWYM (p2, c1, k60, u'komar').
2024-03-27 10:57:29: Client 4oy18FL0ucsv17KQYKcWYM disconnected.

Jest jeszcze drugi problem, ten już raczej po stronie broker<>serwer MQTT wystawiony przez suplę:
Z 40 encji obsługiwanych do tej pory widoczne jest jedynie 24, wycięło część urządzeń różnych typów, działa za to każde SRW (rolety). Reszta jest niedostępna mimo restartów wtyczki oraz całego HA. Oczywiście w aplikacji supla nadal działają wszystkie. W nasłuchu mam dwa rodzaje komunikatów:

URZĄDZENIE DZIAŁĄJĄCE W HA

Wiadomość 692 otrzymana w supla/XXXXXXXXXXXXXXXX/devices/7522/channels/21887/state/connected o godzinie 12:17:

true
oraz

URZĄDZENIE NIEDOSTĘPNE W HA

Wiadomość 682 otrzymana w homeassistant/light/XXXXXXXXXXXXXXXX/13883/config o godzinie 12:16:

{"avty":{"topic":"supla/XXXXXXXXXXXXXXXX/devices/4854/channels/13883/state/connected","payload_available":"true","payload_not_available":"false"},"~":"supla/XXXXXXXXXXXXXXXX/devices/4854/channels/13883","device":{"ids":"supla-iodevice-4854","mf":"Zamel","name":"ZAMEL PNW-01","sw":"2.7.0"},"name":"Girlandy","uniq_id":"supla_13883","qos":0,"ret":false,"opt":false,"stat_t":"~/state/on","cmd_t":"~/set/on","pl_on":"true","pl_off":"false"}

Jak znam życie, to coś namieszałem lata temu integrując suplę z HA. Macie jakieś pomysły?

OK, widzę że mam jeszcze access token w configuration.yaml. Dobrze myślę, że to się duplikuje bez potrzeby?
Last edited by marcin6638 on Wed Mar 27, 2024 11:57 am, edited 1 time in total.
pzygmunt

Co pokazuje MQTT Explorer ?
marcin6638

mqtt supla:
Image

Z pogadaniem z core jeszcze walczę.
pzygmunt

W MQTT Explorerze masz wszystko czy tam też czegoś brakuje ?
marcin6638

własny broker:
Image

Te druga "resztkowa" supla to pewnie pozostałość po preinstalacji przed dostawcę. Tam jest tylko mail "supla@gmail.com" :D . Ale nie grzebałem na tyle głęboko by to wywalić z systemu. Nie wiem do końca gdzie i jak sprawdzić czemu topic z Heishamona gdzieś ginie.

No właśnie nie wiem jak w samym explorerze działać. Ale nie wyszukuje żadnego komunikatu związanego z heishamon. Tak jakby było nawiązywane połączenie, po czym obie strony uznają, że nie ma danych do wymiany.
marcin6638

Sprawa rozwiązana, tradycyjnie błąd w konfiguracji. Kiedy przydzielałem sobie stałe adresy w sieci wewnętrznej, "dla ułatwienia" kluczowe urządzenia ponumerowałem zgodnie ze schematem. Szkoda, że źle zapamiętałem logikę. Z uporem maniaka próbowałem wysłać dane z HeishaMon nie do HA, a do jednego z routerów mesh ;)

Przynajmniej szukając błędu gdzie indziej zrobiłem porządek z podwójnym komunikowaniem się z serwerami supli, Więc w sumie dzięki!
Guciober

Czesc ,witam wszystkich.
Chcialem podlaczyc moje urzadzenia Supli do Homeassistanta. Zrobilem wszystko ,tak mi sie wydaje ,jak w opisie na pierwszej stronie na wlasnym brokerze Mqtt. W Mqtt Explorer polaczenie funkcjonuje ale Mosquitto broker pokazuje blad. Zmienialem juz haslo ustawialem brokera na nowo i caly czas ten sam blad .Przeszukalem cale Forum i nie znalazlem odpowiedzi (moze zle szukalem).Jedyna roznice zauwazylem w configu Mqtt Brokera "Włącz “Require Certificate”". U mnie wyglada to troche inaczej ale mysle ze to to samo. Bylbym wdzieczny za podpowiedz gdzie robie blad.
Pozdrawiam

Juz znalazlem blad.Przy zmianie hasla na nowe , bridge.conf nie zostal nadpisany.
Pozdrawiam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “MQTT”