Witam nie chce zakładać nowego tematu wole zapytać tutaj. Znajomy ma sterownik bramy BFT TYPE: DEIMOS U BT A600 w jakimś sklepie sprzedawca sprzedał mu do sterowania bramy ZAMEL ROW-02 czy ten sterownik można podpiąć pod tą bramę ? Czy raczej trzeba wymienić na ZAMEL SBW-02 lub ZAMEL SBW-01 ?
Jeśli ZAMEL ROW-02 się nada to jak go podpiąć ?
Jak podłączyć do siłownika BFT Deimos ultra BT A 400, A 600
-
ROW-01 i ROW-02 służą do sterowania np. oświetleniem i pracują na napięciu 230V. Do bram tylko i wyłącznie (z Zamela) SBW-01 i SBW-02. Polecam model SBW-02, który ma większe możliwości, a przy tym jest tańszy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Dziękuję za szybką odpowiedź tak też myślałem dla pewności wolałem się zapytać dziękuję.
-
Mam jeszcze jedno pytanie jak przy bramie nie będę miał zasięgu sieci Wi-Fi to czy są jakieś odpowiedniki SBW-01 i SBW-02 działające na bluetooth ? Czy raczej jedna z opcji to zakup wersji SBW-02/ANT z anteną ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Nie ma. Zresztą Bluetooth poradzi sobie jeszcze gorzej niż wifi.
-
Istnieje moduł Yunshan, do którego - zgodnie z poradnikiem @szym3k - można przylutować antenę.HORAIR83 wrote: Tue Aug 23, 2022 9:05 am Mam jeszcze jedno pytanie jak przy bramie nie będę miał zasięgu sieci Wi-Fi to czy są jakieś odpowiedniki SBW-01 i SBW-02 działające na bluetooth ? Czy raczej jedna z opcji to zakup wersji SBW-02/ANT z anteną ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z tego co pamiętam, Yunshan ma tylko jedno wejście optoizolowane, więc jeśli chciałbyś mieć informację o stanie pośrednim bramy (tzn. drugi kontaktron), musiałbyś dołożyć dodatkowy optoizolator.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Udało mi się do BFT Deimos ultra BT A600 zamontować SBW-02/ANT zgodnie z waszym opisem oraz zmienić Logikę AUX 3 na opcje nr 8 ( Wyjście skonfigurowane jako zamek z magnesem) lecz mam jeszcze kilka pytań:
1) Przed zamontowaniem miernikiem sprawdziłem na złączu JP6 pinach 50 i 51 napięcie licząc na to że zgodnie z instrukcją będzie tam napięcie stałe czyli na pinie 50' (-24V) a na 51' (+24V) niestety okazało się że jest tam napięcie zmienne. Czy to normalne a może gdzieś jest jakaś opcja lub zworka która to napięcie ustawia? Pomimo tego SBW-02 działa normalnie bo jest przystosowany do pracy z napięciem przemiennym. 2) Z racji takiej że mam tylko bramę przesuwną bez furtki czy da się wykorzystać wolne piny w SBW-02/ANT 24, 21 i IN2 do ustawienia wolnej funkcji furtki w aplikacji supla jako parametr nr6 z tabeli ('A' -MENU PARAMETRY) z definicją "Otwarcie częściowe [%] domyślnie ustawione na 20%. Aktualnie wykorzystuję IC1 pin 61 podpięte pod 11 w SBW-02/ANT nic tam nie było podłączone więc obstawiam że domyślna opcja jest ustawiona na '0' czyli (Wejście skonfigurowane jako Start E) Czy ta opcja może zostać czy powinienem wybrać inna ?.
Co do wolnego IC2 takie połączenie będzie odpowiednie ?: (Odpowiem sobie: Tak można połączyć)
JP7 IC2 62 do 21 OUT2
JP7 COM 60 do 24 OUT2
Z tego co widzę Logika IC2 domyślnie ma ustawioną opcję na 4 czyli (Wejście skonfigurowane jako PED)
Czyli teoretycznie powinno działać tylko teraz kwestia potwierdzenia w supli że furtka jest otwarta czy zamknięta gdzie podpiąć IN2
Z mostkowanie IN1 i IN2 rozwiąże problem ? ( odpowiadam sobie: Tak z mostkowanie wyświetla otwarcie i zamknięcie równocześnie dla bramy i furtki)
3) Czy piny OUT1 14 i OUT2 24 są domyślnie z mostkowane czy trzeba je mostkować przewodem ? ( odpowiadam sobie: Nie są z mostkowane trzeba je z mostkować)
1) Przed zamontowaniem miernikiem sprawdziłem na złączu JP6 pinach 50 i 51 napięcie licząc na to że zgodnie z instrukcją będzie tam napięcie stałe czyli na pinie 50' (-24V) a na 51' (+24V) niestety okazało się że jest tam napięcie zmienne. Czy to normalne a może gdzieś jest jakaś opcja lub zworka która to napięcie ustawia? Pomimo tego SBW-02 działa normalnie bo jest przystosowany do pracy z napięciem przemiennym. 2) Z racji takiej że mam tylko bramę przesuwną bez furtki czy da się wykorzystać wolne piny w SBW-02/ANT 24, 21 i IN2 do ustawienia wolnej funkcji furtki w aplikacji supla jako parametr nr6 z tabeli ('A' -MENU PARAMETRY) z definicją "Otwarcie częściowe [%] domyślnie ustawione na 20%. Aktualnie wykorzystuję IC1 pin 61 podpięte pod 11 w SBW-02/ANT nic tam nie było podłączone więc obstawiam że domyślna opcja jest ustawiona na '0' czyli (Wejście skonfigurowane jako Start E) Czy ta opcja może zostać czy powinienem wybrać inna ?.
Co do wolnego IC2 takie połączenie będzie odpowiednie ?: (Odpowiem sobie: Tak można połączyć)
JP7 IC2 62 do 21 OUT2
JP7 COM 60 do 24 OUT2
Z tego co widzę Logika IC2 domyślnie ma ustawioną opcję na 4 czyli (Wejście skonfigurowane jako PED)
Czyli teoretycznie powinno działać tylko teraz kwestia potwierdzenia w supli że furtka jest otwarta czy zamknięta gdzie podpiąć IN2
Z mostkowanie IN1 i IN2 rozwiąże problem ? ( odpowiadam sobie: Tak z mostkowanie wyświetla otwarcie i zamknięcie równocześnie dla bramy i furtki)
3) Czy piny OUT1 14 i OUT2 24 są domyślnie z mostkowane czy trzeba je mostkować przewodem ? ( odpowiadam sobie: Nie są z mostkowane trzeba je z mostkować)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Dzień dobry
Wyjście bezpotencjałowe AUX3 mam ustawione teraz na opcję "0".
Jak zmienić ją inną, żeby sygnalizowało status otwarcia bramy ?
Czy muszę mieć jakieś urządzenie do programowania czy zrobię to z poziomu przycisków na płycie automatu bramowego ?
Pozdrawiam !
Marcin
Wyjście bezpotencjałowe AUX3 mam ustawione teraz na opcję "0".
Jak zmienić ją inną, żeby sygnalizowało status otwarcia bramy ?
Czy muszę mieć jakieś urządzenie do programowania czy zrobię to z poziomu przycisków na płycie automatu bramowego ?
Pozdrawiam !
Marcin
-
-
Zacisk 62 definicja IC 1 Domyślnie ustawione jako [IC=4 PED Przejście dla pieszych] aby automatycznie się zamykało trzeba by aktywować automatyczne zamykanie zmieniając domyślny parametr (0)- Logika działania nieaktywna na (1)-Aktywuje automatyczne zamykanie. Wtedy parametr definiujący " Czas automatycznego zamknięcia [s] jest aktywny i domyślnie ustawiony jest na 10s. Przedział możliwości ustawienia czasu od 0 do 120s.
Jeśli IC1 zacisk 61 otwiera bramę i jest domyślnie ustawione na opcję "0" Wejście skonfigurowane jako Start E to IC 2 zacisk 62 odpowiedzialny za przejście dla pieszych PED należy zmienić z pozycji 4 na pozycję 6 ( Wejście skonfigurowane jako Timer Przejście dla pieszych)
Obstawiam że gdy bramę otworzę całą to mi się automatycznie nie zamknie ? widzę że jest opcja jeszcze nr 5 Wejście skonfigurowane jako Timer i dopiero jak bym dla IC 1 ustawił tą opcję to w obu przypadkach automatyczne zamykanie dla przejścia i dla całej bramy by działało ?
EDIT:
I znowu sam sobie odpowiem no niestety włączenie automatycznego zamykania nie da się ustawić tylko do PED działa dla obu definicji IC 1 i IC 2.
Jeśli IC1 zacisk 61 otwiera bramę i jest domyślnie ustawione na opcję "0" Wejście skonfigurowane jako Start E to IC 2 zacisk 62 odpowiedzialny za przejście dla pieszych PED należy zmienić z pozycji 4 na pozycję 6 ( Wejście skonfigurowane jako Timer Przejście dla pieszych)
Obstawiam że gdy bramę otworzę całą to mi się automatycznie nie zamknie ? widzę że jest opcja jeszcze nr 5 Wejście skonfigurowane jako Timer i dopiero jak bym dla IC 1 ustawił tą opcję to w obu przypadkach automatyczne zamykanie dla przejścia i dla całej bramy by działało ?
EDIT:
I znowu sam sobie odpowiem no niestety włączenie automatycznego zamykania nie da się ustawić tylko do PED działa dla obu definicji IC 1 i IC 2.