Dlaczego nie mogę otworzyć bramy z Google Home

MadOnion78

Wystarczy jeden.
Najlepiej zainstalować w taki sposób aby już minimalne uniesienie bramy powodowało przerwanie połączenia na kontaktronie.
Wrzuć zdjęcie jak możesz miejsca z kontaktronem.

Jak otworzysz pilotem to brama się otworzy i zostaje otwarta? Czy może się sama zamyka?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
songoku_xxx

Kontaktron jest na podłodze. Każde nawet minimalne otwarcie go rozłączy. Z aplikacją i pilotem zawsze działa idealnie.
klew

songoku_xxx wrote: Wed Feb 09, 2022 3:48 pm Generalnie nie ma jakiejś powtarzalności...
Any ideas? Czy przyczyną może być brak 2 kontaktronu?
Przyczyną nie jest brak kontaktronu.

Efekt, który obserwujesz jest spowodowany tą losową zmianą stanu bramy.
Supla ma dwa rodzaje sterowania bramą. Jeden nazywa się "otwórz/zamknij" (np. z apki na telefonie) i on nad niczym się nie zastanawia - po prostu wysyła impuls do bramy - analogicznie jak pilot do bramy.
Drugi sposób rozróżnia polecenia "otwórz" i "zamknij". Aby rozróżnić te polecenia, to trzeba znać stan bramy. Gdy jest otwarta, to "otwórz" nic nie zrobi, podobnie "zamknij" gdy jest zamknięta. Samo sterowanie bramą polega na wysłaniu impulsu, więc sterownik nigdy nie wie jaki efekt osiągnął po wysłaniu sygnału (brama mogła zacząć się zamykać, otwierać, albo zatrzymała się). Dlatego jeśli użytkownik wydał polecenie "otwórz", to Supla po 60 s sprawdza stan bramy i jak nie udało się osiągnąć stanu "otwarta", to wyśle jeszcze jeden sygnał - i tak próbuje na ślepo spełnić życzenie użytkownika.
Asystent głosowy używa osobnych poleceń "otwórz" i "zamknij".

Wszystkie opisane przez Ciebie sytuacje są pochodną powyższego mechanizmu.

Natomiast problem jest w stanie bramy, który zmienia się losowo.
Opisz, albo narysuj jak to masz podłączone.
Możliwe, że masz uszkodzony kontaktron lub przewód. Spróbuj odłączyć kontaktron od SBW i obserwuj stan bram. Następnie podłącz na krótko - lub + do IN i zobacz jak zachowuje się stan bramy.
songoku_xxx

Wydaje mi się, że kontaktron działa dobrze skoro ikona w apce zmienia się prawidłowo. Ten sam kontaktron daje również sygnał do centrali alarmowej i działa poprawnie. Nie sądzę aby sprzętowo było coś nie tak. Raczej strzelam, że asystent nie widzi, że brama jest otwarta. Supla daje tylko info, że nie jest zamknięta (kontaktron), więc asystent dalej próbuje otworzyć az dostanie sygnał, że jest otwarta. Imo sygnalizacja "nie zamknięta" to nie to samo co "otwarta".
songoku_xxx

Edit: już doszedłem. Zdaje się, że miałem kanały w supli źle podstawiane. Teraz po pierwsze ikonka nie miga tylko jest otwarta lub zamknięta. Asystent też poprawnie realizuje polecenia nawet po przestawieniu na 5 prób. Sprzętowo było okej, ustawienia na cloudzie były pomieszane 😀👍
MadOnion78

Ilona nie powinna mrugać to po pierwsze.
W cloud nie widziałem takich ustawień, którym to można zmieniać.
Sygnał do kontaktronu skąd masz puszczony? :mrgreen:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
songoku_xxx

Z puszki przy kontaktronie. Sygnał idzie równolegle do alarmu i sbw. Już jest wszystko gitarka. Sterowalem nie tym kanałem co trzeba 😉

To randomowe powtarzanie komendy zależało od tego czy akurat 60s trafiło na sygnał "zamknięta" ( wtedy było powtórzenie, które błędnie wyleczyłem zmiana powtorzń na 1) lub "otwarta" (wtedy komenda nie była powtarzana i działało ok). To wszystko działo się w rytm migającej ikonki 🤣

Teraz już działa poprawnie 😀
MadOnion78

Z puszki przy kontaktronie :mrgreen: :mrgreen: :lol:

Do złącza IN1 lub IN2 powinien docierać sygnał z potencjału który zasila moduł, po drodze puszczony przez kontaktron.

Obawiam się, że jednak winę ponosi podłączenie a nie konfiguracja w cloud.
Zmieniająca się ikona była najczęściej powodem podłączenia pod lampę ostrzegawczą lub jej sygnalizację, która podczas pracy mruga ;).
songoku_xxx

Hej,

Jednak ikonka miga dalej. Załączam zdjęcie podłączeń. Sprawdzałem stan czujnika w cloudzie i też miga po otwarciu bramy.
Brama działa chyba okej generalnie.

Testowałem w różnych konfiguracjach i chyba jedyna sytuacja w jakiej brama zadziałała "dziwnie" był moment kiedy zatrzymałem bramę w połowie
1. Była otwarta.
2. Zamknąłem aplikacją
3. Zatrzymałem w połowie aplikacją
4. Chciałem otworzyć asystentem --> nic się nie zadziało (nie wiem czy to nie jest normalne zachowanie bo kontaktron był rozwarty, więc niby "otwarta")

Załączam też screeny z clouda.

Pzdr
M
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MadOnion78

Zasilanie modułu skąd idzie?
Podłącz + bezpośrednio do IN z pominięciem kontaktronu. I zobacz con pokaże apka.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”