GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3

tomzi

Podbijam
krycha88 wrote: Wed Jul 31, 2024 9:20 am
- wiadomo coś w temacie? uda się coś z tym zrobić?
krycha88

tomzi wrote: Sat Aug 03, 2024 6:11 pm Podbijam
krycha88 wrote: Wed Jul 31, 2024 9:20 am
- wiadomo coś w temacie? uda się coś z tym zrobić?
zobacz wersję 7.18.06 oraz napisz mi na jakim esp przeprowadzasz testy
https://gui-generic-builder.supla.io/
tomzi

krycha88 wrote: Thu Aug 08, 2024 7:23 am zobacz wersję 7.18.06 oraz napisz mi na jakim esp przeprowadzasz testy
Wygląda na to że działa poprawnie ;)
Używam ESP8266 4M Flash

Pytanie mam tylko o wyświetlane wartości na OLEDzie przy liczniku 3F.
Wygląda na to ze pokazuje napięcie z 1-wszej fazy a prąd i moc aktualną sumaryczną ze wszystkich?

Dało by się zrobić tak żeby wyświetlać napięcia ze wszystkich 3 faz (na jednym ekranie)? Tak samo prąd i moc?
ew zużycie energii w kWh ale już dla całości? - OLED 1,3"
krycha88

tomzi wrote: Thu Aug 08, 2024 8:30 am Wygląda na to że działa poprawnie ;)
Używam ESP8266 4M Flash

Pytanie mam tylko o wyświetlane wartości na OLEDzie przy liczniku 3F.
Wygląda na to ze pokazuje napięcie z 1-wszej fazy a prąd i moc aktualną sumaryczną ze wszystkich?

Dało by się zrobić tak żeby wyświetlać napięcia ze wszystkich 3 faz (na jednym ekranie)? Tak samo prąd i moc?
ew zużycie energii w kWh ale już dla całości? - OLED 1,3"
Jak możesz zaktualizuj do wersji 7.18.07 dodałem tam poprawki zabezpieczające odczyt. Co do OLEDa to dla licznika 3F jest wyliczana średnia z 3 faz. Jak znajdę chwilę to może coś podziałam z tym oledem.
tomzi

krycha88 wrote: Thu Aug 08, 2024 9:46 am Jak możesz zaktualizuj do wersji 7.18.07 dodałem tam poprawki zabezpieczające odczyt. Co do OLEDa to dla licznika 3F jest wyliczana średnia z 3 faz. Jak znajdę chwilę to może coś podziałam z tym oledem.
Zaktualizowałem, wygląda na to że działa poprawnie. Napięcie i prąd (moc) poprawna dla każdej z faz.

Kurcze, średnia z 3 faz to trochę kiepsko dla mojego zastosowania. Potrzebuje monitorować 3 urządzenia na 3 fazach i "na oko" (na oledzie) na szybko widzieć co się z tym dzieje...

Będę wdzięczny za zmiany w OLED dla 3F jak znajdziesz chwilę ;)
krycha88

tomzi wrote: Fri Aug 09, 2024 6:34 pm
krycha88 wrote: Thu Aug 08, 2024 9:46 am Jak możesz zaktualizuj do wersji 7.18.07 dodałem tam poprawki zabezpieczające odczyt. Co do OLEDa to dla licznika 3F jest wyliczana średnia z 3 faz. Jak znajdę chwilę to może coś podziałam z tym oledem.
Zaktualizowałem, wygląda na to że działa poprawnie. Napięcie i prąd (moc) poprawna dla każdej z faz.

Kurcze, średnia z 3 faz to trochę kiepsko dla mojego zastosowania. Potrzebuje monitorować 3 urządzenia na 3 fazach i "na oko" (na oledzie) na szybko widzieć co się z tym dzieje...

Będę wdzięczny za zmiany w OLED dla 3F jak znajdziesz chwilę ;)
Wrzuciłem poprawkę do OLEDa aby wartości wyświetlały się oddzielnie, ale nie testowałem czy działa więc jak coś to wrzuć screena jak to wygląda :D
tomzi

krycha88 wrote: Fri Aug 23, 2024 10:25 am
Wrzuciłem poprawkę do OLEDa aby wartości wyświetlały się oddzielnie, ale nie testowałem czy działa więc jak coś to wrzuć screena jak to wygląda :D
Jest prawie dobrze, ale napisy się nakładają;)
Dodatkowo, jak ustawie w konfigu nazwy ekranów to też się powtarzają;) nazwy ekranów nie są mi potrzebne aż tak. Wystarczy same opisy jak zrobiłeś L1: xxx.x i jednostka ;)

A OLED'a mam 1.3" jeżeli ma to znaczenie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

tomzi wrote: Fri Aug 23, 2024 6:56 pm Jest prawie dobrze, ale napisy się nakładają;)
Dodatkowo, jak ustawie w konfigu nazwy ekranów to też się powtarzają;) nazwy ekranów nie są mi potrzebne aż tak. Wystarczy same opisy jak zrobiłeś L1: xxx.x i jednostka ;)

A OLED'a mam 1.3" jeżeli ma to znaczenie
Zobacz teraz, ale obawiam się, że będzie mi to ciężko bez oleda zrobić. Może poszukam jakiegoś...
tomzi

krycha88 wrote: Sun Aug 25, 2024 5:05 am Zobacz teraz, ale obawiam się, że będzie mi to ciężko bez oleda zrobić. Może poszukam jakiegoś...
Jest prawie idealnie, o to mi właśnie chodziło.

Jedynie co to nie ma jednostek (ale można to załatwić za pomocą opisu ekranu) prąd pokazuje 0 0 0 dla każdej z faz a moc aktualna dla L2 i L3 jest ta sama (przekładnik podpięty na L4) nie wiem jak z napięciami bo dla testów miałem podłączone PZEMy do tej samej fazy

A i jeszcze jak przewija do poboru mocy, to czasami się zacina ekran tak jak by w połowie przewijania ale po chwili się odświeża i jest ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

tomzi wrote: Sun Aug 25, 2024 6:44 pm Jest prawie idealnie, o to mi właśnie chodziło.

Jedynie co to nie ma jednostek (ale można to załatwić za pomocą opisu ekranu) prąd pokazuje 0 0 0 dla każdej z faz a moc aktualna dla L2 i L3 jest ta sama (przekładnik podpięty na L4) nie wiem jak z napięciami bo dla testów miałem podłączone PZEMy do tej samej fazy

A i jeszcze jak przewija do poboru mocy, to czasami się zacina ekran tak jak by w połowie przewijania ale po chwili się odświeża i jest ok.
Faktycznie kolejność pomieszałem - poprawiłem. Co to poprawności odczytu to porównuj z wartościami wyświetlanymi na stronie głównej.

Return to “GUI Generic”