Natywne wsparcie dla MQTT

cpu

Jest jakas szansa na informacje jak skonfigurowac most w EMQX? Chcialbym zmienic brokera w HA wlasnie na EMQX ze wzgledu na lepsze zachowanie przy okazji restartu itp - praktycznie nic nie wypada ale kombinowalem jeden wieczor - cos tam polaczylem ale w HA zero autodiscovery.
kilmariusz

Guciober wrote: Tue Apr 02, 2024 12:59 pm Juz znalazlem blad.Przy zmianie hasla na nowe , bridge.conf nie zostal nadpisany.
Pozdrawiam.
Pogubiłem się, ktoś mi pomoże, wytłumaczy. Piszecie o instrukcji z pierwszej strony. W instrukcji nie ma takiego pliku jak bridge.conf.
Mam taki problem, że zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją z pierwszej strony (https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view) ale nie mam błędów w logach i nie mam też nowych encji. Może mówimy o innych instrukcjach. Gdzie mogę szukać błędów? Mqtt Explorer łączy się bez problemu.
Moja kofniguracja:

Code: Select all

connection bridge-dsdwwexxxxxx
address mqtt6.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username xxxxxxxx
remote_password xxxxxxx
bridge_capath /etc/ssl/certs
Logi
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukfud

kilmariusz wrote: Fri Sep 20, 2024 11:17 am
W instrukcji jest plik mosquitto.conf, ale jego nazwa może być dowolna.
sprawdź w konfiguracji dodatku:

logins:
  - username: ****
    password: ****
require_certificate: false
certfile: fullchain.pem
keyfile: privkey.pem
customize:
  active: true
  folder: mosquitto
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
kilmariusz

Dziękuje za pomoc, zadziałało.
Nie wiem jakim cudem, nie zauważyłem, że nie włączyłem flagi active na true.

Po uruchomieniu pojawiły mi się enecje ale pojawił się też błąd w logach.

Pierwsze zdarzenie: 13:32:06 (2 zdarzenia)
Ostatnio zalogowany: 13:32:06

Entity sensor.zamel_mew_01_electricity_meter_total_cost_balanced (<class 'homeassistant.components.mqtt.sensor.MqttSensor'>) is using state class 'measurement' which is impossible considering device class ('monetary') it is using; expected None or one of 'total'; Please update your configuration if your entity is manually configured, otherwise create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+mqtt%22
Entity sensor.zamel_mew_01_electricity_meter_total_cost (<class 'homeassistant.components.mqtt.sensor.MqttSensor'>) is using state class 'measurement' which is impossible considering device class ('monetary') it is using; expected None or one of 'total'; Please update your configuration if your entity is manually configured, otherwise create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+mqtt%22
pzygmunt

kml

Dziś udało mi się spiąć mój serwer Supli z HA zgodnie z instrukcją.
Mam tylko jedno pytanie, czy jest możliwość, żeby wyświetlać stany bram w HA, ale bez możliwości sterowania nimi (wystarczy mi sterowanie w Supli)?

Bridge ustawiony zgodnie z tym konfigiem:

address ADRES:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username UŻYTKOWNIK
remote_password HASŁO
bridge_capath /etc/ssl/certs
pzygmunt

Musisz utworzyć własne encje gdzie decydujesz co można, a co nie.
kml

pzygmunt wrote: Thu Oct 17, 2024 2:56 pm Musisz utworzyć własne encje gdzie decydujesz co można, a co nie.
Dziękuję - miałem nadzieję, że wystarczy coś wyciąć w konfigu. Tworzenie własnych encji chyba mnie przerasta :)
xhunter

Po dłuższym czasie wróciłem spowrotem do HA porzucając Domoticza. Chciałbym dodać do swojego HA urządzenia z supli. Zrobiłem konfigurację jak z pierwszego posta, Niestety nie mogę dodać Sensora do Dashborda
7.PNG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by xhunter on Thu Nov 07, 2024 2:47 pm, edited 1 time in total.
Komar000

Witajcie,

Czy coś się dzieje z MQTT po stronie supli?
Mam skonfigurowany mqtt w Home Assistant i po dzisiejszym restarcie HA, nie może się zautoryzować z mqtt9.supla.org.
Wyłączałem i włączałem integracje oraz zmieniałem hasło, ale dalej jest to samo w logach HA:

2024-11-29 14:28:27.556 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.mqtt.client] Unable to connect to the MQTT broker: Connection Refused: not authorised.

Return to “MQTT”