Yunshan + przekaznik

arkadp
Posts: 72
Joined: Thu May 20, 2021 11:27 am

Post

Jest jakaś szansa na podpięcie czujnika temp. co by było to już urządzenie kompletne. Wiem że raz wpadł mi przypadkiem soft kogoś z forum ale nie mogę znaleść.
Dzięki
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

arkadp wrote: Sun Jan 01, 2023 4:47 pm Jest jakaś szansa na podpięcie czujnika temp. co by było to już urządzenie kompletne. Wiem że raz wpadł mi przypadkiem soft kogoś z forum ale nie mogę znaleść.
Dzięki
Ale ma być Yunshan plus pomiar temp. Jak tak to żaden problem mam tak od pewnie 2 lat w garażu przy bramie.
https://pietras-81.aqi.eco/
arkadp
Posts: 72
Joined: Thu May 20, 2021 11:27 am

Post

tak z pomiarem ds18b20, masz jakiś soft do niego i jak podłączone
Pawele
Posts: 176
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Post

Jest może jakiś aktualny pinout tego modułu? Szukam i szukam i nic..

Bardzo jest przydatny przy bramie właśnie, mam jeden, skonfigurowany lata temu więc już pamiętam co to było ale pewnie coś gotowego, nie gui generic jak teraz.

Mam tam czujnik otwarcia i ds18b20 (czyli wolne piny są).

Jak teraz skonfigurować drugi (gui generic) aby mieć otwarcie bramy + 2 kontaktrony (połowiczny i całkowity)? Może coś jeszcze można z niego wycisnąć? Piny np. TX/RX?
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Pawele wrote: Wed Jan 18, 2023 6:38 pm Jest może jakiś aktualny pinout tego modułu? Szukam i szukam i nic..

Bardzo jest przydatny przy bramie właśnie, mam jeden, skonfigurowany lata temu więc już pamiętam co to było ale pewnie coś gotowego, nie gui generic jak teraz.

Mam tam czujnik otwarcia i ds18b20 (czyli wolne piny są).

Jak teraz skonfigurować drugi (gui generic) aby mieć otwarcie bramy + 2 kontaktrony (połowiczny i całkowity)? Może coś jeszcze można z niego wycisnąć? Piny np. TX/RX?
Zerknij np. viewtopic.php?t=3793
https://pietras-81.aqi.eco/
Pawele
Posts: 176
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Post

@Pietras81 dzięki.

Czy tylko u mnie coś jest nie tak czy Yushan gorzej sobie radzi z połączeniem wifi? Mam go w obudowie z automatem do bramy i często połączenie ginie. W tej samej obudowie jest wemos d1 mini i jego połączenie jest nieprzerwane a poziom to 30-50%.
Juszczaczek1
Posts: 266
Joined: Sun Nov 08, 2020 3:41 pm

Post

Yunshan ma słaby zasięg dlatego ja dolutowalem do niego antenkę jak w tym poście
viewtopic.php?t=8410
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Tez mam dolutowana antenę zasięg rewelacja.
https://pietras-81.aqi.eco/
Pawele
Posts: 176
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Post

Dzięki, zabieram się za dorabianie anteny :)

A doradźcie co najlepiej wgrać bo chcę soft od nowa. Gui generic? Wgrywam jest okej ale urządzenie pokazuje się i szybko znika albo nie mogę się niczym połączyć. Dioda miga na niebiesko tak typowo do trybu konfiguracji ale co kilkanaście sekund albo świeci ciągle albo gaśnie i nie miga - a za chwile od nowa. Zasilacz czy coś nie tak z wgranym softem?
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Pawele wrote: Tue Jan 24, 2023 7:04 pm Dzięki, zabieram się za dorabianie anteny :)

A doradźcie co najlepiej wgrać bo chcę soft od nowa. Gui generic? Wgrywam jest okej ale urządzenie pokazuje się i szybko znika albo nie mogę się niczym połączyć. Dioda miga na niebiesko tak typowo do trybu konfiguracji ale co kilkanaście sekund albo świeci ciągle albo gaśnie i nie miga - a za chwile od nowa. Zasilacz czy coś nie tak z wgranym softem?
Dziwna sytuacja u mnie nigdy nie było problemu z softem wygenerowanym z gui - co prawda mam wgraną wersję z przed pewnie 2 lat ale skoro działa to jakoś brak chęci żeby to zmieniać.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Yunshan wi-fi relay module”