- wiadomo coś w temacie? uda się coś z tym zrobić?
GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3
-
Podbijam
-
-
Wygląda na to że działa poprawniekrycha88 wrote: Thu Aug 08, 2024 7:23 am zobacz wersję 7.18.06 oraz napisz mi na jakim esp przeprowadzasz testy
Używam ESP8266 4M Flash
Pytanie mam tylko o wyświetlane wartości na OLEDzie przy liczniku 3F.
Wygląda na to ze pokazuje napięcie z 1-wszej fazy a prąd i moc aktualną sumaryczną ze wszystkich?
Dało by się zrobić tak żeby wyświetlać napięcia ze wszystkich 3 faz (na jednym ekranie)? Tak samo prąd i moc?
ew zużycie energii w kWh ale już dla całości? - OLED 1,3"
-
Jak możesz zaktualizuj do wersji 7.18.07 dodałem tam poprawki zabezpieczające odczyt. Co do OLEDa to dla licznika 3F jest wyliczana średnia z 3 faz. Jak znajdę chwilę to może coś podziałam z tym oledem.tomzi wrote: Thu Aug 08, 2024 8:30 am Wygląda na to że działa poprawnie
Używam ESP8266 4M Flash
Pytanie mam tylko o wyświetlane wartości na OLEDzie przy liczniku 3F.
Wygląda na to ze pokazuje napięcie z 1-wszej fazy a prąd i moc aktualną sumaryczną ze wszystkich?
Dało by się zrobić tak żeby wyświetlać napięcia ze wszystkich 3 faz (na jednym ekranie)? Tak samo prąd i moc?
ew zużycie energii w kWh ale już dla całości? - OLED 1,3"
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Zaktualizowałem, wygląda na to że działa poprawnie. Napięcie i prąd (moc) poprawna dla każdej z faz.krycha88 wrote: Thu Aug 08, 2024 9:46 am Jak możesz zaktualizuj do wersji 7.18.07 dodałem tam poprawki zabezpieczające odczyt. Co do OLEDa to dla licznika 3F jest wyliczana średnia z 3 faz. Jak znajdę chwilę to może coś podziałam z tym oledem.
Kurcze, średnia z 3 faz to trochę kiepsko dla mojego zastosowania. Potrzebuje monitorować 3 urządzenia na 3 fazach i "na oko" (na oledzie) na szybko widzieć co się z tym dzieje...
Będę wdzięczny za zmiany w OLED dla 3F jak znajdziesz chwilę
-
Wrzuciłem poprawkę do OLEDa aby wartości wyświetlały się oddzielnie, ale nie testowałem czy działa więc jak coś to wrzuć screena jak to wyglądatomzi wrote: Fri Aug 09, 2024 6:34 pmZaktualizowałem, wygląda na to że działa poprawnie. Napięcie i prąd (moc) poprawna dla każdej z faz.krycha88 wrote: Thu Aug 08, 2024 9:46 am Jak możesz zaktualizuj do wersji 7.18.07 dodałem tam poprawki zabezpieczające odczyt. Co do OLEDa to dla licznika 3F jest wyliczana średnia z 3 faz. Jak znajdę chwilę to może coś podziałam z tym oledem.
Kurcze, średnia z 3 faz to trochę kiepsko dla mojego zastosowania. Potrzebuje monitorować 3 urządzenia na 3 fazach i "na oko" (na oledzie) na szybko widzieć co się z tym dzieje...
Będę wdzięczny za zmiany w OLED dla 3F jak znajdziesz chwilę
-
Jest prawie dobrze, ale napisy się nakładają;)krycha88 wrote: Fri Aug 23, 2024 10:25 am
Wrzuciłem poprawkę do OLEDa aby wartości wyświetlały się oddzielnie, ale nie testowałem czy działa więc jak coś to wrzuć screena jak to wygląda
Dodatkowo, jak ustawie w konfigu nazwy ekranów to też się powtarzają;) nazwy ekranów nie są mi potrzebne aż tak. Wystarczy same opisy jak zrobiłeś L1: xxx.x i jednostka
A OLED'a mam 1.3" jeżeli ma to znaczenie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zobacz teraz, ale obawiam się, że będzie mi to ciężko bez oleda zrobić. Może poszukam jakiegoś...tomzi wrote: Fri Aug 23, 2024 6:56 pm Jest prawie dobrze, ale napisy się nakładają;)
Dodatkowo, jak ustawie w konfigu nazwy ekranów to też się powtarzają;) nazwy ekranów nie są mi potrzebne aż tak. Wystarczy same opisy jak zrobiłeś L1: xxx.x i jednostka
A OLED'a mam 1.3" jeżeli ma to znaczenie
-
Jest prawie idealnie, o to mi właśnie chodziło.krycha88 wrote: Sun Aug 25, 2024 5:05 am Zobacz teraz, ale obawiam się, że będzie mi to ciężko bez oleda zrobić. Może poszukam jakiegoś...
Jedynie co to nie ma jednostek (ale można to załatwić za pomocą opisu ekranu) prąd pokazuje 0 0 0 dla każdej z faz a moc aktualna dla L2 i L3 jest ta sama (przekładnik podpięty na L4) nie wiem jak z napięciami bo dla testów miałem podłączone PZEMy do tej samej fazy
A i jeszcze jak przewija do poboru mocy, to czasami się zacina ekran tak jak by w połowie przewijania ale po chwili się odświeża i jest ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Faktycznie kolejność pomieszałem - poprawiłem. Co to poprawności odczytu to porównuj z wartościami wyświetlanymi na stronie głównej.tomzi wrote: Sun Aug 25, 2024 6:44 pm Jest prawie idealnie, o to mi właśnie chodziło.
Jedynie co to nie ma jednostek (ale można to załatwić za pomocą opisu ekranu) prąd pokazuje 0 0 0 dla każdej z faz a moc aktualna dla L2 i L3 jest ta sama (przekładnik podpięty na L4) nie wiem jak z napięciami bo dla testów miałem podłączone PZEMy do tej samej fazy
A i jeszcze jak przewija do poboru mocy, to czasami się zacina ekran tak jak by w połowie przewijania ale po chwili się odświeża i jest ok.