GUI Generic aktualizacja OTA

bukox

Znalazłem przyczynę ale trochę mi to zajęło więc się podzielę :D Otóż powodem braku łączenia się urządzeń z wgranym GG 6.0.4 było ustawienie na routerze dla wifi 2,4 GHz trybu pracy "n only". Po zmianie na "g/n mixed" albo "b/g/n mixed" urządzenia od razu się połączyły. Co ciekawe te same urządzenia z wgranym GG 5.x łączyły się bez problemu w trybie "n only" więc ewidentnie jest tutaj jakaś zmiana, o której nie wiedziałem.
Zamel MEW-01 (1x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (2x) + Shelly1 (9x) + Sonoff Basic (7x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + Sonoff Mini (1x) + Sonoff SV (2x) + GoSund SP111 (8x) + ESP32 Relay X4 (2)
daw34

Miałem tak samo przy instalacji na nowo GG 6.1.2
marcinlobko

No to narobiłem.
Ponieważ aktualizacja jest dwuetapowa to po otrzymanym potwierdzeniu, że aktualizacja jest ok po pierwszym etapie poczekałem sobie, a ponieważ nie mogłem się doczekać ponownego zgłoszenia to odłączyłem sonoff mini od prądu.
Po ponownym podłączeniu jak pewnej się zorientowaliście nic się nie zgłasza.
Czy coś teraz można zrobić aby odratować to maleństwo?
1 x Sonoff Mini
1 x Shelly Plus 1PM
8 x Shelly 1 z Shelly button
1 x ESP8206 01
Yepestis

marcinlobko wrote: Tue Jul 25, 2023 3:05 pm No to narobiłem.
Ponieważ aktualizacja jest dwuetapowa to po otrzymanym potwierdzeniu, że aktualizacja jest ok po pierwszym etapie poczekałem sobie, a ponieważ nie mogłem się doczekać ponownego zgłoszenia to odłączyłem sonoff mini od prądu.
Jak pierwszy etap się zakończył i updater się wgrał to powinieneś mieć możliwość połączenia się po adresie IP który Sonoff miał przydzielony przed aktualizacją. Ewentualnie sonoff może emitować sieć wifi do której możesz się podłączyć i wejść na adres 192.168.4.1
marcinlobko

Dziękuję zadziałało.
Funkcjonalność jak dla mnie ;)
Yepestis wrote: Tue Jul 25, 2023 3:12 pm
marcinlobko wrote: Tue Jul 25, 2023 3:05 pm No to narobiłem.
Jak pierwszy etap się zakończył i updater się wgrał to powinieneś mieć możliwość połączenia się po adresie IP który Sonoff miał przydzielony przed aktualizacją. Ewentualnie sonoff może emitować sieć wifi do której możesz się podłączyć i wejść na adres 192.168.4.1
1 x Sonoff Mini
1 x Shelly Plus 1PM
1 x ESP8206 01
mickarp

Ja zauważyłem, że modułów na esp8285 nie da się aktualizować dwuetapowo. Jak wgrywam pierwszy etap to urządzenie przestaje reagować, nie rozsyła ssid i nie łączy się do routera. Firmware trzeba wgrać ręcznie podłączając się kabelkiem.
wojtas567

Aktualizują się, wczoraj zaktualizowałem i jeden nie poszedł automatycznie ale wystarczy poczekać faktycznie to trwa do kilku min, on pojawia się w sieci na tym samym IP do drugiego etapu aktualizacji tylko że już ręcznie.
Pozdrawiam
Wojtek
marcinlobko

Potwierdzam.
Pojawia się z tym samym adresem ip, który mial wczesniej z opcją wyboru pliki do aktualizacji.
Przećwiczyłem to już na 2 sonoff mini r2.
1 x Sonoff Mini
1 x Shelly Plus 1PM
1 x ESP8206 01
Bendzi

Dzisiaj postanowiłem spróbować wykonać aktualizacje OTA w Sonoff Basic R2 jednak coś nie poszło. Wgrałem GG OTA co zostało potwierdzone komunikatem w przeglądarce. Czekałem ponad minutę ale wyświetlało mi się: "Ta witryna jest nieosiągalna". Włączyłem i wyłączyłem zasilanie Sonoffa. Dioda LED nie świeci a WiFi nie jest rozgłaszane (sprawdzam na laptopie oraz komórce) restarty nie pomagają.
Jest szansa coś z tym zrobić poza flash'owaniem kablem?
Lector

A nie jest moduł podpięty pod wcześniej podane WiFi?

Jak nie , to pozostaje wgranie firmware przez programator.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos

Return to “GUI Generic”