Dlaczego nie mogę otworzyć bramy z Google Home

User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Też pod kontaktron.
DawidJasinski
Posts: 18
Joined: Tue Nov 24, 2020 9:51 am

Post

Czy tez jest potrzebny kontaktron??
User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Tak
DawidJasinski
Posts: 18
Joined: Tue Nov 24, 2020 9:51 am

Post

pzygmunt wrote: Thu Jan 12, 2023 10:47 pm Też pod kontaktron.
Ok dziękuje bardzo za fachowa pomoc.
robertl27
Posts: 20
Joined: Thu Feb 02, 2023 7:35 am

Post

Nie koniecznie trzeba mieć czujnik żeby działo. Do kanału należy przypisać czujnik otwarcia z odwróconą logiką, a liczbę prób otwarcia ustawić na 1. W związku z tym że niema tam nic podłączone supla będzie to widziała jako zamknięte. Google home otworzy bramę na komendę otwórz. Niestety żeby zamknąć też trzeba będzie użyć komendy otwórz. Działa trochę kulawo, ale da się sterować bez podłączonego kontaktronu.

Pozdrawiam
Tomasz
Witam
A jak to zrobić fizycznie nie posiadając czujnika? Liczbę prób otwarcia owszem mogę ustawić, ale kiedy klikam w CZUJNIK OTWARCIA nie można nic dodać?
Dodam, że chodzi o przełącznik Shelly 1 z wgraną Suplą w wersji GUI-Generic v4.5.8.b
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

robertl27 wrote: Thu Feb 02, 2023 7:45 am
Nie koniecznie trzeba mieć czujnik żeby działo. Do kanału należy przypisać czujnik otwarcia z odwróconą logiką, a liczbę prób otwarcia ustawić na 1. W związku z tym że niema tam nic podłączone supla będzie to widziała jako zamknięte. Google home otworzy bramę na komendę otwórz. Niestety żeby zamknąć też trzeba będzie użyć komendy otwórz. Działa trochę kulawo, ale da się sterować bez podłączonego kontaktronu.

Pozdrawiam
Tomasz
Witam
A jak to zrobić fizycznie nie posiadając czujnika? Liczbę prób otwarcia owszem mogę ustawić, ale kiedy klikam w CZUJNIK OTWARCIA nie można nic dodać?
Dodam, że chodzi o przełącznik Shelly 1 z wgraną Suplą w wersji GUI-Generic v4.5.8.b
Aby działały polecenia otwórz i zamknij, konieczne jest podłączenie czujnika
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
robertl27
Posts: 20
Joined: Thu Feb 02, 2023 7:35 am

Post


Witam
A jak to zrobić fizycznie nie posiadając czujnika? Liczbę prób otwarcia owszem mogę ustawić, ale kiedy klikam w CZUJNIK OTWARCIA nie można nic dodać?
Dodam, że chodzi o przełącznik Shelly 1 z wgraną Suplą w wersji GUI-Generic v4.5.8.b
Aby działały polecenia otwórz i zamknij, konieczne jest podłączenie czujnika
Dziękuję za odpowiedź, a orientuje się ktoś czy możliwe jest podłączenie takiego czujnika do Shelly 1, bo sprzeczne informacje w necie znajduję.
Jeżeli się da to byłbym wdzięczny za informację do których wejść.
Z góry dziękuję.
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

robertl27 wrote: Thu Feb 02, 2023 10:26 am Dziękuję za odpowiedź, a orientuje się ktoś czy możliwe jest podłączenie takiego czujnika do Shelly 1, bo sprzeczne informacje w necie znajduję.
Jeżeli się da to byłbym wdzięczny za informację do których wejść.
Z góry dziękuję.
Z tego co widzę, to Shelly 1 ma wejście "SW", gdzie można podłączyć przycisk.
Mam nadizeję, że Shelly masz podłączone na niskim napięciu (np. z napędu bramy). Jeśli tak, to możesz kontaktron podłączyć po prostu między wejściem "L" a "SW".

W GG musiałbyś ustawić sobie "czujnik binarny" na GPIO związane z wejście "SW".

Powyższe to tylko wskazówka jak do tego podejść. Nie sprawdzałem dokładnie co jest w Shelly 1 i nie wiem czy to będzie działało w GG na takich ustawieniach.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
robertl27
Posts: 20
Joined: Thu Feb 02, 2023 7:35 am

Post

Z tego co widzę, to Shelly 1 ma wejście "SW", gdzie można podłączyć przycisk.
Mam nadizeję, że Shelly masz podłączone na niskim napięciu (np. z napędu bramy). Jeśli tak, to możesz kontaktron podłączyć po prostu między wejściem "L" a "SW".

W GG musiałbyś ustawić sobie "czujnik binarny" na GPIO związane z wejście "SW".

Powyższe to tylko wskazówka jak do tego podejść. Nie sprawdzałem dokładnie co jest w Shelly 1 i nie wiem czy to będzie działało w GG na takich ustawieniach.
Jasnę, rozumiem że to tylko wskazówki, mimo wszystko dziękuję bardzo za chęć pomocy. Shelly otwiera mi bramę z poziomu aplikacjii SUPLA a działanie z Google byłoby miłym dodatkiem. Zasilany jest napięciem 24V DC z napędu. Chodzi mi po prostu o to do których wejść podłączyć przewody kontaktronu (dobrze rozumiem że L i SW?) żeby nie uszkodzić Shelly.
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

robertl27 wrote: Thu Feb 02, 2023 11:46 am
Jasnę, rozumiem że to tylko wskazówki, mimo wszystko dziękuję bardzo za chęć pomocy. Shelly otwiera mi bramę z poziomu aplikacjii SUPLA a działanie z Google byłoby miłym dodatkiem. Zasilany jest napięciem 24V DC z napędu. Chodzi mi po prostu o to do których wejść podłączyć przewody kontaktronu (dobrze rozumiem że L i SW?) żeby nie uszkodzić Shelly.
Tak to jest narysowane na schematach: https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-1
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “FAQ / Jak to zrobić”