GUI-Generic Builder (online)

groszek33
Posts: 73
Joined: Sun Feb 11, 2018 12:15 pm

Post

slawek wrote: Mon Jul 18, 2022 10:24 pm
groszek33 wrote: Thu Jul 14, 2022 7:41 am Witam,
znalazłem w swoich starych jeszcze zasobach sonoffa RF R2 POWERsonoffR2.jpg.
Wgrałem już wszystkie softy wygenerowane w GUI-GENERIC i problem.
Konfiguruje go podaje dane do połączenia (własny cloud) i sytuacja jest następująca:
- Restart miga i miga i nie loguje się do clouda,
- widzę go na routerze pobiera adres IP,
- przycisk restartu nie działa.
Proszę o pomoc może ktoś rozwiązał ten problem?
dziekuję
Na jakich ustawieniach i czym wgrywasz, czym go zasilasz? Jaki programator? Te sonoffy były troszkę wymagające...
Dzięki Sławku
Po długich walkach dałem radę.
Trochę mojej niewiedzy.
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie:)))
Kto pyta nie błądzi:))
greg_66
Posts: 87
Joined: Sun Mar 08, 2020 12:47 pm

Post

greg_66 wrote: Thu Jul 14, 2022 7:15 am Witam.
Wygenerowałem sobie soft na wemos d1 mini+bme280+przekażnik (sterowany masą).
Niestety przekaźnik jest cały czas włączony i nic nie mogę zrobić.
Dodam tylko, że przekaźnik sterowany plusem działa poprawnie.
Witam ponownie, czy ktoś mógłby powiedzieć dlaczego na GG nie działa przekaźnik sterowany stanem niskim ?
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

Czy da radę w supli zrobić licznik PZEM V3 tak jak w Tasmota - 3 fazy na tym samym TX i RX jak na rysunku?
W obecnej wersji nie da się wybrać jednego TX i RX dla wszystkich faz, a wystarczy wstawić diody odcinające aby to działało, reszta to kwestia softu...
PZEM3f.png
Schemat z tematu: https://forum.cpha.pt/t/como-construir- ... anais/7578
I pytanie dodatkowe - ile trzeba wolnej pamięci, aby moduł ESP 8266 działał pewnie z suplą?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

greg_66 wrote: Thu Jul 21, 2022 7:13 am
greg_66 wrote: Thu Jul 14, 2022 7:15 am Witam.
Wygenerowałem sobie soft na wemos d1 mini+bme280+przekażnik (sterowany masą).
Niestety przekaźnik jest cały czas włączony i nic nie mogę zrobić.
Dodam tylko, że przekaźnik sterowany plusem działa poprawnie.
Witam ponownie, czy ktoś mógłby powiedzieć dlaczego na GG nie działa przekaźnik sterowany stanem niskim ?
Na jakim GPIO masz ten przekaźnik?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

slawek wrote: Fri Jul 22, 2022 10:59 pm Czy da radę w supli zrobić licznik PZEM V3 tak jak w Tasmota - 3 fazy na tym samym TX i RX jak na rysunku?
W obecnej wersji nie da się wybrać jednego TX i RX dla wszystkich faz, a wystarczy wstawić diody odcinające aby to działało, reszta to kwestia softu...
PZEM3f.png Schemat z tematu: https://forum.cpha.pt/t/como-construir- ... anais/7578
I pytanie dodatkowe - ile trzeba wolnej pamięci, aby moduł ESP 8266 działał pewnie z suplą?
Elmaya jakiś czas temu dorzucił taki wariant implementacji pzem.
Także da radę to zrobić w Supli, tylko nie wiem czemu pytasz o to w wątku dotyczącym buildera GG na www.
Jedyna rzecz, to takie pzemy trzeba najpierw przygotować. Trzeba osobnym softem podłączać pojedynczo i skonfigurować im adresy. Dopiero po takim zabiegu można je podłączyć na wspólnym tx i rx
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
greg_66
Posts: 87
Joined: Sun Mar 08, 2020 12:47 pm

Post

slawek wrote: Fri Jul 22, 2022 11:03 pm
greg_66 wrote: Thu Jul 21, 2022 7:13 am
greg_66 wrote: Thu Jul 14, 2022 7:15 am Witam.
Wygenerowałem sobie soft na wemos d1 mini+bme280+przekażnik (sterowany masą).
Niestety przekaźnik jest cały czas włączony i nic nie mogę zrobić.
Dodam tylko, że przekaźnik sterowany plusem działa poprawnie.
Witam ponownie, czy ktoś mógłby powiedzieć dlaczego na GG nie działa przekaźnik sterowany stanem niskim ?
Na jakim GPIO masz ten przekaźnik?
Próbowałem na wszystkich możliwych...myślałem że może w GG jest coś nie tak.
User avatar
Daro1003
Posts: 114
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Post

Witam
Generuję sobie plik tylko dla stacji pogody więc z obsługą I2C i czujnikami BME280 i BH1750
I ustawiam jak poniżej a w chmurze mam temperaturę zamiast LUX ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Daro1003 wrote: Wed Jul 27, 2022 10:51 pm Witam
Generuję sobie plik tylko dla stacji pogody więc z obsługą I2C i czujnikami BME280 i BH1750
I ustawiam jak poniżej a w chmurze mam temperaturę zamiast LUX ?
Supla cloud obsluguje wyłącznie temperaturę i wilgotność więc inne parametry są obsługiwane przez te kanały jako "proteza". Musisz ręcznie zmienić ikonkę i opis. Jednostka ci pozostanie "stopnie"
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Daro1003
Posts: 114
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Post

Dzięki za wyjaśnienie.
A skąd można brać - gdzie szukać ikon do supla ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Obecnie znajdziesz trochę ikon tutaj: viewtopic.php?t=3259
Powstaje jednak serwis gdzie będzie można się dzielić ikonami, a wszystkie udostępnione będą prezentowane w postaci katalogu.

Return to “GUI Generic”