Sprawdzone i wszystko działa prawidłowo wgrałem najnowszą wersję GUI-Generic v1.9.7.
W moim beznadziejnym module aby mieć wolne TX i RX w razie "W" to SDA jest na GPIO9, a SCL jest na GPIO10 (ESP8285).
Przekaźniki nam LOW i są zasilane z osobnego obwodu niż ESP do tego tranzystorek do łączenia masy ESP z MCP taki beznadziejny twór ale działa
Wiec jak u mnie działa na tym moim "badziewiu" to na 100% problem leży u Ciebie, a nie w sofcie.
Przy okazji kolejny raz podziękuję @krycha88, za świetną robotę z GUI Generic, @klew za SuplaDevice bez którego nie było by pierwszego oraz @Goral64 za rewelacyjny GUI-Generic Builder (online) bo teraz nie trzeba kombinować z brakującymi bibliotekami i można wybrać tylko to co się chce - ja na razie biorę wszystko
Usprawnienia dla MCP23017
-
Zapomniałeś o @Espablo, a to był jego pomysł i "prototyp", zresztą już dawno miał też pomysł, aby zrobić generator softów.dobo wrote: ↑Wed Apr 07, 2021 8:10 pm Przy okazji kolejny raz podziękuję @krycha88, za świetną robotę z GUI Generic, @klew za SuplaDevice bez którego nie było by pierwszego oraz @Goral64 za rewelacyjny GUI-Generic Builder (online) bo teraz nie trzeba kombinować z brakującymi bibliotekami i można wybrać tylko to co się chce - ja na razie biorę wszystko
Oczywiście chylę czoła przed wszystkimi czterema "motorkami" tego projektu
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Najwyraźniej to problem mojego zasilacza (ma raptem 0,6A).
Wczoraj podłączaliśmy przekaźniki przez tablicę rozdzielczą, więc było na nich obciążenie.
Dziś płytka leżała cały dzień (bez urządzeń podłączonych pod przekaźniki) i nic niepokojącego się nie działo.
Czy obecność szafy z dużą ilością przewodów 230V mogła powodować jakieś zakłócenia? Pytam, bo Wemos był tylko dla testów. Docelowo chcemy wstawić tam Arduino MEGA jako sterownik.
Wczoraj podłączaliśmy przekaźniki przez tablicę rozdzielczą, więc było na nich obciążenie.
Dziś płytka leżała cały dzień (bez urządzeń podłączonych pod przekaźniki) i nic niepokojącego się nie działo.
Czy obecność szafy z dużą ilością przewodów 230V mogła powodować jakieś zakłócenia? Pytam, bo Wemos był tylko dla testów. Docelowo chcemy wstawić tam Arduino MEGA jako sterownik.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Masz oczywiście rację @slawek uzupełniam również podziękowania dla @Espablo, który stworzył GUI Generic na podwalinach Primary_GUI_nexo.
-
Wypadało by napisać, że problem z MCP to tylko szum i jednak wszystko działa poprawnie
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Tak. Po kilku dniach dochodzę do wniosku, że problem z MCP to tylko szum (poza wcześniejszym związanym z działaniem przycisków z przekaźnikami "High trigger" - poprawionym w Święta po 13 godzinach od jego zgłoszenia przez @krycha88).
Musicie mi Panowie wybaczyć nadgorliwość, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką (i wiele uczę się na tym forum).
Dziękuję za fenomenalny firmware. Nie mieści mi się w głowie, ile funkcji można wpakować do tak małego modułu.
Dziękuję za pomoc.
Musicie mi Panowie wybaczyć nadgorliwość, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką (i wiele uczę się na tym forum).
Dziękuję za fenomenalny firmware. Nie mieści mi się w głowie, ile funkcji można wpakować do tak małego modułu.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub