GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3
-
Też się zastanawiałem jak to się adresuje, tam mozesz wybrać tylko 2 piny i jak wszystkie razem podłączysz to i tak pokazuje tylko 1 fazę
-
Pisałem wcześniej w tym wątku jak się adresuje.
Ponownie wklejam.
Ponownie wklejam.
Code: Select all
#include <PZEM004Tv30.h>
#include <SoftwareSerial.h>
#define PZEM_RX_PIN D5
#define PZEM_TX_PIN D6
SoftwareSerial pzemSWSerial(PZEM_RX_PIN, PZEM_TX_PIN);
PZEM004Tv30 pzem(pzemSWSerial);
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
uint8_t ustaw_adres = 0x02; // tutaj wpisz adres
void loop() {
pzem.setAddress(ustaw_adres);
Serial.print("Ustawiony adres:");
Serial.println(pzem.getAddress());
Serial.println();
delay(1000);
}
-
Niestety, tak jak pisałem wyżej z programowania jestem cienki. Tak właściwie to nie wiem jak mam użyć ten kod, aby zaadresować PZEMy.Yarek wrote: Thu Oct 03, 2024 8:58 am Pisałem wcześniej w tym wątku jak się adresuje.
Ponownie wklejam.Code: Select all
#include <PZEM004Tv30.h> #include <SoftwareSerial.h> #define PZEM_RX_PIN D5 #define PZEM_TX_PIN D6 SoftwareSerial pzemSWSerial(PZEM_RX_PIN, PZEM_TX_PIN); PZEM004Tv30 pzem(pzemSWSerial); void setup() { Serial.begin(9600); } uint8_t ustaw_adres = 0x02; // tutaj wpisz adres void loop() { pzem.setAddress(ustaw_adres); Serial.print("Ustawiony adres:"); Serial.println(pzem.getAddress()); Serial.println(); delay(1000); }
A wgranie tego softu zrobi robotę??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Trzeba użyć Arduino IDE,
-skonfigurować pod płytke odpowiednią
-pobrać biblioteki (PZEM004Tv30.h)
-wkleić kod
-skompilować
-wgrać trzy razy ( za kazdym razem podpiety inny PZEM i ustawiony inny adres w tym miejscu
potem dopiero GG buldier
-skonfigurować pod płytke odpowiednią
-pobrać biblioteki (PZEM004Tv30.h)
-wkleić kod
-skompilować
-wgrać trzy razy ( za kazdym razem podpiety inny PZEM i ustawiony inny adres w tym miejscu
Code: Select all
..... uint8_t ustaw_adres = 0x02; // tutaj wpisz adres ........
potem dopiero GG buldier
-
Mógłbym dodać możliwość ustawiania adresów z poziomu GUI.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Działa to bardzo prosto. Aby zaadresować PZEM trzeba je podłączać osobno i dla każdego po kolei ustawiać odpowiedni adres.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Dzięki wielkie!!!krycha88 wrote: Fri Oct 04, 2024 4:59 pmadresowanie.png
Działa to bardzo prosto. Aby zaadresować PZEM trzeba je podłączać osobno i dla każdego po kolei ustawiać odpowiedni adres.
-
No muszę też to wypróbować. Rozumiem że moduł musi być cały czas włączony podczas zapisywania kolejnych adresów, ,czy. nie jest to konieczne?
-
Adresy ustawiasz tylko dla jednego urządzenia nie możesz mieć podłączonych więcej urządzeń bo ustawisz im ten sam adres. Pzem musisz mieć komunikację więc musi być włączony .lukasz06 wrote: Fri Oct 04, 2024 7:53 pm No muszę też to wypróbować. Rozumiem że moduł musi być cały czas włączony podczas zapisywania kolejnych adresów, ,czy. nie jest to konieczne?