Jak podłączyć do siłownika BFT Deimos ultra BT A 400, A 600

wojtec
Posts: 4
Joined: Tue Jan 04, 2022 11:55 am

Post

Ostatecznie podłączyłem kontaktron(satel b3a). Złącza jp10 nie ruszałem. Raczej więcej niż 24V tam nie ma ale nie za bardzo mi się chciało bawić. Kontaktron pokazuje status zamkniętej bramy. Przy otwieraniu, zamykaniu i otwartej bramie pokazuje bramę otwartą. Jak rozumiem pokazywanie statusu czy brama się zamyka czy otwiera jest raczej niemożliwe?
I uwaga: podpięcie kontaktronu znacznie obniżyło zasięg pilotów. Pewnie pole magnetyczne zakłóca nadajnik. Jest wyjście na antenę zewnętrzną i to pewnie załatwiłoby temat ale u mnie jest tam wpięty kawałek drutu który robi za antenę. Metodą prób i błędów tak to próbowałem ustawić aby coś poprawić i się udało.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Informacji o tym, że brama jest w ruchu mając tylko kontaktron nie uzyskasz. Niektóre centrale sygnalizują ruch miganiem i wtedy jak masz SBW podpięte bezpośrednio do centrali widzisz, że ikona zmienia co chwilę stan. Po tym możesz ustalić, że brama jest w ruchu.

Rozumiem, że po przestawieniu kontaktronu/SBW zasięg pilotów wrócił do normy ?
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

pzygmunt wrote: Sat Jan 08, 2022 7:52 pm Informacji o tym, że brama jest w ruchu mając tylko kontaktron nie uzyskasz. Niektóre centrale sygnalizują ruch miganiem i wtedy jak masz SBW podpięte bezpośrednio do centrali widzisz, że ikona zmienia co chwilę stan. Po tym możesz ustalić, że brama jest w ruchu.

Rozumiem, że po przestawieniu kontaktronu/SBW zasięg pilotów wrócił do normy ?
U mnie brama sygnalizuje ruch miganiem, ale jest to chyba za szybko i SBW nie raportuje zmiany stanu.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
wojtec
Posts: 4
Joined: Tue Jan 04, 2022 11:55 am

Post

Moja też sygnalizuje otwieranie/zamykanie miganiem. Ale IN1 jest podłączony do kontaktronu więc omija centrale. Musiałbym podłączyć IN2 pod centralę? Gdzie? Pod podłączenie lampy sygnalizacyjnej żeby łapało ten impuls przy miganiu?

SBW nie ruszałem. Nie za bardzo jest go gdzie przestawiać(ciasno w obudowie). Kontaktron też został na miejscu ze względu na miejsce i długość przewodu. Pokombinowałem z tym drutem co robi robi za antenę. Trochę inaczej go wygiąłem i skierowałem w inną stronę. Pomogło. Ale może docelowo podłącze antenę zewnętrzną.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Supla przy obsłudze bram i tak nie ma takiej opcji jak "napęd w ruchu", więc jeśli miganie jest odpowiednio wolne, to jedynie zobaczyłbyś zmieniającą się ikonę bramy.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
jakub_z
Posts: 2
Joined: Wed Feb 02, 2022 5:56 pm

Post

Można przecież przestawić opcję AUX3 w sterowniku bramy na 8 - wtedy pod zaciski AUX3 można podłączyć detekcję stanu. Drugi kanał na pilocie będzie wtedy działał jako funkcja furtki - przetestowałem u siebie.
qaz123
Posts: 2
Joined: Sat Apr 02, 2022 8:57 pm

Post

Cześć,
Posiadam napęd firmy BFT model Deimos AC A600 lub A800. Chcę do tego napędu podłączyć moduł supli SBW-02 i sterować tylko jedną bramą. Proszę o informację czy do mojego napędu będzie analogiczne podłączenie jak opisane w tym wątku.

A1 - 51
A2 - 50
14 - 60
11 - 61

IN1 - 27
A1 - 26

Czy wejście IN1 i A1 służą do określenia stanu bramy otwarta/ zamknięta?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Posiadasz A600 czy A800 ?
Wrzuć najlepiej zdjęcie centrali.
IN1 pełni funkcję czujnika otwarcia. Widzisz w aplikacji czy brama jest otwarta/zamknięta. Dzięki temu możesz też sterować głosowo.
qaz123
Posts: 2
Joined: Sat Apr 02, 2022 8:57 pm

Post

Zdjęcia płyty centrali.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Return to “ZAMEL SBW-02”