Supla integracja z Home Asistants

User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Domyślam się że GH masz połączone z HA i tam gdzieś masz ustawione, że encja bramy wymaga pin-u.
Integracja Supla<->GH nie wymaga pin-u.
User avatar
mario026
Posts: 77
Joined: Mon Jan 11, 2021 9:27 pm

Post

Tak GH mam połączone z HA tylko gdzie jest ustawione że potrzebny pin bo nie potrafię tego zlokalizować.
dokładnie jest tak jak piszesz że Supla<->GH nie wymaga pin-u,
bo wcześniej miałem integrację Supla<->GH, ale urządzenia mi się dublowały i odłączyłem Suplę od GH
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

User avatar
mario026
Posts: 77
Joined: Mon Jan 11, 2021 9:27 pm

Post

Google mam zintegrowane przez HA
tak próbuję to ustawić ale po sprawdzeniu configuracji .yaml wywala że zła

Code: Select all

google_assistant:
  secure_devices_pin: 1234
  project_id: hassio-34121
  api_key: AIzaSyASwP1RgrXQq-tqWvpxNUCk93a8D87WJdY
  service_account: !include hassio-341215-a6e969d4aa7c.json
  exposed_domains:
  - script
  - sensor
  - switch
  - scene
  - climate
  - light
  - group
  - cover
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
User avatar
mario026
Posts: 77
Joined: Mon Jan 11, 2021 9:27 pm

Post

sory że sam sobie odpowiadam
udało się to ogarnąć
tak to powinno wyglądać może komuś się przyda

Code: Select all

secure_devices_pin: "1234"
ja wcześniej wpisywałem pin bez " " i dlatego waliło błąd
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
kisupla
Posts: 14
Joined: Sat May 14, 2022 9:01 pm

Post

Chciałem sobie wszystkie aplikacje do sterowania zamieć w jedną i padło na HA. Ogólnie jakoś powoli idzie, ale mam problem z suplą.
Mam Ha na serwerze w docker, po zainstalowaniu i dodaniu mqtt (nie mam zakładki Supervisor) Mam najnowszą wersję HA.
Po dodaniu Mqtt wpisuje dane z serwera, i pobiera mi sonoffy z tosmata, potem próbując dodać dane z supla mqtt nie przyjmuje, dopiero po wejściu do katalogu dockera HA/config na serwerze jest plik configuration.yaml. tam go modyfikuje wpisem
mqtt:
broker: nazwa
port: 8883
certificate: auto
username: Login
password: Hasło
discovery: true
ten sam wpis robię w mqtt, po tym zabiegu przyjmuje mi wpis danych z supla i dodaje mi sonoff z suplą ale tylko od bramy (i nie chce mi otwierać zamykać bramy) natomiast nie dodaje mi drugiego sonoffa z supla do otwierania furtki.
Próbowałem różnych wpisów z internetu ale przeważnie kończy się zawieszeniem HA.
Gdzie popełniam błąd?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Musisz zrobić most pomiędzy lokalnym brokerem mqtt, a tym Suplowym.
kisupla
Posts: 14
Joined: Sat May 14, 2022 9:01 pm

Post

A gdzie szukać o tym jak to zrobić?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

kisupla
Posts: 14
Joined: Sat May 14, 2022 9:01 pm

Post

Ten poradnik widziałem ale w HA nie mam zakładki (Supervisor) żeby robić te edycje.

Return to “MQTT”