Supla integracja z Home Asistants

User avatar
makrz
Posts: 396
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Post

mario026 wrote: Mon Sep 05, 2022 12:20 pm Zrób restart supli i HM
Już wszystko działa. Dzięki za pomoc.
Pawele
Posts: 176
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Post

Jakiś sposób na ogólne/pojedyncze poprawienie wskazań sensorów? Chodzi o to, że na wykresach temperatur mam pojedyncze skoki +200 lub -300 C, praktycznie na wszystkich sensorach z supli. Psuje to trochę wykresy i zastanawiam się w jaki sposób to ograniczyć?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Masz takie dane ponieważ Twoje sensory takie dane wysyłają
Pawele
Posts: 176
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Post

pzygmunt wrote: Mon Nov 28, 2022 4:28 pm Masz takie dane ponieważ Twoje sensory takie dane wysyłają
W historii Supli tych skoków nie widać, natomiast w HA tak, często wynikają z chwilowego braku internetu lub zmiany przy jakimś urządzeniu w Supli (kiedy to wszystkie urządzenia na nowo się łączą z internetem). Czyli nie mam na to wpływu i pozostaje mi to odfiltrować?
dkmlodydk@onet.eu
Posts: 36
Joined: Fri Aug 14, 2020 1:29 pm

Post

Cześć, Próbuję już któryś raz przeprowadzić integrację Supli z HA robię wszystko jak w poradniku https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view ale niestety moje urządzenia nie są widoczne w ha dołączam screny . Dodam że mam 2 instalacje jedna to AIS HA na której wszystko działa, połączone za pomocą ich integracji suplabridge a DRUGA to ha na proximoxie jak na razie czysta bez jakiejkolwiek integracji. Macie jakieś pomysły ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Zmień nazwę pliku bridge.conf na mosquitto.conf
Nowa wersja mosquitto dla HA nie widzi bridge.conf
dkmlodydk@onet.eu
Posts: 36
Joined: Fri Aug 14, 2020 1:29 pm

Post

Dzięki, zadziałało :D musiałem jeszcze dopisać bridge_capath /etc/ssl/certs które było moim przeoczeniem :roll:
Pawele
Posts: 176
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Post

Jak przestawić urzędzenie Zamel ROW-02 na lokalne MQTT? Firmware: 2.7.24 i nie widzę tam opcji, to zależy od urządzenia? Znalazłem wątek viewtopic.php?t=10458 w którym mowa, że się da ale u siebie tego nie widzę.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Pawele wrote: Mon Jul 17, 2023 10:07 am Jak przestawić urzędzenie Zamel ROW-02 na lokalne MQTT? Firmware: 2.7.24 i nie widzę tam opcji, to zależy od urządzenia? Znalazłem wątek viewtopic.php?t=10458 w którym mowa, że się da ale u siebie tego nie widzę.
Nie pamiętam w jakiej wersji było dodane MQTT. Zrób aktualizację softu i wtedy spróbuj. Niestety aktualizacja softu w tych urządzeniach, wymaga podłączenia pod serwery Supli (na chwilę).
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Pawele
Posts: 176
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Post

klew wrote: Mon Jul 17, 2023 10:29 am
Pawele wrote: Mon Jul 17, 2023 10:07 am Jak przestawić urzędzenie Zamel ROW-02 na lokalne MQTT? Firmware: 2.7.24 i nie widzę tam opcji, to zależy od urządzenia? Znalazłem wątek viewtopic.php?t=10458 w którym mowa, że się da ale u siebie tego nie widzę.
Nie pamiętam w jakiej wersji było dodane MQTT. Zrób aktualizację softu i wtedy spróbuj. Niestety aktualizacja softu w tych urządzeniach, wymaga podłączenia pod serwery Supli (na chwilę).
Zaznaczałem aktualizacje ale nic nowszego nie pobrało, ogólnie mam kilka urządzeń Zamel już wiele lat i mają różne wersje oprogramowania pomimo, że to te same urządzenia...

Return to “MQTT”