Gosund P1

krycha88

Michal81 wrote: Wed Aug 09, 2023 4:54 pm Sprawdziłem dla pewności kilkukrotnie....
Niebieska dioda pod wyłącznikiem ( tym który odpowiada za gniazda USB ) - miga tylko po podłączeniu zasilania - łączenie się z siecią WiFi.
Po połączeniu się z WiFi - gaśnie .
Nie zapale się w momencie włączenia gniazd USB. W tym momencie zapala się czerwona dioda przy gniazdach USB.
Pozostałe trzy guziki odpowiadające za trzy gniazda 230V - zapalają się i gasną właściwie.

Tak się zastanawiam - czy ten główni guzik - nie powinien odpowiadać za całą listwę ( nie tylko gniazda USB ) ??
To co opisaleś działa całkiem spójnie, czerwona dioda sygnalizuje stan ;)

Główny przycisk w oryginale jest tylko do USB. Jak chcesz to tutaj powinno się udać zrobić wyłączanie nim całej listwy
https://gui-generic-builder.supla.io/
Michal81

krycha88 wrote: Wed Aug 09, 2023 4:58 pm
Michal81 wrote: Wed Aug 09, 2023 4:54 pm Sprawdziłem dla pewności kilkukrotnie....
Niebieska dioda pod wyłącznikiem ( tym który odpowiada za gniazda USB ) - miga tylko po podłączeniu zasilania - łączenie się z siecią WiFi.
Po połączeniu się z WiFi - gaśnie .
Nie zapale się w momencie włączenia gniazd USB. W tym momencie zapala się czerwona dioda przy gniazdach USB.
Pozostałe trzy guziki odpowiadające za trzy gniazda 230V - zapalają się i gasną właściwie.

Tak się zastanawiam - czy ten główni guzik - nie powinien odpowiadać za całą listwę ( nie tylko gniazda USB ) ??
To co opisaleś działa całkiem spójnie, czerwona dioda sygnalizuje stan ;)

Główny przycisk w oryginale jest tylko do USB. Jak chcesz to tutaj powinno się udać zrobić wyłączanie nim całej listwy
Wydaje mi się że intuicyjnie podchodząc do tematu - na wszystkich przedłużaczach z wyłącznikiem - steruje on całą listwą . I tu też chyba lepiej by było tak zrobić , by jednym wyłącznikiem można było wyłączyć całą listwę , łączne z gniazdami USB.

Czerwona dioda jak pisałeś - sygnalizuje stan gniazdek. Bardziej chodziło mi o diodę niebieską pod włącznikiem głównym. Ona również powinna sygnalizować stan załączenia lub wyłączenia listwy. Teraz miga tylko przy łączeniu się z siecią. Potem już nie świeci.
No chyba że masz na myśli to , że pod wyłącznikiem są dwa kolory diody : niebieska i czerwona - to by było super. Wtedy niebieska zostaje do sygnalizowania stanu połączenia z wifi oraz trybu konfiguracji , a czerwona wskazuje stan listwy. Nie wiem niestety ile jest kolorów pod głównym wyłącznikiem...ja widzę tylko niebieski..
Goral64

W oryginalnym oprogramowaniu tak jest. Główny przycisk włącza i wyłącza całą listwę, włączenie sygnalizując białą diodą pod sobą. Nie można niezależnie włączyć/wyłączyć gniazd USB innym przyciskiem (co z kolei mi nie pasuje ;) ).
Niestety główny włącznik nie pamięta stanu listwy z momentu wyłączenia, więc za każdym razem włącza wszystkie gniazda i USB (co też mi nie pasowało ;) ). Dlatego aktualna funkcjonalność Supli bardzo mi odpowiada i jej zmiana musiałaby się wiązać z możliwością wyboru trybu pracy włącznika głównego...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025 :D

Image
krycha88

Michal81 wrote: Thu Aug 10, 2023 3:33 pm Wydaje mi się że intuicyjnie podchodząc do tematu - na wszystkich przedłużaczach z wyłącznikiem - steruje on całą listwą . I tu też chyba lepiej by było tak zrobić , by jednym wyłącznikiem można było wyłączyć całą listwę , łączne z gniazdami USB.

Czerwona dioda jak pisałeś - sygnalizuje stan gniazdek. Bardziej chodziło mi o diodę niebieską pod włącznikiem głównym. Ona również powinna sygnalizować stan załączenia lub wyłączenia listwy. Teraz miga tylko przy łączeniu się z siecią. Potem już nie świeci.
No chyba że masz na myśli to , że pod wyłącznikiem są dwa kolory diody : niebieska i czerwona - to by było super. Wtedy niebieska zostaje do sygnalizowania stanu połączenia z wifi oraz trybu konfiguracji , a czerwona wskazuje stan listwy. Nie wiem niestety ile jest kolorów pod głównym wyłącznikiem...ja widzę tylko niebieski..
Niestety w GG takiego sterowania nie zrobisz, trzeba by napisać dedykowany soft.
Michal81

krycha88 wrote: Thu Aug 10, 2023 5:56 pm
Michal81 wrote: Thu Aug 10, 2023 3:33 pm Wydaje mi się że intuicyjnie podchodząc do tematu - na wszystkich przedłużaczach z wyłącznikiem - steruje on całą listwą . I tu też chyba lepiej by było tak zrobić , by jednym wyłącznikiem można było wyłączyć całą listwę , łączne z gniazdami USB.

Niestety w GG takiego sterowania nie zrobisz, trzeba by napisać dedykowany soft.
Skoro nie ma możliwości wyboru trybu pracy włącznika głównego ,sądzę że działanie intuicyjne ( tak jak każdy wyłącznik listwy ) - czyli wyłączanie całości będzie najodpowiedniejsze.
krycha88 - co ty na to ?
Zmienisz w GG ?
Goral64

Musiałby zrobić dodatkową funkcjonalność sterowania 4 przekaźnikami jednym przyciskiem.
Szybciej zrobisz to na scenie. Wadą jest, że aby w 100% to działało musi być łączność z cloudem, ale lepiej tak niż wcale.

Image
krycha88

Michal81 wrote: Sun Aug 13, 2023 5:08 pm Skoro nie ma możliwości wyboru trybu pracy włącznika głównego ,sądzę że działanie intuicyjne ( tak jak każdy wyłącznik listwy ) - czyli wyłączanie całości będzie najodpowiedniejsze.
krycha88 - co ty na to ?
Zmienisz w GG ?
szansa na zrobienie zawsze istnieje ale szybciej będzie się przyzwyczaić do tego jak to działa obecnie. Zrób to sterowanie scenami z clouda.
Zidane

Skalibrowałem urządzenie ale pomiar jest bardzo przekłamany.
Często pojawiają się piki które są nierealne do podłączonego obciążenia. Realne obciążenie ~130W a piki po 500W.
Zawyżyłem też że w listwie zamontowany jest układ HLW8032 zamiast CSE7766. Ale układy są niby równoważne.
Mam wgrany GG v7.4.12

Ma ktoś starszą wersje kompilacji GG na której działa mu poprawnie pomiar? I mógłby udostępnić do testów.
1xS.Basic+DS18B20
4xS.Basic
1xS.RF+DHT22
1xS.Touch 1CH+DS18B20+DHT22
3xS.Touch 1CH+DS18B20
1xS.Touch 2CH+DS18B20+DHT22
1xWemos D1 mini+PMS5003T+DS18B20
1xNodeMCUv3+PMS5003T+DS18B20+DHT22
1xESP-01S+PZEM V3+DS18B20
1xESP-12F+Ikea VINDRIKTNING
1xSP111
Goral64

Mam takiego starocia z lutego. Chodzi na nim 1 moja listwa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Image
Zidane

Goral64 wrote: Fri Aug 18, 2023 12:47 pm Mam takiego starocia z lutego. Chodzi na nim 1 moja listwa.
Dziękuję Ci. Na tej wersji mierzy idealnie czyli nie jest to problem sprzętowy tylko z GG.
1xS.Basic+DS18B20
4xS.Basic
1xS.RF+DHT22
1xS.Touch 1CH+DS18B20+DHT22
3xS.Touch 1CH+DS18B20
1xS.Touch 2CH+DS18B20+DHT22
1xWemos D1 mini+PMS5003T+DS18B20
1xNodeMCUv3+PMS5003T+DS18B20+DHT22
1xESP-01S+PZEM V3+DS18B20
1xESP-12F+Ikea VINDRIKTNING
1xSP111

Return to “Gotowy sprzęt”