Dlaczego nie mogę otworzyć bramy z Google Home

pzygmunt

Też pod kontaktron.
DawidJasinski

Czy tez jest potrzebny kontaktron??
pzygmunt

Tak
DawidJasinski

pzygmunt wrote: Thu Jan 12, 2023 10:47 pm Też pod kontaktron.
Ok dziękuje bardzo za fachowa pomoc.
robertl27

Nie koniecznie trzeba mieć czujnik żeby działo. Do kanału należy przypisać czujnik otwarcia z odwróconą logiką, a liczbę prób otwarcia ustawić na 1. W związku z tym że niema tam nic podłączone supla będzie to widziała jako zamknięte. Google home otworzy bramę na komendę otwórz. Niestety żeby zamknąć też trzeba będzie użyć komendy otwórz. Działa trochę kulawo, ale da się sterować bez podłączonego kontaktronu.

Pozdrawiam
Tomasz
Witam
A jak to zrobić fizycznie nie posiadając czujnika? Liczbę prób otwarcia owszem mogę ustawić, ale kiedy klikam w CZUJNIK OTWARCIA nie można nic dodać?
Dodam, że chodzi o przełącznik Shelly 1 z wgraną Suplą w wersji GUI-Generic v4.5.8.b
klew

robertl27 wrote: Thu Feb 02, 2023 7:45 am
Nie koniecznie trzeba mieć czujnik żeby działo. Do kanału należy przypisać czujnik otwarcia z odwróconą logiką, a liczbę prób otwarcia ustawić na 1. W związku z tym że niema tam nic podłączone supla będzie to widziała jako zamknięte. Google home otworzy bramę na komendę otwórz. Niestety żeby zamknąć też trzeba będzie użyć komendy otwórz. Działa trochę kulawo, ale da się sterować bez podłączonego kontaktronu.

Pozdrawiam
Tomasz
Witam
A jak to zrobić fizycznie nie posiadając czujnika? Liczbę prób otwarcia owszem mogę ustawić, ale kiedy klikam w CZUJNIK OTWARCIA nie można nic dodać?
Dodam, że chodzi o przełącznik Shelly 1 z wgraną Suplą w wersji GUI-Generic v4.5.8.b
Aby działały polecenia otwórz i zamknij, konieczne jest podłączenie czujnika
robertl27

Witam
Aby działały polecenia otwórz i zamknij, konieczne jest podłączenie czujnika
Dziękuję za odpowiedź, a orientuje się ktoś czy możliwe jest podłączenie takiego czujnika do Shelly 1, bo sprzeczne informacje w necie znajduję.
Jeżeli się da to byłbym wdzięczny za informację do których wejść.
Z góry dziękuję.
klew

robertl27 wrote: Thu Feb 02, 2023 10:26 am Dziękuję za odpowiedź, a orientuje się ktoś czy możliwe jest podłączenie takiego czujnika do Shelly 1, bo sprzeczne informacje w necie znajduję.
Jeżeli się da to byłbym wdzięczny za informację do których wejść.
Z góry dziękuję.
Z tego co widzę, to Shelly 1 ma wejście "SW", gdzie można podłączyć przycisk.
Mam nadizeję, że Shelly masz podłączone na niskim napięciu (np. z napędu bramy). Jeśli tak, to możesz kontaktron podłączyć po prostu między wejściem "L" a "SW".

W GG musiałbyś ustawić sobie "czujnik binarny" na GPIO związane z wejście "SW".

Powyższe to tylko wskazówka jak do tego podejść. Nie sprawdzałem dokładnie co jest w Shelly 1 i nie wiem czy to będzie działało w GG na takich ustawieniach.
robertl27

Z tego co widzę, to Shelly 1 ma wejście "SW", gdzie można podłączyć przycisk.
Mam nadizeję, że Shelly masz podłączone na niskim napięciu (np. z napędu bramy). Jeśli tak, to możesz kontaktron podłączyć po prostu między wejściem "L" a "SW".

W GG musiałbyś ustawić sobie "czujnik binarny" na GPIO związane z wejście "SW".

Powyższe to tylko wskazówka jak do tego podejść. Nie sprawdzałem dokładnie co jest w Shelly 1 i nie wiem czy to będzie działało w GG na takich ustawieniach.
Jasnę, rozumiem że to tylko wskazówki, mimo wszystko dziękuję bardzo za chęć pomocy. Shelly otwiera mi bramę z poziomu aplikacjii SUPLA a działanie z Google byłoby miłym dodatkiem. Zasilany jest napięciem 24V DC z napędu. Chodzi mi po prostu o to do których wejść podłączyć przewody kontaktronu (dobrze rozumiem że L i SW?) żeby nie uszkodzić Shelly.
klew

robertl27 wrote: Thu Feb 02, 2023 11:46 am
Jasnę, rozumiem że to tylko wskazówki, mimo wszystko dziękuję bardzo za chęć pomocy. Shelly otwiera mi bramę z poziomu aplikacjii SUPLA a działanie z Google byłoby miłym dodatkiem. Zasilany jest napięciem 24V DC z napędu. Chodzi mi po prostu o to do których wejść podłączyć przewody kontaktronu (dobrze rozumiem że L i SW?) żeby nie uszkodzić Shelly.
Tak to jest narysowane na schematach: https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-1

Return to “FAQ / Jak to zrobić”