GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3

Pietras81

lukasz06 wrote: Thu Sep 05, 2024 2:27 pm Może mi ktoś wyjaśnić to adresowanie?
Jak to macie poustawiane, dobrze rozumiem, że jeśli wybiorę licznik 3f to do komunikacji potrzebuje tylko 2 przewody RX i Tx?
Tak potrzebujesz 2 przewodow. Nie robiłem tego nigdy na supli ale w tasmocie tez nadaje się najpierw adresy a potem na 2 pinach wszystko smiga.
https://pietras-81.aqi.eco/
lukasz06

Czyli wybierając np RX Pzema podłączam do Tx Wemosa i Tx Pzema do np RX Wemosa, później łącze wszystkie RX i Tx od Pzema?
robertklepacki94

Nie muszą to być piny w wemosie RX i TX, możesz wybrać inne(ale takie które nie będą powodować problemów ze startem wemosa).
Ja kiedyś robiłem to według tego poradnika.
https://forum.cpha.pt/t/como-construir- ... anais/7578
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RomanG

Witam!
Wprawdzie temat dotyczy PZEM-ów, ale wcześniej opisana była zmiana ogólna dotycząca wyświetlania na oled-ach.
Mam ESP8266 z wyświetlaczem (0,96"), na którym wyświetlam temp. z dwóch DS-ów i wskazania MEW-01 - wszystko za pomocą linków bezpośrednich. Wcześniej miałem "Firmware: GG v7.18.07" (gdzie moc była wyświetlana jako suma trzech faz) i zaktualizowałem do v7.18.21 (wyświetlane poszczególne fazy). Na tym nowym sofcie wskazania rozjechały się. Dotyczy to wyświetlania mocy z mewki, gdzie moc dotyczy tysięcy watów [kW] i dodatkowo doszły "minusy z eksportu fotowoltaiki.
Czy mam jakieś sugestie? Trudno coś proponować, bo widzę, że ilu użytkowników, tyle wersji.
Subiektywnie wolałbym wyświetlanie w [kW], zamiast [W], ale.... no właśnie - trzeba coś wybrać. :(
Docelowo założę większy OLED, ale to chyba nie załatwi sprawy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

RomanG wrote: Fri Sep 06, 2024 10:18 am Witam!
Wprawdzie temat dotyczy PZEM-ów, ale wcześniej opisana była zmiana ogólna dotycząca wyświetlania na oled-ach.
Mam ESP8266 z wyświetlaczem (0,96"), na którym wyświetlam temp. z dwóch DS-ów i wskazania MEW-01 - wszystko za pomocą linków bezpośrednich. Wcześniej miałem "Firmware: GG v7.18.07" (gdzie moc była wyświetlana jako suma trzech faz) i zaktualizowałem do v7.18.21 (wyświetlane poszczególne fazy). Na tym nowym sofcie wskazania rozjechały się. Dotyczy to wyświetlania mocy z mewki, gdzie moc dotyczy tysięcy watów [kW] i dodatkowo doszły "minusy z eksportu fotowoltaiki.
Czy mam jakieś sugestie? Trudno coś proponować, bo widzę, że ilu użytkowników, tyle wersji.
Subiektywnie wolałbym wyświetlanie w [kW], zamiast [W], ale.... no właśnie - trzeba coś wybrać. :(
Jestem prawie pewny, że w odczytach nic nie zmieniałem. Jedynie zamiast sumy wyświetlam wartości oddzielnie. Więc nie wiem skąd ten rozjazd. Co do wyświetlacza 0,96 mógłbym wyświetlać wartości po staremu.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Pietras81

RomanG wrote: Fri Sep 06, 2024 10:18 am Witam!
Ja kilka dni temu też zrobiłem aktualizację na oleda 1.3 i wydaje mi się że wszystko się mieści. Będę w domu porównam to co się wyświetla z tym co jest w aplikacji. Co do KW to tak jak napisałeś ilu użytkowników tyle opinii.
RomanG

krycha88 wrote: Fri Sep 06, 2024 10:53 am Jestem prawie pewny....
Na razie wróciłem do poprzedniej wersji softu, bo bardziej zależy mi na sumarycznym wyświetlaniu mocy (PV). Co do napięcia, to myślę, że tu chyba wszyscy wybiorą opcję wyświetlania poszczególnych faz i to może pozostać (subiektywnie). Co do reszty, to niech inni też wyrażą swoją opinię. Więc poczekajmy, czy ktoś też zabierze głos :) .
Lomax1983

Mam 3x PZEM-004T + wemos d1 mini. Soft pobrałem z GG i dla 3 faz musiałem oddzielnie dla każdej fazy zrobić pin dla RX i TX na wemosie.
Zrzut ekranu 2024-10-02 233036.png
Choć RX dla L2 i L3 jest opcjonalny to jak wszystkie RX podłączyłem pod RX - L1 to licznik mierzy tylko jedną fazę. RX musi być rozbity czy jest jakaś możliwość aby działało prawidłowo i było podłączone pod jednego RXa?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81

Lomax1983 wrote: Wed Oct 02, 2024 9:35 pm Mam 3x PZEM-004T + wemos d1 mini. Soft pobrałem z GG i dla 3 faz musiałem oddzielnie dla każdej fazy zrobić pin dla RX i TX na wemosie.
Zrzut ekranu 2024-10-02 233036.png
Choć RX dla L2 i L3 jest opcjonalny to jak wszystkie RX podłączyłem pod RX - L1 to licznik mierzy tylko jedną fazę. RX musi być rozbity czy jest jakaś możliwość aby działało prawidłowo i było podłączone pod jednego RXa?
Z tego co śledziłem temat to jak zaadresujesz Pzemy to będzie działał na wspólny RX
Lomax1983

Pietras81 wrote: Thu Oct 03, 2024 7:02 am Z tego co śledziłem temat to jak zaadresujesz Pzemy to będzie działał na wspólny RX
A jak się adresuje PZEMy? Można to jakoś zrobić w GG, bo z programowania to jestem cienki Bolek.

Return to “GUI Generic”