GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3

User avatar
bulek68
Posts: 453
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm
Location: Podkarpackie

Post

Jasne że zwróciłem. Fakt można się zakręcić ale sprawdziłem to kilka razy i podłączyłem dokładnie jak na schemacie który mi podrzuciłeś.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

bulek68 wrote: Fri Mar 11, 2022 3:02 pm
akir wrote: Sat Feb 19, 2022 12:58 pm
Nie zgodzę się z Tobą. U mnie działa jak na screen niżej.

Pytanie tylko do @krycha88, czy w gui konieczne jest użycie 3 par RX-TX, pytam bo walczę z tym bez skutku, jak bym to nie ustawił i podpiął ni uia nie działa 😝

Opcjonalne ustawienie RX dla L2 i L3 determinuje tylko jaki licznik będziemy używać 1F lub 3F?
Namierzyłem problem i faktycznie mogło to nie działać. Problem występował tylko wtedy jeżeli wykorzystałeś RX do komunikacji. Proszę przetestuj nową wersji i daj znać czy tym razem zadziałało :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
bulek68
Posts: 453
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm
Location: Podkarpackie

Post

krycha88 wrote: Tue Mar 15, 2022 8:23 pm
bulek68 wrote: Fri Mar 11, 2022 3:02 pm
akir wrote: Sat Feb 19, 2022 12:58 pm
Nie zgodzę się z Tobą. U mnie działa jak na screen niżej.

Pytanie tylko do @krycha88, czy w gui konieczne jest użycie 3 par RX-TX, pytam bo walczę z tym bez skutku, jak bym to nie ustawił i podpiął ni uia nie działa 😝

Opcjonalne ustawienie RX dla L2 i L3 determinuje tylko jaki licznik będziemy używać 1F lub 3F?
Namierzyłem problem i faktycznie mogło to nie działać. Problem występował tylko wtedy jeżeli wykorzystałeś RX do komunikacji. Proszę przetestuj nową wersji i daj znać czy tym razem zadziałało :)
Faktycznie wykorzystywałem RX.
Dobrze, sprwdze to w wolnej chwili i dam znać.
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Cześć
Nie chce zakładać nowego tematu .
Wczoraj wygenerowałem wsad do wemosa dla PZEM,a i mam problem z 3 fazą, mianowicie ustawiam F1->TX, F2->D1, F3->D2 i po każdym restarcie zasilania nie widzi 3 fazy , muszę wejść na stronę konfiguracyjną zmienić w polu 3 fazy mienić na dowolne inne gpio zapisać , zmienić z powrotem na Gpio4 zapisać zresetować i wszystko działa. Tak się dzieje po każdym wyłączeniu zasilania wemosa:)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Albert
Posts: 583
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Post

Piszę z prośbą.

Potrzebuję aby dało się ustawić na jednym module esp 2 liczniki PZEM.

Chcę przerobić obecny licznik impulsów diody na liczniku głównym, na taki, który będzie mi mierzył dwie taryfy (na zasadzie przełączania pinów RX i TX przekaźnikami) i brakuje mi właśnie takiej możliwości. Hardware już złożyłem ale okazało się, że utknąłem w miejscu. Jest szansa aby prosić o taką funkcjonalność?

Edit. Rozumiem ze moja osoba jest na jakiejś czarnej liście, bo to nie pierwszy mój post totalnie olany.

To może inaczej. Ile mam zapłacić żeby dało się zrobić o co proszę?
mystichussar
Posts: 10
Joined: Tue Nov 07, 2023 6:10 pm

Post

Cześć,

Jak widzicie pomimo tego, że przekładnik nr 2 jest jedynie wykorzystywany, to Supla pokazuje odczyt z fazy nr 3. Wg ustawień mam tak:
RX1 > PZEM #1
RX2 > PZEM #2
RX3 > PZEM #3

Image

Dlaczego tak jest? Jak to zmienić?

Pozdrawiam
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Pokaż jak masz skonfigurowane GPIO dla liczników.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Pietras81
Posts: 1856
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

A czemu faza nie jest podpięta do wszystkich pzem ??
https://pietras-81.aqi.eco/
mystichussar
Posts: 10
Joined: Tue Nov 07, 2023 6:10 pm

Post

robertklepacki94 wrote: Mon Mar 11, 2024 1:13 pm Pokaż jak masz skonfigurowane GPIO dla liczników.
proszę:

Image
Pietras81 wrote: Mon Mar 11, 2024 3:28 pm A czemu faza nie jest podpięta do wszystkich pzem ??
ponieważ to testowe połączenie. Niezależnie jak podłączam zawsze pokazuje dane jedynie z trzeciej fazy.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

A jak dodasz oddzielne rx?
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “GUI Generic”