flowerek wrote: ↑Tue Jan 12, 2021 9:45 pm
Popełniłem takie coś - jutro montaż na skrzynce (pogoda dzis nie pozwoliła) - choć próby terenowe już były i wszystko działa jak należy.
WIELKIE podziękowania dla kolegi @Elmaya - któremu podesłałem w wakacje 1 moduł (bezprzewodowy wifi czujnik zalania) i zechciał napisać do niego soft żeby go man osuplować.
a teraz do konkretów
u majfrendów za 30 zł do nabycia czujnik zalania po wifi
Do tego soft @Elmaya - ktróry pozwala na wykonanie linków bezpośrednich gdy następuje zwarcie elektrod (zalanie) oraz ustępuje zwarcie (brak zalania). Sam moduł pracuje na 2 baterie AAA, a moduł wifi wzbudza tylko na kilka sekund aby połaczyć się z cloudem i wykonać link bezpośredni - dzięki czemu baterie powinny starczyć na długi czas.
Szczegóły i soft do pobrania z tego wątku
viewtopic.php?f=9&t=7065
Ja przerobiłem go usuwając sondę zalania i wstawiłem zwyczajny kontaktron. Będzie jutro zamontowany na obudowie skrzynki oraz klapce wrzutni. Gdy listonosz podniesie klapkę (lub opuści) moduł wykona ten sam link bezpośredni - włączy wirtualny kanał (który nazwałem sobie "skrzynka pocztowa" (czas reakcji modułu to ok 5 sek.)
Wirtualny kanał uzyskałem dzięki temu wątkowi
viewtopic.php?t=4172 - konkretnie wgrałem do sonoffa s26 oprogramowanie GUI Generic i wybrałem Sonoff 4CH, dzięki czemu w S26 mam 1 kanał przekaźnika fizycznego, który steruje gniazdkiem oraz 3 kanały wirtualne które niczym nie sterują ale wiać ich stan w aplikacji - jeden z nich nazwałem "skrzynka pocztowa"
Link bezpośredni włacza kanał "skrzynka pocztowa" i w aplikacji - gdy zbliżam sie do domu i otwieram bramę - widzę przy okazji stan skrzynki (czy ktoś podnosił klapkę czy nie)
Po wyjęciu korespondencji ręcznie w aplikacji wyłaczam kanał "skrzynka pocztowa" - ikonka zmienia się odpowiednio.
Oczywiście samo otwarcie klapki (wrzutni) skrzynki nie oznacza ze jest nowy list...ale myśle sobie że jesli tego forum nie czytają dzieci sąsiadów - nie będzie z tym problemu
Przy odpowiedniej konfiguracji skryptów @Fracza i Pushover - można też uzyskać powiadomienie o nowej poczcie w skrzynce.
Można też użyć tego do monitorowania drzwi, czy okien, lub innych stanów (zamkniete/otwarte) wg potrzeb. Jedyne ograniczenie to zasięg sieci wifi.
Teraz czas na testy w realu - zobaczę ile wytrzyma bateria i kiedyś napiszę (choć takie same czujniki mam do systemu antyzalaniowego i po poł roku działania apka pokazuje ze bateria jest full)