Yunshan + przekaznik

Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Witam, Panowie zapytam czy można dodać drugi przekaźnik do otwierania np. Furtki, może ktoś wspomoże jakimś schematem dla laika ?? Jaki przekaźnik kupić i pod jakie piny wykorzystać ?? Jaki jest opis wyjść w Yunshanie ?? Oczywiście najlepiej bez lutowania. Puki co ma podłączona bramę jak na poniższym schemacie ale dołożył bym jeszcze otwieranie furtki (potrzebuje zewrzeć przekaźnikiem dwa przewody - mam wyprowadzenie pod przycisk dzwonkowy)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Yunshan ma tylko jeden przekaźnik.
Jeśli chcesz "bez lutowania", to kup sobie układ z 2 przekaźnikami , np taki https://allegro.pl/oferta/modul-2-przek ... 0420303983

EDIT: chociaż tutaj trzeba sobie goldpiny przylutować...
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Juszczaczek1
Posts: 266
Joined: Sun Nov 08, 2020 3:41 pm

Post

Ja mam do niego podłączony drugi przekaźnik taki jak w 1 poście właśnie do otwierania furtki tylko że ja się wlutowalem w ESP ale nie wiem czy nie dałoby się podpiąć pod rx lub tx bo te są na yunshanie wyprowadzone , musiałby się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć
User avatar
lukfud
Posts: 2123
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

Juszczaczek1 wrote: Tue Jul 06, 2021 1:57 pm Ja mam do niego podłączony drugi przekaźnik taki jak w 1 poście właśnie do otwierania furtki tylko że ja się wlutowalem w ESP ale nie wiem czy nie dałoby się podpiąć pod rx lub tx bo te są na yunshanie wyprowadzone , musiałby się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć
Dało by się, a nawet powinno skoro są już goldpiny ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

A może ktoś namalowac jakiś schemat jak podłączyć dodatlowy przekaznik. Co oprócz przekaznika jeszcze trzeba mieć bo widze w pierwszym poście ze z przekaznikiem są jakieś inne elementy.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
lukfud
Posts: 2123
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

Pietras81 wrote: Tue Jul 06, 2021 7:20 pm A może ktoś namalowac jakiś schemat jak podłączyć dodatlowy przekaznik. Co oprócz przekaznika jeszcze trzeba mieć bo widze w pierwszym poście ze z przekaznikiem są jakieś inne elementy.
W zasadzie to już nic. 5V z yunshana zasili płytkę z przekaźnikiem, a sterować możesz z TX (gpio1).
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Przekaźnik a moduł z przekaźnikiem to dwa różne tematy :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Panowie co robię źle kupilem przekaźnik jak w pierwszym poście podpiąłem zasilanie z yunshan 5v oraz masę. Do tego momentu wszystko jest oki w module przekaznika swieci jedna dioda. Wgrałem soft ustawiłem drugi przdkaznik sterowany stanem niskim na tx i jak polaczylem tx z przekaznikiem to z automatu przekaznik się swieci i nie reaguje na przełączenia. Sprawdziłem przekaznik i po zwarciu pinu do masy slychac klik czyli działa a z softu cały czas jest włączony. Dodam że mam modul 4 przekaznikow i jak jego podpinam smiga bez problemu.
https://pietras-81.aqi.eco/
elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

Pietras81 wrote: Tue Aug 24, 2021 8:27 pm Panowie co robię źle kupilem przekaźnik jak w pierwszym poście podpiąłem zasilanie z yunshan 5v oraz masę. Do tego momentu wszystko jest oki w module przekaznika swieci jedna dioda. Wgrałem soft ustawiłem drugi przdkaznik sterowany stanem niskim na tx i jak polaczylem tx z przekaznikiem to z automatu przekaznik się swieci i nie reaguje na przełączenia. Sprawdziłem przekaznik i po zwarciu pinu do masy slychac klik czyli działa a z softu cały czas jest włączony. Dodam że mam modul 4 przekaznikow i jak jego podpinam smiga bez problemu.
Gpio TX must not be pulled low during power on/reset.
You have to use another Gpio for the relay, using TX the module does not start.
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Próbowałem zmienić na RX ale też ten sam problem. Najgorsze że działa wszystko na module 4 kanałowym jak na fotce. Nie pamiętam teraz ale na tx lub rx podczas resetu zasilania na chwilę włącza się przekaźnik.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Yunshan wi-fi relay module”