- wiadomo coś w temacie? uda się coś z tym zrobić?
GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3
-
-
Wygląda na to że działa poprawnie
Używam ESP8266 4M Flash
Pytanie mam tylko o wyświetlane wartości na OLEDzie przy liczniku 3F.
Wygląda na to ze pokazuje napięcie z 1-wszej fazy a prąd i moc aktualną sumaryczną ze wszystkich?
Dało by się zrobić tak żeby wyświetlać napięcia ze wszystkich 3 faz (na jednym ekranie)? Tak samo prąd i moc?
ew zużycie energii w kWh ale już dla całości? - OLED 1,3"
-
Jak możesz zaktualizuj do wersji 7.18.07 dodałem tam poprawki zabezpieczające odczyt. Co do OLEDa to dla licznika 3F jest wyliczana średnia z 3 faz. Jak znajdę chwilę to może coś podziałam z tym oledem.tomzi wrote: ↑Thu Aug 08, 2024 8:30 am Wygląda na to że działa poprawnie
Używam ESP8266 4M Flash
Pytanie mam tylko o wyświetlane wartości na OLEDzie przy liczniku 3F.
Wygląda na to ze pokazuje napięcie z 1-wszej fazy a prąd i moc aktualną sumaryczną ze wszystkich?
Dało by się zrobić tak żeby wyświetlać napięcia ze wszystkich 3 faz (na jednym ekranie)? Tak samo prąd i moc?
ew zużycie energii w kWh ale już dla całości? - OLED 1,3"
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Zaktualizowałem, wygląda na to że działa poprawnie. Napięcie i prąd (moc) poprawna dla każdej z faz.
Kurcze, średnia z 3 faz to trochę kiepsko dla mojego zastosowania. Potrzebuje monitorować 3 urządzenia na 3 fazach i "na oko" (na oledzie) na szybko widzieć co się z tym dzieje...
Będę wdzięczny za zmiany w OLED dla 3F jak znajdziesz chwilę
-
Wrzuciłem poprawkę do OLEDa aby wartości wyświetlały się oddzielnie, ale nie testowałem czy działa więc jak coś to wrzuć screena jak to wyglądatomzi wrote: ↑Fri Aug 09, 2024 6:34 pmZaktualizowałem, wygląda na to że działa poprawnie. Napięcie i prąd (moc) poprawna dla każdej z faz.
Kurcze, średnia z 3 faz to trochę kiepsko dla mojego zastosowania. Potrzebuje monitorować 3 urządzenia na 3 fazach i "na oko" (na oledzie) na szybko widzieć co się z tym dzieje...
Będę wdzięczny za zmiany w OLED dla 3F jak znajdziesz chwilę
-
Jest prawie dobrze, ale napisy się nakładają;)
Dodatkowo, jak ustawie w konfigu nazwy ekranów to też się powtarzają;) nazwy ekranów nie są mi potrzebne aż tak. Wystarczy same opisy jak zrobiłeś L1: xxx.x i jednostka
A OLED'a mam 1.3" jeżeli ma to znaczenie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zobacz teraz, ale obawiam się, że będzie mi to ciężko bez oleda zrobić. Może poszukam jakiegoś...
-
Jest prawie idealnie, o to mi właśnie chodziło.
Jedynie co to nie ma jednostek (ale można to załatwić za pomocą opisu ekranu) prąd pokazuje 0 0 0 dla każdej z faz a moc aktualna dla L2 i L3 jest ta sama (przekładnik podpięty na L4) nie wiem jak z napięciami bo dla testów miałem podłączone PZEMy do tej samej fazy
A i jeszcze jak przewija do poboru mocy, to czasami się zacina ekran tak jak by w połowie przewijania ale po chwili się odświeża i jest ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Faktycznie kolejność pomieszałem - poprawiłem. Co to poprawności odczytu to porównuj z wartościami wyświetlanymi na stronie głównej.tomzi wrote: ↑Sun Aug 25, 2024 6:44 pm Jest prawie idealnie, o to mi właśnie chodziło.
Jedynie co to nie ma jednostek (ale można to załatwić za pomocą opisu ekranu) prąd pokazuje 0 0 0 dla każdej z faz a moc aktualna dla L2 i L3 jest ta sama (przekładnik podpięty na L4) nie wiem jak z napięciami bo dla testów miałem podłączone PZEMy do tej samej fazy
A i jeszcze jak przewija do poboru mocy, to czasami się zacina ekran tak jak by w połowie przewijania ale po chwili się odświeża i jest ok.