EB58EE94-C7D9-47A4-B34F-F31EF6B40D31.jpeg
Jak podłączyć centralkę BENINCA CP.J3 do ZAMEL SBW-01
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
To napisz lub narysuj gdzie co podłączyłeś. Bo Ty masz centralę CP.J3-SW, a nie CP.J3M.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Pomagam podłączyć znajomemu napęd bramy przesuwnej Beninca z centralką CP.J3-SW. Podłączyłem na próbę na stole i też piszczy. Winny jest wg mnie kondensator ceramiczny zasilacza impulsowego. Kondensator BC Z5U 103 M 1KV. Nałożyłem na niego osłonkę termokurczliwą. To trochę wytłumiło piszczenie, ale nadal jest słyszalne i irytujące.prostynick wrote: Thu Jul 22, 2021 10:39 am Tak, po odłączeniu też występuje takie piszczenie. Jak tylko brama rusza to ustaje. Dzięki za pomoc
EDIT: Dla potomnych, serwis Beninca potwierdził, że jest to normalne.
Ewentualne pytanie - wydaje mi się, że bez kontaktronów się nie obejdzie w tym modelu, prawda? Pozdrawiam
Czy macie jakieś doświadczenia jak wyeliminować to piszczenie? Czy wymiana kondensatora na nowy/inny rozwiąże problem?
Czy pozostaje wymiana całej płytki? Czy udało się komuś załatwić sprawę w ramach gwarancji?
Wiem, że pytanie nie dotyczy samej SUPLI , ale wiem, że na Was można liczyć
Do centralki podłączyłem SBW-02. Tutaj nie było żadnego problemu. Prawidłowo odczytuje stan bramy ze złącza AUX.
-
Nie przypominam sobie aby ktoś ten kondensator wymieniał. Co do gwarancji to musiałbyś napisać do producenta.
-
Szybkie pytanie: na mojej płycie mam AUX ale goły - bez wtyków; czy wystarczy że przylutuje tam kable? Jeżeli tak - podpowiesz proszę "co do czego" w AUX.
Tutaj ciężko dostać kontraktony a banalną starą lutownicę mam...
-
Nie wiem, czy podlutowanie pod piny AUX wystarczy. Musiałbyś sprawdzić najpierw miernikiem, czy w zależności od położenia bramy zmienia się stan pomiędzy pinami AUX (zwarty / rozwarty).MichSz wrote: Fri Jan 20, 2023 2:11 pmSzybkie pytanie: na mojej płycie mam AUX ale goły - bez wtyków; czy wystarczy że przylutuje tam kable? Jeżeli tak - podpowiesz proszę "co do czego" w AUX.
Tutaj ciężko dostać kontraktony a banalną starą lutownicę mam...
Nie pamiętam już szczegółów podłączenia. Nie mam na razie dostępu do bramy, żeby sprawdzić, czy żeby zrobić zdjęcie. Przeszukałem zdjęcia w telefonie. Okazuje się, że w ferworze "walki" nie zrobiłem zdjęcia po podłączeniu

Nie mam nawet u siebie instrukcji do tej centralki.
-
Rozumiem - dzięki za info. W manualu do mojej płyty nie jest nawet opisane jako AUX - znalazłem tylko nadruk na płytce.
-
Próbuje u siebie tak zrobić, ale nie mogę uzyskać trzecie ikonki stanu pośredniego, gdy obie krańcówki nie są zwarte. Co robię nie tak?pzygmunt wrote: Fri Jun 04, 2021 11:22 am A2 i IN1 do jednego, a A2 i IN2 do drugiego.
Czujnik podstawowy ustawiasz tak aby rozłączał się (rozłączał obwód) jak tylko brama minimalnie się otworzy.
Czujnik pośredni ustawiasz tak aby załączył się przy pełnym otwarciu bramy.
Przy czujniku pośrednim włącz opcję "Odwrócona logika".
tutaj z tym walczę - viewtopic.php?t=13282&e=1&view=unread#unread