GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3

RomanG
Posts: 300
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Maniek913 wrote: Sat Mar 16, 2024 7:04 pm Windows krzyczy że zawiera wirusa, Roman - nie miałeś problemu z pobraniem?
Może lepiej, gdybyś mógł potwierdzić (zdecydowanie lepiej by było, gdybyś mógł zanegować :) ) moje obseracje z tego softu;
viewtopic.php?p=176624#p176624
Może gdzieś robię błąd.
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

RomanG wrote: Sat Mar 16, 2024 8:09 pm
Maniek913 wrote: Sat Mar 16, 2024 7:04 pm Windows krzyczy że zawiera wirusa, Roman - nie miałeś problemu z pobraniem?
Może lepiej, gdybyś mógł potwierdzić (zdecydowanie lepiej by było, gdybyś mógł zanegować :) ) moje obseracje z tego softu;
viewtopic.php?p=176624#p176624
Może gdzieś robię błąd.
Nie ma potrzeby ;) jak nie działa to się samo nie naprawi.
https://gui-generic-builder.supla.io/
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Odnośnie tych resetów co 6 sekund, to mam takie pomysły:
1. Sprawdzić napięcie na modułach od strony TTL, ale na samych gniazdach modułów. Może jest za niskie, a może są jakieś zakłócenia?
2. Odłączyć dwa PZEMy, zostawić tylko 1 i sprawdzić, czy dalej się resetuje
2a. Jeśli tak, zmienić PZEM na drugi i sprawdzić. Može któryś PZEM powoduje zakłócenia zasilania i w konsekwencji reset.
3. Wyczyścić moduł i wgrać bin jeszcze raz i sprawdzić ponownie.
Dzisiaj uruchamiałem inny soft na nowym ESP32 WROOM 32U i dopiero po chyba trzecim wgraniu bin ruszyło.
4. Zrobić soft tylko z obsługą PZEM, bez innych bajerów.
Może zwolni się trochę pamięci i zacznie działać.
5. Porównać ilość wolnej pamięci przy sofcie 604 i nowym z serii 7.
6. Jak jest taka możliwość, to użyć innego modułu.

To tylko takie pomysły, co bym robił w tej sytuacji.
Może pomogą coś popchnąć do przodu...
mystichussar
Posts: 10
Joined: Tue Nov 07, 2023 6:10 pm

Post

Cześć wszystkim po dłuższej przerwie!

Mały raport po mojej nieobecności:
1. Zamówiłem nowy moduł Wemos D1 mini, ponieważ miałem poważne przypuszczenia, że z poprzednim coś nie tak. Za każdym razem wykonywałem czyszczenie układu, a mimo to czasem działy się dziwne rzeczy;
2. Wygenerowałem nowy soft przez Gui Builder;
3. Podłączyłem cały układ po "staremu" (4 kable), tj.
RX1 (PZEM) > RX (ESP), TX1 (PZEM) > D6 (ESP)
RX2 > D1, TX2 > D6
RX3 > D2, TX3 > D6
4. Niestety, na czterech kablach z najnowszym oprogramowaniem nie chce działać;
5. Podłączyłem na nowo układ na oddzielnych pinach:
RX1 (PZEM) > RX (ESP), TX1 (PZEM) > D6 (ESP)
RX2 > D1, TX2 > D7
RX3 > D2, TX3 > D5
6. Nowe ustawienie działa jak należy. Testowałem około 2 minut. Bez restartu od razu widzi wszystkie fazy. Jak rozumiem, to powinno być prawidłowe działanie.
RomanG wrote: Wed Mar 13, 2024 3:41 pm Ustawię tak;
PZEM1 TX-13, RX-12
PZEM2 TX-14, RX-05
PZEM3 TX-04, RX-01
Czyli w ESP będzie odwrotnie.
RomanG: Co to za "wysokie" numery pinów? I co to znaczy, że w ESP będzie "odwrotnie"?

Sprawdziłem dodatkowo jakie jest napięcie na pinach PZEM'ów. Jest 4,92V na każdym z nich. Zasilanie ESP+PZEM'ów mam z PSU komputerowego. Nie wiem czy może być to powód do występowania zakłóceń, bo jak czytam na https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30
Make sure the PZEM device is connected to the 230V AC power! The 5V pin only powers the optocouplers, not the actual chip.
Make sure the 5V and GND are BOTH connected! They are essential for the optocouplers!
Mózg PZEM jest zasilany z 230V. 5V+GND włącza nam jedynie optocuplery.
mystichussar
Posts: 10
Joined: Tue Nov 07, 2023 6:10 pm

Post

Ależ tu cisza nastała...

No cóż, pochwalę się co po długim czasie wyrzeźbiłem :)

Image

Kombinowałem długo żeby mieć jak najmniej kabelków wewnątrz, niestety nie udawało mi się. Chciałem uniknąć sytuacji, w której kiedyś zaktualizowałbym układ, a ten nie chciałby działać na 4 kablach.

Pomysł i obudowę skopiowałem stąd: https://forum.cpha.pt/t/como-construir- ... anais/7578

Jutro dalsze testy i montaż w rozdzielni.
RomanG
Posts: 300
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Ja straciłem na razie natchnienie, żeby grzebać z licznikiem, ale chętnie poczytam o postępach w układzie ze zmianą adresów pzem-ów.
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Informacyjnie:
Uruchomiłem kolejny licznik PZEM v3, na nowych modułach (z 3-ma transoptorami).
Jak zwykle połączyłem na 4 pinach (od strony Wemos D1 mini):

Wemos..|...PZEM
-------------------------------------
Rx --- D1 | Tx(F1F2F3)
Tx1 - D5 | Rx(F1)
Tx2 - D6 | Rx(F2)
Tx3 - D7 | Rx(F3)
dodatkowo w obudowie licznika jest czujnik DS18b20 na pinie D2.
I teraz:
- FRMW 604 - działa od strzału.
- Wygenerowałem FRMW z Buildera 71424 i wgrałem - nie działa, albo działa tylko 3 faza itp.
Czyściłem Wemosa, wgrywałem od nowa itd. Ciągle nie działa na tym nowym FRMW w trybie 4pin.
Kilka razy wgrywałem na przemian v604 - działa ok.
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

iM@rek wrote: Fri Apr 05, 2024 11:53 am Informacyjnie:
Uruchomiłem kolejny licznik PZEM v3, na nowych modułach (z 3-ma transoptorami).
Jak zwykle połączyłem na 4 pinach (od strony Wemos D1 mini):

Wemos..|...PZEM
-------------------------------------
Rx --- D1 | Tx(F1F2F3)
Tx1 - D5 | Rx(F1)
Tx2 - D6 | Rx(F2)
Tx3 - D7 | Rx(F3)
dodatkowo w obudowie licznika jest czujnik DS18b20 na pinie D2.
I teraz:
- FRMW 604 - działa od strzału.
- Wygenerowałem FRMW z Buildera 71424 i wgrałem - nie działa, albo działa tylko 3 faza itp.
Czyściłem Wemosa, wgrywałem od nowa itd. Ciągle nie działa na tym nowym FRMW w trybie 4pin.
Kilka razy wgrywałem na przemian v604 - działa ok.
Myślałem że już się z tym pogodziłeś. Ktoś by musiał sam skompilować soft i odszukać problem ;) nie mam tego sprzętu więc ja odpadam.
https://gui-generic-builder.supla.io/
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

krycha88 wrote: Fri Apr 05, 2024 12:34 pm
iM@rek wrote: Fri Apr 05, 2024 11:53 am Informacyjnie:
Uruchomiłem kolejny licznik PZEM v3, na nowych modułach (z 3-ma transoptorami).
...
Myślałem że już się z tym pogodziłeś. Ktoś by musiał sam skompilować soft i odszukać problem ;) nie mam tego sprzętu więc ja odpadam.
Rozumiem.
Tak, pogodziłem się. Dla mnie nie ma już to znaczenia.
Mam kopię z wersji 6.0.4, którą kiedyś wygenerowałem z buildera i jej używam.
Po lekturze niedawnych postów z tego wątku, myślałem, że sytuacja została już opanowana w nowym sofcie serii 7.x.

A'propos: może masz kopię GG604? Albo jakiejś około tego? Takiej z Twojego GitHuba?
Bo mam tylko binarkę z GGBuildera w tej wersji.

Return to “GUI Generic”