Dlaczego brama się ponownie otwiera jeśli została zamknięta pilotem po uprzednim otwarciu komendą głosową ?

Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

Do zamykania się zgodzę ale w przypadku otwierania, w momencie wydania polecenia brama zaczyna ruch i po chwili już mamy informację, że zmienił się stan położenia bramy. No ale to takie przemyślenia - czekamy na update i możliwość zmiany ilości prób :)
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Niekoniecznie tak zawsze jest. Nie możemy założyć, że każdy ma podłączony czujnik otwarcia. Niektórzy mają czujnik zamknięcia z odwróconą logiką i jego stan zmienia się zupełnie w innym momencie. Stąd taki czas.
Kormoran
Posty: 12
Rejestracja: czw lut 11, 2021 9:32 am

Jakieś pół roku temu był już poruszany ten temat, miała być możliwość zmiany ilości powtórzeń. Coś z tego będzie?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Będzie.
akwarysta75
Posty: 2
Rejestracja: pt lis 19, 2021 3:47 pm

Witam. Mam tak samo jak wyżej kolega napisał napęd ustawiony na zamknięcie bramy po 30 s. Nie mam wyłączników krańcowych. Czy sposób z ustawieniem automatycznego zamknięcia bramy powyżej minuty pomoże i nie będzie ponownie się otwierać?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Min 61 sek. powinno rozwiązać problem.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

A komendy głosowe działają jeśli nie ma dla SBW prydzielonego czujka otw./zamknięcia?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 282
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

A ja myślałem że jak głosowo otworzyłem a potem ręcznie z przycisku pomijając suple zamykalem to po odblokowaniu telefonu widnial asystent i ostatnia komenda głosowa. Teraz to już wszystko się wyjaśniło. Otwierać głosowo a zamykać z apki.
SONOFF: 4xBASIC/2xBRIDGE RF433/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW/1xSLW/1xOSW/1xRNW
SUPLA: 1xBME280/3xDHT22/2xHDC1080/1xSBW
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
akwarysta75
Posty: 2
Rejestracja: pt lis 19, 2021 3:47 pm

pzygmunt pisze: pt lis 19, 2021 5:57 pm Min 61 sek. powinno rozwiązać problem.
Jednak brama musi mieć podpięte czujniki otwarcia inaczej serwer będzie sprawdzał czy brama jest otwarta
I jak się zamknie np po 62 s to i tak otworzy przy drugim sprawdzaniu
Dzisiaj zrobiłem symulację podpietych czujników pod SBW
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”