Gosund P1

elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

as regards my version, during the calibration:
all outputs are activated automatically, including USB.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

lukfud wrote: Mon Nov 29, 2021 2:40 pm
krycha88 wrote: Mon Nov 29, 2021 2:27 pm Czy ktoś by mógł potwierdzić że faktycznie to jest powód braku pomiaru przy kalibracji? Jeżeli tak to czemu tak ? :lol:
o co dokładnie pytasz?
Czemu kalibracja odbywa się na wybranym gniazdku?

Można wiedzieć co ustawiłeś, że masz pomiar? Na sonoffie pomiar jest, na tej listwie już nie. Do pomiaru tylko wykorzystuje RX.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
lukfud
Posts: 2120
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

krycha88 wrote: Mon Nov 29, 2021 3:07 pm Czemu kalibracja odbywa się na wybranym gniazdku?
Można wiedzieć co ustawiłeś, że masz pomiar? Na sonoffie pomiar jest, na tej listwie już nie. Do pomiaru tylko wykorzystuje RX.
Bo do tego miałem najbliżej na biurku (tak wiem, bez komentarza :))

Nic więcej, niż w POW, ta sama klasa EM, dodane tylko 3 przekaźniki i odczyt z A0
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Wszystko się kalibruje super pod GG, pod warunkiem, że nie jesteś ofermą i przy lutowaniu kabelków flashujących nie przerwałeś sobie ścieżki RX :( Dlatego uważajcie, lutujcie bezpośrednio do lutów łączących płytkę z modułem. Wtedy nie uszkodzicie padów i ścieżek, tak jak mnie się udało.
Na szczęście uszkodzenie okazało się naprawialne i kalibracja poszła i pomiar działa.

Co zaś się tyczy wartości dla przycisków analogowych to u mnie na jednej listwie na dwóch przyciskach było mniej o 25 jednostek niż w specyfikacji na stronie Tasmoty. Z drugą listwą aż 3 przyciski mają powyżej 10 jednostek różnicy.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
Maniek913
Posts: 506
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

Goral64 wrote: Mon Nov 29, 2021 5:44 pm Wszystko się kalibruje super pod GG, pod warunkiem, że nie jesteś ofermą i przy lutowaniu kabelków flashujących nie przerwałeś sobie ścieżki RX :( Dlatego uważajcie, lutujcie bezpośrednio do lutów łączących płytkę z modułem. Wtedy nie uszkodzicie padów i ścieżek, tak jak mnie się udało.
Na szczęście uszkodzenie okazało się naprawialne i kalibracja poszła i pomiar działa.

Co zaś się tyczy wartości dla przycisków analogowych to u mnie na jednej listwie na dwóch przyciskach było mniej o 25 jednostek niż w specyfikacji na stronie Tasmoty. Z drugą listwą aż 3 przyciski mają powyżej 10 jednostek różnicy.
Mógłbyś podać opcje dla GG jak wygenerować soft i jak go ustawić dla tej listwy ?
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Trzeba to zrobić jeszcze przez chwilę dwuetapowo.
Najpierw z GUI Generic Builderze wstawictaki JSON:

Code: Select all

{"NAME":"Gosund_P1","GPIO":[0,0,157,146,0,32,0,0,22,23,21,0,20],"FLAG":1,"BASE":18}
i dodatkowo ustawić sobie inne potrzebne opcje jak np. Wyzwalacze akcji.
Wygenerować sobie z tymi ustawieniami GG i wgrać go do listwy.
Następnie wejść do GUI w Ustawienia urządzenia i wkleić kolejnego JSON-a:

Code: Select all

{"NAME":"Gosund_P1","GPIO":[0,0,157,146,0,32,0,0,22,23,21,0,20],"BTNADC":[750,500,250],"BTNACTION":[2,2,2,1]}
Od teraz powinno wszystko działać (za wyjątkiem przeciążenia USB, ale nad tym @krycha88 pracuje "krańcówkami" :) ).
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
Maniek913
Posts: 506
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

Dzięki, zrobiłem tak jak napisałeś - niby wszystko Ok, poza konfiguracją przycisków - ustawiają się jako bistabilne - trzeba to zmienić. Ale mam inny problem - stabilność - Nie wiem co się dzieje- tam chyba nie ma izolacji galwanicznej i nie podłączam usb przy zasilaniu z 230V aby podglądnąć logi, ale co jakiś czas rozłącza się z siecią- restartuje się.(co ok minutę, po wprowadzeniu w stan konfiguracji już się nie restartuje i mam "last state" : brak połączenia z siecią). Wróciłem do softu elmaya , tu jest OK.
Muszę tu wspomnieć że miałem te same objawy z softem GG w jednym egzemplarzu SP111 i jednym Yushan. Co ciekawe po licznych testach , wgrywania innych softów itd w tych dwóch urządzeniach stwierdziłem że wgranie jakiegoś starszego softu niweluje ten problem , ale koniecznie chciałem mieć najnowszy. Więc ostatecznie wgrałem świeżo wygenerowany GG i oczywiście oba moduły się restartowały, stwierdziłem że może się jakoś uszkodziły, więc wrzuciłem do szuflady. Teraz gdy przy listwie miałem to samo to wyjąłem te felerne moduły i... teraz działają normalnie , :shock:
Ponownie wgrałem GG i restarty listwy powróciły, wgrywam znowu soft elmaya- OK. Jednocześnie te dwa "felerne" z GG na pokładzie działają stabilnie. Sieć WiFi mam na zrealizowaną na sprzęcie ubiquiti i z logów kontrolera wynika, że ta listwa po prostu co jakiś czas zrywa połączenie. :?: :?:
Chyba wgram GG do listwy i wrzucę na tydzień do szuflady :lol: .
Nie wiem co o tym sądzić
tomekmak
Posts: 1
Joined: Thu Aug 11, 2022 3:02 pm

Post

Czy ktoś odpłatnie oferuję usługę zmiany oprogramowania w takich listwach ?
Chętnie zapłacę.
funzen
Posts: 1
Joined: Sun Dec 04, 2022 1:36 pm

Post

Promocja na listwę GOSUND P1 w mediaexpert w cenie 89,99zł
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... -5-m-wi-fi
Michal81
Posts: 171
Joined: Sun Feb 02, 2020 9:03 pm

Post

Hej .
Czy orientujecie się czy nadal trzeba wgrywać kod JSON-a ?
W GG jest opcja wyboru Gosund P1 .
Orientujesz się czy działa prawidłowo ??

Wgrałem soft z GG - ale np. główni wyłącznik nie działa , nie reaguje.
Podpowie ktoś jak go "ożywić " ??

Dioda głównego wyłącznika również nie świeci.....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Gotowy sprzęt”